S-a descoperit cea mai veche mostră de artă rupestră

0

Un bloc de calcar vechi de circa 37.000 de ani a fost descoperit în sudul Franței, într-o regiune recunoscută pentru descoperiri arheologice redutabile: cochilii și colți sculptați, mărgele de fildeș, gravuri și picturi pe lespezi de piatră.

 

”Primii aurignacieni funcționau foarte asemănător cu oamenii de azi,” spune Randall White, profesor de antropologie la New York University, precizând că aceștia aveau identități sociale complexe și comunicau, de asemenea, și prin podoabe și arte grafice. Blocul de piatră sculptată a fost descoperit într-un fost adăpost al vânătorilor de reni din rândul populației aurignaciene.

Pe acest obiect au fost găsite reprezentări de animale, forme geometrice și desene ale organelor sexuale feminine, mai puțin rafinate însă ca cele din grota Chauvet, care deținea până nu demult recordul de vechime. Spre deosebire de cele de la Chauvet însă, aceste reprezentări artistice aveau legătură directă cu viața de zi cu zi, fiind amplasate în apropierea uneltelor și a vetrelor.

 

Sursa: TG Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger