S-a decis replantarea teilor în centrul Iaşului

0

După doi ani și jumătate de la tăierea teilor, polul nostru de rezistență civică a câștigat o bătălie importantă: replantarea teilor în centrul oraşului. În spatele acestei victorii se află sute de ore de voluntariat pe care ieșenii le-au dedicat acestei cauze. Împreună, am organizat acțiuni publice, am semnat petiții, am realizat rapoarte, interviuri și studii independente.

de Grupul de iniţiativă civică “Iaşul Iubeşte Teii”

Proiectul nostru, făcut public pe platforma www.iasuliubesteteii.ro şi inclus într-o scrisoare deschisă, a fost supus unei consultări publice în perioada 25 august -25 septembrie 2015. Din 14.244 de voturi exprimate, 13.347 (93.7%) au votat pentru replantarea teilor pe pietonal, 638 (4.4%) au votat împotrivă, 152 (1%) s-au abținut, iar restul de voturi au fost nule și/sau anulate. Oamenii au solicitat clar replantarea teilor pe tronsonul pietonal al Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Victoria cetăţenilor este nu doar decisivă, ci zdrobitoare. Teii vor fi plantaţi în toamna aceasta.

Este pentru prima dată în Iaşi când un subiect de acest gen a fost atât de clar tranşat de vocea comunităţii. Rezultatul confirmă legitimitatea demersurilor noastre şi dovedeşte că prin perseverenţă, încredere şi profesionalism, cetăţenii pot transforma oraşul într‑un loc care să îi reprezinte, să îi unească sau să îi facă mândri.

În săptămânile care urmează, vom înmâna Primăriei din Iaşi o fişă tehnică extinsă legată de aspectele importante ale replantării. Vom insista ca materialul dendrologic să fie de calitate, iar plantările (inclusiv transplantarea salcâmilor japonezi pitici) să se facă profesionist. Vom continua să vă informăm în mod public pe acest subiect.

Suntem, de asemenea, conştienţi că demersurile noastre nu trebuie să se oprească aici. Multe spaţii verzi din oraş suferă în urma unor decenii de neglijenţă, iar îngrijirea plantaţiilor de alinimanet şi a zonelor verzi nu respectă încă bunele practici în domeniu. P.U.G.‑ul are în continuare o formă incertă şi lipseşte o viziune generală asupra dezvoltării oraşului. Este evident pentru noi că cei care au fost aleşi să ne reprezinte trebuie în permanenţă supravegheaţi, interpelaţi şi traşi la răspundere pentru ceea ce fac, sau pentru ceea ce nu fac.

În calitate de membri ai societății civile, vom continua să oferim administraţiei locale, indiferent de cine va fi ea reprezentată, soluţii şi proiecte durabile în folosul comunităţii, argumentate ştiinţific şi într-un mod transparent. Considerăm că este nevoie de perseverenţă, încredere şi profesionalism pentru a crea un dialog real şi constructiv între cetăţeni, experţi independenţi şi autorităţi.

Însă acum ne bucurăm. Suntem mândri de pagina de istorie pe care am scris‑o în istoria oraşului Iaşi. Am contribuit cu toții la ea. Am fost voluntari sau susținători, am votat și am arătat că ne pasă. Am găsit soluții și am colaborat ca orașul nostru să fie așa cum ni-l dorim. Vă mulțumim că faceți parte din povestea aceasta!

În noiembrie plantăm împreună teii în centrul Iaşului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger