Să cinstim Delta de Ziua diversităţii biologice

0

În fiecare an pe 22 mai planeta sărbătoreşte Ziua internaţională a diversităţii biologice. România se mândreşte cu a treia zonă ca biodiversitate din lume după Marea Barieră de Corali şi Arhipelagul Galapagos. Aceasta este Delta Dunării. Avem deci un motiv în plus să cunoaştem mai de aproape importantă şi vulnerabilitatea acestui colţ de paradis şi  soluţiile pe care le avem la îndemână pentru protejarea lui.

 

22 mai a fost proclamată la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu scopul informării publicului asupra conceptului de biodiversitate şi creşterii responsabilităţii acestuia cu privire la lumea în care trăiesc. Iniţial această zi se celebra pe data de 29 decembrie, dar începând din decembrie 2000 s-a decis mutarea celebrării pe 22 mai. Tema din acest an – „Biodiversitatea şi modificările globale” – concentrează atenţia pe presiunile exercitate asupra mediului care au condus la sărăcirea biodiversităţii, greu recuperabilă.

În zgomotul şi agitaţia de zi cu zi uitam să apreciem lucrurile simple care ne înconjoară. Uitam să ieşim în natura şi să ne aducem aminte că suntem parte din ea. Avem ocazia pe 22 mai şi de acum înainte să ne interesăm mai des şi să cunoaştem mai bine speciile şi habitatele din Delta şi nu numai. Să fim mai atenţi la sutele şi miile de specii şi habitate care fac lumea mai frumoasă, să învăţăm să le respectăm şi să le protejăm pentru că lor le datorăm existenţa noastră.

Puţini dintre noi cunoaştem faptul că în comunism Delta Dunării a suferit cele mai mari degradări.  În numele unei exploatări demente de tip agricol sau piscicol visate de conducătorii vremii ecosistemul deltaic a fost mutilat. Efectele acestei exploatări au fost şi continuă să fie favorizarea speciilor utile omului şi prin urmare perturbarea echilibrului natural al ecosistemelor. Supraexploatarea ecosistemului deltaic a continuat şi continuă chiar şi în zilele noastre.

Principalele eforturi care se depun constant pentru protejarea Deltei sunt dedicate restabilirii acestui echilibru prin reconstrucţie ecologică, identificarea de alternative pentru populaţia locală şi acordarea răgazului necesar Deltei pentru a se reface.

Salvaţi Dunărea şi Delta reuneşte periodic factorii de influenţa şi decizionali din Rezervaţie pentru accelerarea aplicării soluţiilor sustenabile, astfel încât să asigure existenţa unor comunităţi locale prospere, fără să perturbe echilibrul natural.

În prezent, Asociaţia continua aceste demersuri prin campania ”Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut!”. Proiectul are o abordare integrată prin care, suplimentar reunirii tuturor celor care au de-a face cu Delta Dunării, de la oamenii locului la turişti, autorităţi sau antreprenori pentru o analiză profundă asupra problemelor Rezervaţiei şi identificarea soluţiilor care să păstreze ecosistemul deltaic pe termen lung, se concentrează şi într-o amplă campanie de informare şi conştientizare a publicului larg.

În cadrul proiectului se realizează material scris, fotografiat şi filmat care să prezinte Delta în toată complexitatea sa, cu scopul de a informa şi de a conştientiza de la locuitorul Deltei până la publicul larg asupra bogăţiei şi diversităţii de specii şi habitate datorită cărora noi toţi ne bucurăm astăzi de un loc minunat. Prezentăm acest laborator viu şi totodată lucram pentru a informa cu privire la ce se face şi ce nu se face în Delta, explicând de ce şi aducând exemplele până la nivelul impactului asupra sănătăţii şi bunăstării oamenilor.

„Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” este un proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării  în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.

 

Foto: Daniel Petrescu

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger