Să creștem sau nu copiii cu o alimentație vegană?

16

Dacă veganismul a fost intens dezbătut deja ca opțiune sănătoasă de alimentație pentru oamenii mari, s-a discutat mai puțin despre cât de bună sau de dăunătoare este o astfel de nutriție pentru copii. Considerat nu doar o problemă de moralitate, din cauza faptului că cei mici nu au posibilitatea de a alege ceea ce mănâncă, veganismul la copii ridică multe semne de întrebare legate de sănătate. Realizatorul tv Olivia Steer şi nutriţionistul Corina Zugravu vă invită la dezbatere. 

de Roxana Bucată

În cadrul dezbaterii de astăzi, Olivia Steer, realizator tv și promotoare a stilului de alimentație bazat exclusiv pe legume şi fructe, susține că produsele din carne sunt foarte greu de digerat de către cei mici și sunt pline de chimicale, ceea ce afectează organismul fragil al copilului. Ea își hrănește copiii cu alimente care se găsesc în natură și le sfătuiește și pe celelalte mame să înlocuiască produsele din carne cu năut, linte, fasole, mazăre, orez, nuci și semințe. Pe de altă parte, dr. Corina Zugravu, nutriționist, spune că un copil se află în perioada în care “construiește” oase, mușchi, organe, iar pentru asta are nevoie de proteine de calitate, ce se găsesc în carne, ouă și lactate. Dumneavoastră ce alimentație ați ales pentru copii? Ce părere aveți despre alimentația vegană? Vă așteptăm comentariile!

Nu cred să existe aliment mai greu de digerat decît carnea

de Olivia Steer, realizator tv

Pare că nu mă pot obișnui deloc cu imaginea asta: cearcăne mari, maronii parcă de nesomn ce dau ocol ochilor, pe-un obraz proaspăt, fraged de copil. Granița dintre bătrînețea ochilor și tinerețea pielii e o cută adîncă, săpată ca un șanț ce pornește din colțul interior al ochiului, ca să coboare apoi abrupt, amenințător. Văd copii de 5 sau 6 ani, uneori și mai mici, de 3 ani, care au asemenea priviri obosite, încărcate peste poate de griji. Grijile sunt organice, mute. Și mărturisesc prin semne pe care trebuie să te pricepi să le citești, suferințele unui ficat depășit de toxine, ale unor rinichi însetați de apă pură, ale unui pancreas hăituit de dulciurile artificiale, dar frumos ambalate din comerț, ale unor plămîni asfixiați de gazele de eșapament din traficul de pînă la grădiniță. La un moment dat, trupușoarele astea mici se revoltă. Vor să elimine brusc și total deșeurile care le sufocă. Așa apar febra cu frisoane teribile, expectorațiile horcăite, transpirațiile abundente noaptea, năsucurile mereu înfundate, ochii lipiți de scurgeri gălbui sau verzi chiar. Primul semn de revoltă e febra, pe care medicii de familie se grăbesc să o înăbușe cu antitermice, cum se întîmplă de regulă cu orice revoltă. Apoi tusea, cu antitusive. Varicela, cu antivirale. Pneumoniile, cu antibiotice. Scurgerile nazale, cu sprayuri. Asta înseamnă clorhidrat de xilometazolină, clorură de benzalconiu sorbitol, clorură de sodiu, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, edetat disodic, fosfat de codeină, stereat de magneziu, talc, mercur și aluminiu. Chimie multă, adică. Care oprește brutal organismul să evacueze toxinele și să se regenereze. Și îl năclăiește apoi, suplimentar. Odată restabilită dur disciplina internă, copilul revine la regimul lui dintîi: crenvurști, dimineața; supă de găină cu găluști și șnițel de porc cu cartofi, la prînz; tartine cu pateu de ficat, seara… Nu cred să existe aliment mai greu de digerat decît carnea. Un organism sănătos depune eforturi colosale să desfacă lanțurile proteice în aminoacizi, ceea ce seacă de energie și – ca dovadă – induce de cele mai multe ori o stare de somnolență și apatie. Dar pentru un organism în creștere (sau bolnav), care are nevoie de toate resursele energetice, ca să se dezvolte armonios (sau să se vindece), risipa asta este irecuperabilă. Dr. Spock, probabil cel mai faimos pediatru al lumii, tradus și publicat și în română de diverse edituri, spune limpede cît de periculos este un regim carnat pentru dezvoltarea copilului. Și nu spune tot. Nu intră, de pildă, în detalii legate de calitatea cărnii, azi umflată peste poate cu hormoni de creștere, mustind de antibioticele cu care au fost tratate, în baterii, animalele. Niște animale chinuite, care nu văd lumina zilei niciodată și care au ca unică sursă de hrană niște concentrate sintetice. Iar chimie, care se transferă, fără opreliști, în organismul fraged, plăpînd al copilului. Carnea nu mai e inaccesibilă. E în farfurie, la fiecare masă a zilei, din nevoia noastră justă de a demonstra că vremurile grele, de sărăcie și lipsuri s-au dus odată pentru totdeauna. Niciodată în istoria omenirii nu s-a mîncat mai multă carne ca acum. Și de-o mai proastă calitate ca acum. Citeam pe site-uri de știri de-afară, unde lucrurilor li se spune mai lesne pe nume, că nici mușchiul file, despre care se credea că e cea mai curată carne, nu mai e ce credem noi. S-a inventat așa-numitul lipici de carne, care sudează la un loc zgîrciuri, făină de oase, cartilagii și resturi infime de carne, dînd aspectul și aparența unui mușchi elastic, autentic. Injectat cu pigmenți chimici, va fi cu atît mai estetic. Cîtă chimie! Cancerele de toate felurile au explodat și atacă de-acum copiii la vîrste crude. De ce? Cum poți să-i ferești? Am căutat răspunsuri în cărțile celor mai mari naturopaţi ai lumii și am înțeles finalmente că soluțiile le găsești în natură. Găsești suficiente proteine în năut, linte, fasole, mazăre, orez, nuci și semințe, cît să crească și să se dezvolte armonios orice copil. Iar legumele și fructele proaspete, de producție locală, îți dau, în cantități impresionante, vitamine și minerale, fără de care procesele celulare vitale n-ar fi posibile. Dar mai găsești ceva esențial aici, ceva ce nu-ți oferă nici o friptură, nici un supliment alimentar: viață! Viață sub forma enzimelor, înarmate cu arme adevărate, cu nume de antioxidanți. Viața este singura care poate să genereze viață! Mi-am făcut o misiune de onoare din a redescoperi viața, pe www.oliviasteer.ro. De dragul copiilor mei. Și ai altora, care merită în mod egal aceeași șansă…

Copiii nu ar trebui să aibă o alimentație vegană

de Corina Zugravu, nutriționist

Din ce în ce mai mulți oameni optează în ultimul timp să aibă o alimentație vegetariană. Mai precis, mulți dintre ei renunță la consumul de carne, conștientizând faptul că multe alte alimente, ușor accesibile și larg răspândite, le pot satisface atât apetitul, cât și necesitățile nutriționale, fără a fi nevoie să mănânce carne. La bază pot sta fie motive de ordin ecologic, fie religioase sau dieteice, dar indiferent de cauză, trebuie știut că o alimentație de acest tip nu induce nici un fel de probleme, nici un fel de carențe, deoarece alte alimente de origine animală – brânzeturile, lactele, ouăle – compensează din plin nutrienții din mușchi sau viscere. Există, însă, și persoane care renunță complet la alimente de origine animală, și aceștia se numesc vegani. Alimentația vegană este constrângătoare din punct de vedere nutrițional și, fără un sfat de specialitate, poate conduce la carențe serioase, care să pună în pericol sănătatea și poate chiar viața omului. Cu atât mai mult este valabilă această afirmație când vine vorba de copii. Desigur, copiii vor mânca ceea ce le oferă părinții, ei nu fac o alegere conștientă în ceea ce privește alimentația vegană. Așa încât opțiunea respectivă nu este făcută în mod conștient și poate ridica semne de întrebare serioase în ceea ce privește moralitatea ei. Dar am să mă limitez în continuare exclusiv la considerente de ordin nutrițional, care argumentează afirmația mea conform căreia copiii nu ar trebui să aibă o alimentație vegană. În comparație cu un adult, un copil se află în plin proces de creștere și dezvoltare. El “construiește” oase, mușchi, organe, își desăvârșește inclusiv sistemul nervos. Pentru aceasta, “cărămida” de bază o reprezintă proteinele de calitate, pe care omul le găsește în carne, lactate și ouă. Desigur, combinații de cereale și leguminoase pot compensa oarecum lipsa alimentelor de origine animală, dar cu prețul încărcării tubului digestiv încă fragil al copilului cu o cantitate prea mare de fibre, mult prea mare pentru a putea fi gestionată corect. Să nu uităm că proteinele de calitate sunt și baza imunității, deci a apărării noastre față de infecții. Și la acest capitol pot apărea probleme la vegani. Alături de proteine, alimentația vegană este lipsită de vitamina D3, esențială pentru evitarea rahitismului și pentru construcția unui os de calitate. Similar, nici vitamine cum ar fi retinolul (vitamina A activă) sau vitamina B12 nu sunt găsite în alimente de origine vegetală. Mai mult, elemente minerale de bază, cum sunt calciu sau fierul, deși prezente și în alimente de origine vegetală, sunt slab absorbite, absența surselor animaliere predispunand copilul la fragilizare osoasă sau anemie feripriva. Și aceasta în condițiile în care anemia pferipriva la copilul de sub 6 ani este o adevărată problemă de sănătate publică în România, unde numărul cazurilor este foarte mare și în continuă creștere. Da, se poate contra-argumenta că sunt disponibile suplimente, aliemente fortificate. Este adevărat, dar niciodată acest gen de produse nu vor fi la fel de eficiente ca alimentul în sine, care adună diferiți nutrienți ce acționează simultan și congruent! Un exemplu simplu este cel al laptelui: el conține atât calciu, cât și vitamina D și proteine de calitate superioară și mulți alți micronutrienţi extrem de utili, toate lucrând într-un sens unitar: construirea de țesuturi moi și dure sănătoase și funcționale. Niciun supliment nu va putea avea un efect similar! Am să închei poate puțin cam abrupt: lăsați copiilor posibilitatea de a alege conștient dacă doresc sau nu să mănânce alimente de origine animală! Lăsați-i să ajungă la vârsta la care să o poată face în deplină cunoștință de cauză!

 

Foto: Flickr / Michael Newton, woodleywonderworks

 


16 comentarii

  1. Copiii sunt nesanatosi pentru ca mananca tot felul de porcarii de dulciuri, chipsuri sau snacks-uri cu 100 de chimicale, beau sucuri care sunt doar chimicale, mananca mezeluri care multe sunt chimicale amestecate cu multa grasime si nitica carne de proasta calitate, eventual legume congelate de provenienta dubioasa. Nu pentru ca consuma alimente de origine animala.

    Sigur ca si excesul de carne, chiar de buna calitate (ie organica/bio pe cat posibil) este daunator, daca nu ma insel consumul recomandat este de 100g / zi. Multi mananca mult mai mult. Dar de aici pana la a elimina complet carnea e cale lunga.

    Ideea e sa mananci cu masura produse de origine animala, nu sa nu consumi deloc. Si inainte de a trece la regimul vegan, incercati sa mancati cat mai natural, apoi eventual sa comparati cele 2 regimuri alimentare.

  2. Doamna Steer cred ca aluneca in sofisme, lin, insa cu certitudine.vorbeste de o carne din iad, o carne cu colti, care atenteaza la fericirea si integritatea noastra fizica. Vorbeste de carnea procesata si “șnițelată”. Mai exista conceptul de pasare de curte, spre exemplu. Sau multe alte animale care-s crescute altfel decat in anticamera abatoarelor. Faptul ca exista si astfel de carne, pangarita de era consumista, nu este un argument suficient pentru renuntarea totala la carne din alimentatia oricui, deci si a copilului. Mai mult, oare nu comitem un abuz cand noi alegem pentru copil o alimentatie din care excludem carnea? Nu cumva ne bagam nasul la liberul arbitru? Evident, este o exagerare, insa, in acelasi timp, este o limitare.

    • In regula.
      Atunci hai sa lasam copii sa aleaga la liber.
      Hai sa le dam optiunea sa-si obtina singuri carnea sa cum isi pot culege si consuma fructele si legumele (cu manutele si sistememele digestive parca special calibrate pentru asta, nu). Adica hai sa vedem care copil o sa sacrifice un animal sau macar sa participe la sacrificarea sa (nu mai vorbim si daca ar putea fizic) si sa-l prepare si sa fie astfel complet constient de exact ceea ce mananca. E foarte frumos sa spui ca vai sa lasam copii sa aleaga si carnea dar multi care argumenteaza pro carne nu prea cunosc carnea decat asa cum apare ea in galantar / sau la macelar.
      Sigur, exista ideea de a consuma carne ca sa supravietuiesti si cred ca instictul poate sa apara si intr-un copil la maxima nevoie (fara gatit si preparat si decorat). Dar nu despre asta e vorba aici ci de a promova frica sa nu cumva sa dispara traditiile si obiceiurile acumulate cu atat sarguinta de cei dinainte si lasate povara (pardon, mostenire) celor de dupa = iubirea de mancare si “argumentele stiintifice” care o promoveaza.
      Lasati un copil mic intr-o camera singur cu un fruct si cu un animal. Daca copilul va manca animalul si se va juca cu fructul atunci in mod sigur carnea ii va fi indispensabila. Experimentul poarte fi facut si cu carne cruda (ca sa nu ajungem la extreme cu animal mort). Raspunsul cred ca si-l poate da oricine … nu ? 🙂
      Adevaratul adevar, care “ne scapa” se afla deja in noi si nu necesita pareri ci doar minti suficient de limpezi sa-l re-descopere si imbratiseze.

      Toate cele bune,

  3. Nu stiu cum de se intampla dar acesti vegani au aparut odata cu mobilitatea alimentelor. Evident ca e usor sa fii vegan cand iarna ai fasole verde din Africa si cine stie ce seminte de prin America Latina, dar as vrea sa o vad pe doamna Steer intr-o Europa de acum 100 de ani hranindu-si copiii doar cu varza, cartofi si morcovi, caci cam astea erau legumele care supravietuiau iarna.
    Nu pot sa ii urez doamnei decat dezvoltarea unui nou stomac, precum ierbivorele, pentru ca vad ca spre asta tinde.

  4. Exista foarte multe motive pentru care poti alege stilul de viata vegan, atat cele ce tin de o dieta sanatoasa, respectul fata de mediul inconjurator, grija fata de animale si asa mai departe.Nu consider ca e cazul sa intru in detalii pentru ca sunt specialisti care o pot face foarte bine pentru oricare dintre motivele enumerate de mine mai sus.

    Pentru mine a fost fost suficient sa realizez ca mancand carne fac o alta fiinta sa sufere, adica dieta mea care includea carne se baza pe sacrificarea unei alte fiinte/animal.Sunt lacto vegetariana de aproape 5 ani. Din fericire, exista atatea optiuni de hrana sanatoasa formata din legume si fructe servite proasptete sau gatite in cele mai gusoase feluri.

    Din punctul meu de vedere exista doar argumente pro unei diete vegetariene.

    Numai bine tuturor!

  5. Pingback: Ozzy Osbourne se face vegan | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Eu am fost vegan timp de 6 luni. In perioada asta m-am simtit mai energic si am avut o stare generala mai buna la inceput, in primele 2-3 luni. Apoi am constatat ca slabesc in continuu, oricum am fost mereu mai slab de fel. Am ajuns de la 70 la 65 kg si nu m-am mai simtit confortabil. In iarna respectiva am avut 5-6 viroze fata de alti ani cand aveam 1-2. In ritmul asta am hotarat sa renunt. E adevarat ca poate nu mancam suficient, 2-3 mese pe zi a cate 1-2 feluri. Problema este ca e foarte greu sa mananci vegan daca ai un program incarcat, servici, copii, etc. Ca sa mananci bine si variat ar trebui sa petreci mult timp la cumparaturi si in bucatarie, timp pe care nu-l aveam. Este o problema si atunci cand mananci in oras, sunt putine optiuni si te saturi de aceleasi cateva feluri oricum calitativ indoielnice. Cred in continuare ca este mai sanatos un stil vegan, dar foarte greu de realizat in societatea noastra.

  7. Dar fructele si legumele de la noi, sau importate, oare nu sunt pline de chimicale si agenti de crestere? Putem sa ne permitem toti alimente bio? Si, chiar asa, de ce as obliga eu un copil sa manance vegan? Nu l-as izola cumva de ceilalti copii, care mananca normal, sau ar trebui sa-i caut doar prieteni vegani (adica sa-i impun si prietenii, nu doar alimentatia)? La zilele de nastere ale prietenilor sa-l trimit cu pachetelul de acasa? Sunt atatea implicatii in decizia asta, incat nu m-a risca.
    Si copiii vegani nu se imbolnavesc la gradinita? Exista gradinita vegana?
    Cand e racit cobza cu ce sa-l tratez?
    Chiar, mi se un abuz sa-ti impui regimul tau unor copii care nu au putere de decizie. E interesant sa vedem dezvoltarea lor in timp, si nu ma refer doar la cea fizica.

    • “Dar fructele si legumele de la noi, sau importate, oare nu sunt pline de chimicale si agenti de crestere? ”
      —Orice aliment, fie ca este un fruct, o leguma, carne, lapte, oua, toate contin intr-o anumita masura chimicale si agenti de crestere. Putem sa ne permitem toti alimente bio? Este inevitabila in ziua de astazi sa gasesti un alimet cu chimicale si agenti de crestere, dar adevarul este ca toate produsele animale contin intr-o masura mai mare astfel de chimicale. Spre exemplu, vacile crescute pentru carne au nevoie de multa mancare, dar mancarea este scumpa, mai ales cea sanatoasa pentru vaci, asa ca ele sunt hranite cu cea mai ieftina mancare si anume porumbul. Stomacul vacii nu este facut sa manance porum, ci iarba.Dar omului nu ii pasa si tot ii da.Este ieftin si ingrasa.Dupa gandire unor oameni conteaza cantitatea doar, nu calitatea.Oricum, dupa ce vacile au mancat o astfel de mancare anormala pentru ele, au fost infestate cu un nou microb E-coli care ajunge in carnea de pe masa, care pana la urma si omul ajunge sa fie infectat cu acest microb.Partea cea rea este ca a fost descolerit un nou microb E-coli ce provoaca hemoragii si in final moarte.

      “Putem sa ne permitem toti alimente bio?”
      —Adevarul este ca nu.Nu toti isi permit alimente bio sanatoase, dar stiti cum se zice. Tot ce este bun este scump. Alimentele de origine animala sunt mai ieftine(ex:un lapte vegetal costa intre 5-15lei, iar unul din lapte de vaca/capra/etc costa in jur de 1-5 lei)Se poate vedea clar diferenta.Dar nu putem sa comparam calitatea lor(ex:laptele vegetal este un foarte bun inlocuitor al laptelui provenit de la animale fiind de multe tipuri, lapte de caju, migdale, orez, cocos, soia, fulgi, alune de padure si canepa si nu sustin aparitia bolilor,ci mentinerea sanatatii, fata de cel de la animale care sustin aparitia bolilor ). Mie una nu mi se pare normal ca omul sa bea lapte de la alte specii de animale.Daca ne uitam la orice alte specii putem observa ca omul este singura specie de animal de pe planeta care bea lapte de la alte specii si singura specie care poate avea cancer de toate tipurile, boli de inima etc.

      “Si, chiar asa, de ce as obliga eu un copil sa manance vegan? ”
      —Daca este sa privim din alt unghi am putea remarca ca hranind un copil cu alimente de origine animala, tot il obligi. Este acelasi lucru.

      “Nu l-as izola cumva de ceilalti copii, care mananca normal, sau ar trebui sa-i caut doar prieteni vegani (adica sa-i impun si prietenii, nu doar alimentatia)?”
      —Nu il izolezi.Nu este necesar sa ii impui anumiti prieteni.Prietenia nu se leaga de ce poarta, ce mananca, cum arata, ce sunt parintii sau la ce scoala se duce.Conteaza cum se comporta, cum vorbesc si cat de bun le este sufletul.Copiii pot alege cu cine sunt prieteni fara sa aibe criteriul;Sa fie vegan sau sa intervina parintele.

      “Si copiii vegani nu se imbolnavesc la gradinita?”
      —Normal ca si ei se imbolnavesc.Toti se imbolnavesc. Fie ca este vegan, vegetarian, pescotarian, ovotarian, lactotarian sau omnivor.

      “Exista gradinita vegana?”
      —Nu stiu daca exista.Dar sunt sigura ca poti sa faci cerere sa i se dea mancare de post sau sa nu i se dea mancare provenita de la animale.Nimic mai simplu.

      “Cand e racit cobza cu ce sa-l tratez?”
      —Il tratezi ca pe orice alt copil.Nu este nevoie de un tratament special.

      “Chiar, mi se un abuz sa-ti impui regimul tau unor copii care nu au putere de decizie.”
      —Mancand omnivor, tot ii impui regimul.Fie ca esti vegana sau nu, tu ii impui regimul copilului tau pana la 18 ani cand el va alege pentru el.

  8. Cred ca conteaza foarte mult atitudinea pe care o au parintii fata de copii cand le spun sa manance mancare vegan. Daca copiilor li se impune sa nu manance deloc carne, ei se pot simti privati de o placere. Daca li se explica ca este un lucru pozitiv, sanatos, este o sansa ca si copilul sa simta ca e privilegiat si sa fie foarte incantat ca este vegan. Din pacate am vazut foarte multi vegetarieni carora li se pare foarte dificil sa se abtina de la carne, si mesele sunt mai degraba momente dificile decat bucurii. Probabil ca daca au copii le transmit aceeasi atitudine de pofta interzisa, care dupa parerea mea le poate crea o atitudine nesanatoasa fata de mancare copiilor.

  9. :))) aleg vegan!
    Pentru ca imi pasa de animale si apoi pentru ca e sanatos.
    Acum uitandu-ma la pozele celor doua doamne, o prefer pe Olivia, frumoasa si desteapta. Cealalta nu ma inspira nici sa stau de vorba cu ea

  10. Irina, prin atitudinea ta de hulire a unei persoane care a ales sa faca ceea ce crede ca e bine pentru copiii sai, este clar ca ai cazut, ca multi altii, in prapastia celor orbiti de asa-zisele ‘proteine de calitate’.

    Iti recomand o carte, pe care si ea o recomanda, Studiul China, scrisa de un distins medic din SUA.
    Mura’n gura iti las un link, numai sa te trezesti.

    Mult sanatate iti urez si sper sa stii cum sa ti-o pastrezi!

    http://www.scribd.com/doc/43593635/Studiul-China

  11. In general mamele intretin bucataria unei case, asa ca atunci cand o mama isi propune sa intretina familia cu mancare vegana, inseamna ca-i foarte energica, dibace, bine organizata si harnica.

    Nu sunt vegana insa observ ca atunci cand mananc carne si alte mancaruri procesate, ma simt foarte obosita, ma doare capul etc. Am vazut un documentar “Bogat, gras si aproape mort” (dati cautare pe youtube) in care cineva se apuca sa tina un regim bazat numai pe sucuri din legume si fructe timp de 60 zile. Dupa o luna omul renunta la o parte din medicamente si la sfarsitul celor 60 de zile e complet sanatos. Se vede clar schimbarea lui si nu cred ca este un fals.

    Cred ca atunci cand ne apucam sa criticam pe cei diferiti de noi, avem si o oarecare stare de ciuda ca noi nu putem sa facem ca ei, noi nu ne putem infrana de la ceva.

    Stiu ca nu am sa devin niciodata vegan, insa exista posturile de peste an, asa ca oricare dintre noi poate sa se infraneze de la lactate si carne macar in perioadele respective. Si copiii pot sa tina post. Si ei sunt oameni:)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger