S-a lansat radarul deșeurilor: Cum putem contribui la curățarea gunoaielor din România

4

Începând de miercuri, 26 august, toți românii care doresc să contribuie la curățarea României de deșeuri au la dispoziție aplicația de mobil și platforma online “Let`s Do It!”, lansate de organizația Let`s Do It, Romania!, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cu Garda Națională de Mediu. Cu ajutorul aplicației, voluntarii pot oricând să marcheze deșeurile întâlnite în oraș sau în natură pe Harta Deșeurilor, pentru a fi apoi raportate către autorități și curățate în 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată. Aplicația poate fi descărcată gratuit de aici.

Ea a fost prezentată azi în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, și comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu. La începutul întâlnirii, Anca Baniță, director de comunicare al Let’s Do It, Romania, care descrie activitatea organizației drept „cea mai mare mișcare socială din România”, a prezentat cifrele impresionante înregistrate pe parcursul proiectelor de strângere colectivă de deșeuri. Din 2010 încoace, în acţiunile organizaţiei au fost implicaţi peste un milion de voluntari, care și-au răpit dpeste 8.500.000 de ore din timp pentru a identifica și colecta deșeuri și care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (cu peste 22.500 de tone de gunoaie). În echipa de organizare, în momentul de față, există 2.500 de voluntari, iar în proiect au fost implicate, de-a lungul timpului, 1700 de primării și 400 de companii. Media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%.

„Este cel mai mare efort de implicare socială și cel mai mare proiect de voluntariat din România”.

Aplicația de mobil proaspăt lansată a fost menită să ușureze munca cetăţenilor voluntari și a autorităților locale. Scheletul ei, spune Andrei Coșuleanu, director executiv al Let’s Do It, Romania, a fost Harta Națională a Deșeurilor, primul instrument care a centralizat în România informațiile cu privire la deșeuri. „Am făcut-o tot timpul cu voluntari. Fie că aveau o mașină, o bicicletă sau alte mijloace de transport, mergeau în natură cu un GPS, identificau deșeuri, ajungeau acasă și le urcau pe Harta Națională a Deșeurilor, pe aplicația noastră web. Ne-am gândit să-i ajutăm în acest sens, ca interacțiunea lor cu interfața noastră să nu mai fie atât de complicată, să nu mai fie nevoiți să ajungă acasă și să-și scoată informațiile”.

Proiectul are două mari obiective. Unul din ele este atingerea, în primul an, a unui număr de cel puțin 10.000 de utilizatori care raportează deșeuri și înregistrarea a circa 250 de sesizări la nivelul fiecărui județ din România, din care membrii echipei și-au propus să soluționeze 50%. Al doilea este sporirea gradului de încredere a cetățenilor în autoritățile publice. „Credem că autoritățile din România vor să facă proiecte solide și noi vrem să-i ajutăm”, spune Andrei Coșuleanu. „În trei-patru ani de curățenie am colaborat cu aproape 2.000 de primării din 3.000. I-am învățat pe primarii din România să ne raporteze ce fac cu deșeurile și i-am învățat legislația din domeniu, pe care unii nu o știu din păcate”. Un alt element din proiect este Harta Națională a Primăriilor Responsabile, care-i va include pe edilii ce-și fac cel mai bine treaba privind curățarea deșeurilor.

Cum funcționează aplicația:

Ea se descarcă gratuit din Google Play Store, în momentul de față, urmând să fie disponibilă în curând și pe App Store. Utilizatorii se pot înregistra cu contul de Facebook sau cu adresa de e-mail şi vor fi plasaţi pe hartă în locul în care se află în momentul respectiv. „În cazul în care ne rătăcim pe hartă, există un buton care ne aduce înapoi unde suntem în momentul respectiv”, spune Radu Constantinescu, co-fondatorul companiei Qualitance, care a dezvoltat aplicaţia. „Contează mult și semnalul de GPS, care funcționează mai bine în spațiu deschis decât în interior”. Următorul pas este raportarea deşeurilor, pentru care există un buton de plus. Utilizatorii încarcă poze cu deşeurile identificate şi pot oferi detalii despre componenţa lor (dacă e din plastic, sticlă, hârtie, oţel sau organic), despre locul în care a fost identificat (în oraş, în pădure etc.) şi estima, subiectiv, dimensiunile lor. Totodată, ei pot specifica şi alte detalii pe care le consideră utile vizavi de raportare, care se poate face în mai puţin de un minut. Harta Deșeurilor este disponibilă online pe www.letsdoitromania.ro după ce utilizatorul aplicației se loghează.

Raportările ajung la echipa Let’s Do It, care le verifică, putând bloca persoanele rău intenţionate, şi le transformă în sesizări către autorităţi. „În spatele platformei de mobil”, explică Andrei Coşuleanu, „există un template de sesizare care ia toate informațiile din raportarea deșeurilor – zonă, coordonate de GPS, specificații, pozele din raportare -, face referire la legea care stă în temeiul sesizării pe care noi o facem și cuprinde o anexă trimisă către primărie de a ne raporta când au curățat zona, unde s-au deșeurile și cine le-a preluat”. „Pe hartă pot să văd exact ce am raportat şi unde şi inclusiv un stadiu al prelucrării acestor informaţii”, completează Radu Constantinescu. „Foarte important e că aplicaţia va oferi un feedback cu privire la modul de soluţionare a raportării”. Ultimul pas este soluţionarea problemei, de care autorităţile publice ar trebui să se ocupe în 30 de zile, conform legii, utilizatorii fiind informaţi constant în ceea ce priveşte statusul sesizării.

În cazul în care raportările nu vor fi soluţionate în timp util, dă asigurări ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, comisarii Gărzii de Mediu vor merge în control şi vor da amenzi. Dezvoltatorii aplicaţiei spun că mai vor să introducă, pe viitor, şi alte componente care s-o facă mai interactivă pentru utilizatori, care să comunice „într-un mod interesant şi cât mai plăcut” între ei şi să formeze o comunitate, şi să se folosească de reţelele sociale pentru a spori angajamentul lor. Totodată, Let’s Do It Romania îşi propune să creeze şi o reţea de ONG-uri la nivelul fiecărei comunităţi, care să fie „legătura prietenească” între cetăţean şi Garda Naţională de Mediu.

Proiectul a fost demarat cu ajutorul fondurilor obținute în campania de crowdfunding lansată de echipa Let`s Do It, Romania în luna mai, care a atras, totodată, și susținerea companiilor private. Compania Qualitance a contribuit la rândul ei câte un dolar pentru fiecare dolar venit din donaţii individuale. Fondurile strânse pentru dezvoltarea aplicaţiei s-au ridicat la 20.000 de dolari.

Aplicația e încă un plus la ceea ce dorim noi să facem ca aceste deșeuri să se ducă acolo unde trebuie. Ţinta noastră e ca, până în 2020, și România să ajungă la „deşeu zero”, adică să ducă mai puțin la groapa de gunoi și să poate să reintegreze toate deșeurile pe care le produce în procesul tehnologic ca și materie primă pentru alte ambalaje. Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.


4 comentarii

  1. pare o idee buna. Doar ca in clipa in care am vrut sa descarc aplicatia ma obliga sa completez profilul personal. Iar eu nu inteleg de ce sa le dau date personale, oricare ar fi ele. Ca de obicei, drumul spre iad …

  2. Foarte bine! Curatam Romania de deseuri, … dar limba romana cand o curatam de “avalansa” de cuvinte si expresii din limbaria anglo-americana. Un cuvant sau o expresie din limba romana, pentru numele aplicatiei, era greu de gasit?!?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger