S-au descoperit primele animale ce traiesc fara oxigen

10

loricifera

Oamenii de stiinta italieni au descoperit in adancurile Marii Mediterane primele animale multicelulare care sunt capabile sa supravietuiasca intr-un mediu complet lipsit de oxigen.

Anumite bacterii si alte organisme unicelulare pot trai fara oxigen. O specie relativ complexa, Loricifera, ce salasluieste in sedimentele marine aflate in una dintre cele mai putin cunoscute zone ale Terrei, pare sa reuseasca o performanta asemanatoare.

“Aceasta descoperire deschide noi perspective in studiul vietii in habitate lipsite de oxigen molecular”, spune biologul italian Roberto Danovaro, citat de Wired.

La fel ca alte Loricifera, noile specii au dimensiuni mai mici de un milimetru. Acestea nu au mitocondri, gasite in aproape toate celulele animale, organite celulare ce transforma oxigenul in energie chimica.

“Aceste animale fascinante ofera o perspectiva a modului in care arata ecologia planetei cu mult timp in urma”, sunt de parere cercetatorii italieni.

Foto: Roberto Danovaro/BMC Biology.

Tags:10 comentarii

 1. Si in Romania, mai precis in Dobrogea, s-au descoperit acum citiva ani buni (vreo 10 daca nu ma insel) in niste pesteri, organisme multicelulare care traiesc intr-un mediu fara oxigen si fara lumina. Deci italienii au intirziat un pic. Cred ca ar trebui intrebati speologii romani, poate au un institut despre lucrurile astea. Cu stima,

 2. E absolut inevitabil ca intr-o discutie publica pe internet, blog, forum sa nu se injure sau sa se jugneasca intre ei comentatorii pentru greselile gramaticale. Fac eu aici safteaua: “pesteri” nu “pestere”

 3. Liviu, animal != organism unicelular… Ce a fost gasit in acea pestera din Dobrogea poarta numele de bacterie. Aici e vorba de animale multicelulare

 4. Daca avem dovada acestor vieti existente fara oxigen, ma intreb oare in spatiu cate oare s-or fi format??? Ce alte conditii de viata au nevoie? AU sau NU nevoie de apa ca sa se formeze? Pentru ca NASA zice ca noi in momentul de fata nu concepem viata fara apa. Si numai intr-o planeta care contine apa cautam viata. De mentionat ca apa contine si oxigen.
  Deci care o fi adevarul?

 5. in sfirsit incepe sa se darime mitul cretin ca viata nu poate exista fara oxigen / apa….e din categoria soarele se invirte in jurul pamintului

 6. si ce ma incanta pe mine ca s-a gasit un microorganism in spatiu fara conditii de viata si nici macar nu e in afara planetei noastre.
  sigur a avut parte de oxigen candva si probabil conditiilor necunoscute a ramas in viata intr-un mediu dur.
  viata exista doar pe Pamant si e cel mai de pret lucru.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger