S-a găsit scheletul Monalisei?

0

În timpul unor săpături sub o mânăstire abandonată din Florenţa, o echipă de arheologi a descoperit un schelet complet despre care se crede că i-ar fi aparţinut Lisei Gherardini, femeia care l-ar fi inspirat pe Leonardo da Vinci să picteze Gioconda.

Demersul arheologic îşi propune nu doar să găsească osemintele femeii, ci şi să-i reconstruiască faţa, pentru a elucida misterele ce înconjoară celebra pictură a lui da Vinci. Atât identitatea muzei, cât şi chipul ei au fost de-a lungul anilor sursa a nenumărate legende şi speculaţii: s-a presupus că era însărcinată sau că suferea de tot felul de boli, de la paralizia feţei, până la o afecţiune care îi distrusese dinţii. În ceea ce priveşte identitatea ei, câteva dintre ipoteze spun că ar fi fost mama artistului, curtezană, prostituată, ba chiar bărbat. Însă cei mai mulţi dintre cercetători sunt de părere că modelul Mona Lisei a fost Lisa Gherardini, dintr-o familie de nobili, născută la ţară şi căsătorită cu un negustor avut, Francesco del Giocondo.

“Viaţa ei nu mai e demult un mister. A existat cu adevărat şi a dus o viaţă mai degrabă banală,” spune pentru Discovery News Giuseppe Pallanti, unul dintre cei mai activi cercetători ai Giocondei. Deşi nu participă la proiectul arheologic, Pallanti i-a reconstituit viaţa femeii începând de la naştere – 15 iunie 1479 -, până la moartea survenită 63 de ani mai târziu, descoperind că Lisa a încetat din viaţă la mânăstirea Sant’Orsola, acum ruinată.

Scheletul complet descoperit de curând va fi datat cu carbon, va trece printr-o analiză histologică şi va suporta un test de ADN, urmând ca rezultatele să fie comparate cu ADN-ul lui Bartolomeo şi Piero, fiii Lisei, înmormântaţi în curtea unei biserici florentine.

Sursa: Discovery News

Foto:


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger