Potrivit ministrului Educaţiei şi Ştiinţei, Dmitri Livanov, Rusia va închide până la finalului 2016 40% din universităţi. În acelaşi interval, guvernul rus plănuieşte şi o reducere cu 80% an numărului de filiale universitare, în cadrul unui plan de dezvoltare a educaţiei conceput pentru 2016-2020. În Rusia, există în acest moment 593 de universităţi de stat, cu 1.376 filiale regionale, şi 486 de universităţi provate, cu 682 filiale.
Ministrul Livanonv a declarat, citat de University World News, că în prezent există de cinci ori mai multe universităţi decât în perioada URSS şi că numărul actual este mult prea mare: “Acesta este, în principal, rezultatul deschiderii unui număr uriaş de universităţi particulare în anii ’90. Din păcate, rezultatele monitorizărilor au arătat că în multe dintre ele, calitatea educaţiei este foarte scăzută.” Astfel, după părerea ministrului rus, multe din instituţiile de învăţământ superior funcţionează ca puncte de vânzare a unor diplome, fără să ofere un proces de instruire temeinic şi un personal calificat.
Cea mai mare parte a universităţilor care vor fi închise sunt din rândul celor private care, conform evaluărilor guvernamentale, prezintă standarde scăzute de educaţie. Un purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei a anunţat că e foarte posibil ca personalul didactic şi infrastructura să fie redirecţionate spre alte unităţi de învăţământ. Dintre cele aproape 500 de universităţi private, Livanov susţine că circa 100-150 sunt competitive şi că vor beneficia în continuare de susţinerea statului.
Unii dintre principalii angajatori ruşi şi-au anunţat susţinerea faţă de noua strategie de consolidare a învăţământului superior, în care sunt încadraţi 7 milioane de studenţi ruşi. German Gref, preşedintele celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, care are 240.000 de angajaţi, spune că Rusia are nevoie de trecerea la un nou model de educaţie: “În prezent, majoritatea studenţilor, profesorilor şi angajatorilor ruşi sunt nemulţumiţi de calitatea învăţământului superior. În ceea ce-i priveşte pe angajatori, 60% dintre el cred că nivelul educaţiei superioare din ţară este neadecvat şi că necesită îmbunătăţiri,” a declarat Gref.
Rusia numără cel mai mare procent de absolvenţi universitari, respectiv 53,5%. Între 2000 şi 2013, cheltuielile din bani publici pentru educaţie superioară au crescut de 21%. Cu toate acesteea, universităţile din Rusia nu se numără în topul celor mai bune 100 de universităţi.