S-a inventat cel mai mic motor electric dintr-o singură moleculă

0

Pentru prima dată a fost realizat un motor electric dintr-o singură moleculă; la o lungime de 1 nanometru, compusul organic este cel mai mic motor electric din lume. Dacă va fi aceeptat de Guiness World Records, motorul va fi un record absolut -actualul deținător al titlului este uriaș prin comparație, având o lungime de 200 de nanometri.

Moleculele au convertit până acum energia din lumină și reacții chimice în mișcare precum rulare sau rabatare. Electricitatea a determinat, de asemenea, o moleculă de oxigen să se învârtă la întâmplare. Dar în mod controlat, mișcarea determinată de electricitate – necesară pentru ca un dispozitiv să fie clasificat drept motor – nu a fost încă observată la o singură moleculă.

Pentru a aborda această problemă, E. Charles Sykes de la Universitatea Tufts din Boston și colegii săi au apelat la asimetricul butil metil sulfurat, un atom de sulf cu un lanț de patru atomi de carbon pe o parte și un singur atom de carbon pe cealaltă. Ei au legat molecula pe o suprafață de cupru prin atomul de sulf, producând o mișcare a moleculei în ambele direcții.

Deasupra moleculei cercetătorii au plasat un ac de metal, iar la trecerea curentului electirc prin moleculă din vârful acului, molecula a convertit energia electrică în energie rotațională. Molecula avea 50 de vibrații pe secundă.

Sursa: NewScientist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger