S-a descoperit apă oxigenată în spațiul cosmic

0

Spațiul interstelar ne rezervă zilnic surprize: pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit în el molecule de peroxid de hidrogen – mai popular spus, apa oxigenată. Descoperirea este extrem de importantă în contextul legăturii esențiale pentru viață în univers între apă și oxigen.

Pe Pământ, peroxidul de hidrogen joacă un rol clar în chimia apei și a ozonului din atmosfera noastră planetară, dar este probabil și mai cunoscut, la nivelul publicului, ca dezinfectant sau ajutor în decolorarea părului. Cu ajutorul telescopului de la observatorul astronomic din Chile, astronomii au reușit să descopere molecule din acest compus în spațiul cosmic. Ei au analizat o regiune din galaxia noastră aflată în apropierea stelei Rho Ophiuchi, care se află la aproximativ 400 de ani lumină distanță de noi. Zona conține acumulări de nori reci și gaze cosmice, precum și praf. Norii sunt din hidrogen, dar au și urme de alți compuși chimici. Ei sunt principalele ținte ale astronomilor pentru descoperirea de noi molecule în spațiu.

Echipa de astronomi care a studiat norii din zona Rho Ophiuchi a detectat semnătura luminoasă caracteristică peroxidului de hidrogen în acești nori. Descoperirea i-a bucurat cu atât mai mult cu cât constituie încă un pas în cercetarea felului în care apa a apărut pe Pământ (se consideră că formarea sa inițială s-a întâmplat în spațiul cosmic) și, respectiv, înspre înțelegerea procesului de formare a apei în Univers. Rezultatele cercetării echipei internaționale de astronomi au fost publicate în revista ”Astronomie și Astrofizică”. Echipa cuprinde cercetători din Suedia, Germania și SUA.

 

Sursa: ScienceDaily

Foto: Regiunea Rho Ophiuchi, colorată, văzută prin telescop / ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger