Oamenii de ştiinţă au inventat un burete capabil să absoarbă uleiul din apa de pe vase murdare sau chiar din apa plină de scurgeri de petrol, spre exemplu. Practic, buretele curăţă uleiul ca şi când ar fi un lichid obişnuit şi nu absoarbe apa.
Zhaozhu Zhang şi echipa sa de la Chinese Academy of Sciences s-au gândit să scape omenirea de experienţa traumatizantă a folosirii buretelui clasic de bucătărie, care se îmbibă cu ulei şi grăsimi pe care le lasă pe mâinile celor care spală vasele. Desigur, dincolo de acest scop, există unul şi mai mare, anume curăţarea scurgerilor de petrol din ape. Aşa a fost inventat buretele despre care vorbim acum, care, datorită structurii sale, va fi un instrument extrem de eficient în curăţarea mediului atunci când se întâmplă incidente precum scurgerile de petrol. Plasat în apă, el nu absoarbe decât substanţa grasă (ulei, petrol) şi respinge apa. Buretele folosit la teste este unul obişnuit, din poliuretan, dar acoperit cu un polimer care respinge apa şi bea ulei.
Testele au demonstrat că buretele acoperit (prin vaporizare) cu polimerul respectiv a respins picăturile de apă (foto), dar a absorbit o varietate de uleiuri, de la cel clasic de motor la cel vegetal. Mai mult decât atât, buretele le-a absorbit foarte uşor, ca şi când ar fi fost apă, nu uleiuri. După ce operaţiunea a fost repetată de cinci ori, buretele era în continuare capabil să absoarbă o cantitate importantă de ulei (deşi ceva mai mică, totuşi, decât la prima folosire). Problema este, însă, în acest moment, că produsele chimice utilizate pentru tratarea buretelui (pentru îmbrăcarea lui în polimerul rezistent la apă şi absorbant de ulei) sunt destul de scumpe, astfel că produsul, cel mai probabil, nu va ajunge în bucătăriile noastre ca să ne scape de senzaţia de mâini unsuroase. Vestea bună este că buretele poate fi folosit pe scară largă pentru procedurile de curăţare a mediului.
Sursa şi foto: Geek