S-a descoperit gena fericirii la femei

0

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii academice şi de cercetare americane a descoperit gena responsabilă pentru starea de fericire în cazul femeilor, dar care nu funcţionează şi în cazul bărbaţilor. Descoperirea, spun autorii studiului, ar putea explica de ce femeile sunt, în general, mai fericite decât bărbaţii.

 

 

Cercetători de la Universitatea South Florida (USF), Universitatea Columbia, Institutul Psihiatric din New York şi Institutul Naţional de Sănătate SUA s-au reunit pentru un studiu care a relevat că există o genă în corpul feminin care este responsabil pentru starea de fericire mai accentuată sau predispoziţia mai accentuată spre fericire în cazul femeilor. În cazul bărbaţilor, nu a fost descoperită o astfel de asociere între gena respectivă şi starea de fericire. Este pentru prima dată când o astfel de „genă a fericirii” la femei este identificată în mod clar. „Am fost surprinşi de rezultat, pentru că activitatea acestei gene era mai degrabă asociată unor probleme negative (alcoolism, agresivitate, comportament antisocial). Unii oameni de ştiinţă o numesc gena războinică, dar, cel puţin în cazul femeilor, se pare că ea are o latură mult mai frumoasă”, a explicat Henian Chen, autor principal al studiului. Cercetarea a fost realizată pe 345 de persoane, dintre care 193 de femei şi 152 de bărbaţi.

Această descoperire va fi importantă în munca oamenilor de ştiinţă de a explica diferenţele de gen şi de a oferi informaţii mai complexe despre legătura dintre gene şi fericirea umană. Autorii studiului înclină să creadă că diferenţa dintre femei şi bărbaţi la capitolul acţiunii genei fericirii ar putea fi explicată, parţial, de prezenţa şi activitatea hormonului cunoscut ca şi testosteron, care se găseşte în cantităţi mai mici la femei decât la bărbaţi. Studiul sugerează că prezenţa crescută a testosteronului ar anula efectul pozitiv al genei cu pricina, în cazul bărbaţilor. Ba chiar, susţin autorii, s-ar putea ca băieţii înainte de pubertate să beneficieze de aceeaşi „prezumţie genetică” la fericire, doar că lucrurile se schimbă, pe măsură ce devin bărbaţi, adică le creşte nivelul de testosteron. Sunt necesare, însă, multe alte studii şi experimente pentru oferirea unui răspuns concludent. Studiul citat apare în revista Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Giving Life


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger