Ruşii săraci, cobai voluntari pentru experimente medicale

1

Serviciile medicale din Rusia sunt atât de scumpe, că tot mai mulţi bolnavi se oferă cobai pentru tot mai multe experimente medicale doar pentru a avea acces la ele. Din moment ce oamenii sănătoşi şi bogaţi sunt greu de convins să participe la asemenea experimente, medicamentele şi tratamentele noi sunt testate pe cei mai disperaţi pacienţi. Aceştia se simt binecuvântaţi în ciuda efectelor secundare urâte.

 

Flickr/Brooks Elliott

 

Disponibilitatea bolnavilor săraci de a lua parte în testarea clinică a unor medicamente, singura lor poartă de acces spre serviciile medicale moderne, în ciuda efectelor secundare, este deosebit de avantajoasă pentru industria farmaceutică internaţională, care se confruntă cu costuri ridicate şi probleme de recrutare a voluntarilor pentru experimente medicale în Europa şi Statele Unite, scrie New York Times. La rândul lor, tot mai mulţi medici nu ratează nici o şansă de a lua parte în asemenea experimente medicale, care le sunt avantajoase, iar guvernul rus, dornic să diversifice economia Rusiei şi să scape de dependenţa de petrol, primeşte cu braţele deschise joburile şi investiţiile high-tech asociate cu testele clinice şi uşurează accesul companiilor farmaceutice la pacienţi.

Companiile apelează la Rusia pentru a testa în mod special medicamente psihiatrice experimentale, informează publicaţia americană, câteodată în aceleaşi instituţii medicale folosite odinioară pentru întemniţarea disidenţilor sovietici. Nu există însă vreo bănuială cum că deţinuţii politici ar fi folosiţi şi astăzi pentru experimente medicale, însă ce se ştie este că unele teste din Rusia au dat rezultate diferite faţă de cele din SUA, în favoarea companiilor farmaceutice. Şi că testarea unor noi medicamente experimentale ale unor companii americane şi europene, într-un spital de cercetare anti-cancer de pe o stradă lăturalnică a Moscovei, duc la efecte secundare precum: vărsături, pierderea controlului asupra intestinelor, ameţeală, erecţii spontane etc. Aflaţi peisajul complet pe New York Times.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger