Rusii spun ca pot opri scurgerea din Golful Mexicului cu doua submarine de conceptie unica in lume

9

Doua submersibile rusesti care se pot scufunda pana la o adancime de 6.000 de metri si care se afla acum intr-o campanie de explorare a fundului Lacului Baikal din Siberia, in cautare de resurse, ar putea pune capac scurgerii de petrol din Golful Mexicului, spune unul dintre capitanii lor.

Desi compania BP reuseste sa adune in jur de 10.000 de barili de petrol pe zi, folosind un dispozitiv care aspira titeiul in vase aflate la suprafata, mii de barili continua sa se imprastie zi de zi de pe fundul oceanului. Yevgenii Chernyaev, capitanul unuia dintre cele doua submersibile rusesti care cauta surse de energie pe fundul celui mai mare lac din lume, Baikal, spune insa ca a avut nenumarate discutii cu echipa sa in legatura cu catastrofa din Golful Mexicului si ca rusii ar fi dispusi sa o remedieze, insa doar daca totul se discuta la nivel guvernamental intre SUA si Rusia.

Chernyaev asigura ca cele doua submersibile sunt singurele vase de mare adancime din lume care pot opri scurgerea si ca inca mai e timp pentru stoparea dezastrului. „Submarinele noastre sunt unice. Sunt doua si se pot scufunda si lucra simultan. Totodata, sunt indeajuns de puternice pentru a li se putea instala orice echipament suplimentar”, spune capitanul rus, citat de BBC News. „In lume exista doar patru vase care se pot scufunda pana la 6.000 de metri – cele doua Mir (rusesti), Nautile, in Franta, si Shinkai, in Japonia. Mir sunt catalogate drept cele mai bune si avem o echipa foarte experimentata de specialisti”.

Capitanul rus spune insa ca problema trebuie discutata serios intre guvernele celor doua tari si ca echipajele celor doua submersibile de mare adancime ar avea nevoie de ajutorul unei echipe internationale pentru stabilirea tuturor detaliilor si poate si de un dispozitiv special atasat submarinelor, intrebandu-se mirat de ce BP si guvernul american nu i-au cerut ajutorul de la bun inceput.

Foto: Reuters

Tags:9 comentarii

 1. Deoarece sunt foarte performante nu sunt utilizate nici la salvarea propriilor submarine aflate in pericol pentru a nu se defecta. Altfel povesti bune de spus la un pahar de vodka. S-a trezit mahmur pe fundul lacului si a inceput sa dea solutii, au mai venit unii cu sticle de plastic ce acopera scurgerea.

  • La acel submarin afectat de care vorbesti nu s-a intervenit din ordin politic…fiind condamnat la moarte in cel mai rusesc mod posibil.
   Cine stie poate si-au facut curaj cu niste vodka si se duc cu o troaca de submarin sa puna un dop daca vor nimeri gaura 🙂

 2. Orasul Novosibirsk este un oras la limita vestica a regiunii Siberia (chiar denumirea de Noua Siberie sugereaza acest lucru).
  http://www.travelallrussia.com/siberia/
  Daca verificati pe harta rusa veti gasi Lacul Baikal la est de acest oras, deci Lacul Baikal poate fi considerat ca face parte din Regiunea Siberia.
  Taigaua siberiana cuprinde si regiunile mai sudice ale Rusiei nu numai cele nordice care au dat aceasta denumire de … “Siberie”.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger