S-a deschis primul ATM din lume care schimbă bitcoin în dolari

1

bitcoin-atm-bitcoin-machine-4Trei tineri antreprenori au deschis primul ATM din lume care schimbă bitcoin, într-o cafenea din Vancouver. Automatul face tranzacții cu dolari canadieni și bitcoin, modena virtuală inventată în 2008 de un cercetător anonim, cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Valoarea monezii virtuale (despre care puteți citi mai multe într-un articol mai vechi pe TOTB) a crescut semnificativ în ultima vreme, iar povestea unui bărbat care a cumpărat în 2009 bitcoins în valoare de 27 dolari, descoperidn decent că monezile valorează azi aproape un milion de dolari a ajuns zilele trecute în presă.

La deschiderea automatului din cafeneaua canadiană, clienții s-au îngrămădit să-l folosească, apelând la propriile smartphone-uri pentru a cumpăra cafele și brioșe, convertind astfel monedele virtuale. Cei trei tineri care au descis să inaugureze acest ATM consideră că este o oportunitate de afaceri, din moment ce până acum bitcoins se puteau tranzacționa doar prin intermediul internetului.

Clienții au la dispoziție un cod personalizat, asemenea codului PIN utilizat de bînci, prin care își pot accesa din ATM conturile virtuale de bitcoin. Ei pot extrage echivalentul sumei selectate în dolari canadieni sau pot face depozite, în acest moment un bitcoin valorând 200 de dolari. De asemenea, clienții pot plăti cu bitcoin prin intermediul smartphone-urilor, într-o manieră foarte asemănătoare plăților cu card.

Nefiind reglementată de niciun guvern, această monedă virtuală este totodată la fel de reală ca oricare altă monedă. Germania a devenit de curând prima țară din lume care a declarat bitcoin drept ”monedă privată.” În Canada, această monedă este acceptată ca mijloc de plată pentru serviciile oferite de 15 firme, de la cafenele, la birouri de arhitectură. De asemenea, orașe ca San Francisco și Berlin s-au dovedit printre cele mai deschise în susținerea și utilizarea acestor monede, acceptate și de către mari companii online, cum ar fi WordPress.

Sursa: PhysOrg

Puteți citi și: 

Bitcoin: Moneda virtuală și tranferurile bancare fără bănci

Prima vânzare de casă în monede virtuale (bitcoins)

 

 


Un comentariu

  1. Mereu m-am întrebat cine lansează sau pregăteşte aceste scenarii ca în final ajung poveşti cu câştiguri fantastice. Cred că este unealta de care au nevoie cei care doresc popularizarea sistemului propriu…Iată, un om a câştigat un milion de dolari fără să facă nimic…şi tu poţi! Dacă vei cumpăra bitcoin poate vei avea acelaşi “noroc”. Acum lăsând teoria conspoiraţiei la o parte, cred că orice alternativă la monedele reale va fi îmbrăţişată de oamenii sătui de sistemul existent. Dar să nu ne păcălim. Dacă sistemul bitcoin a reuşit să facă deja un milionar din nimic, deci nepunând contravaloarea muncii în loc, arată că este construit pe aceiaşi iluzie, că are aceleaşi neregului, şi că poate genera inflaţie. Orice monedă ar trebui să fie un mijloc de schimb. Adică+ în spatele fiecărei monede există deja o marfă sau un serviciu prestat deja, moneda fiind doar mijlocul prin care le poţi schimba în funcţie de necesităţi. Dacă în spatele mijlocului de schimb nu există deja o marfă, un serviciu, totul devine iluzoriu. Creem bani din nimic. Sunt de părere că sistemul actual de monedă este mult prea învechit pentru evoluţia civilizaţiei în general, şi astfel permite breşe de manipulare, portiţe pentru “joacă” . Dar viitorul sistem de monedă nu trebuie să permită îmbogăţirea întâmplătoare peste noapte, nefăcând nimic. Bitcoin este o variantă, un început de alternativă…dar mai trebuie săpat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger