Rusia îşi face propria Wikipedia

0

Războiul rece se mută pe Wikipedia. Supărate că Vestul nu prezintă “informaţii suficiente şi detaliate” despre Rusia, autorităţile din această ţară şi-au anunţat intenţia de a dezvolta o versiune proprie, rusească, a enciclopediei online Wikipedia, care este realizată de utilizatori de internet din toată lumea, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Biblioteca de stat a Rusiei spune că Wikipedia rusească va fi creată pentru a asigura cetăţenilor ruşi acces la informaţii mai detaliate şi “mai demne de încredere” despre ţara lor. Kremlinul a invocat “pericolele occidentale” pentru a manifesta mai mult control asupra internetului din Rusia, anul acesta, iar acţiunea a fost criticată şi catalogată drept cenzură; de asemenea, au fost introduse, pe internet, informaţii “pro Kremlin”, similare celor prezentate de instituţiile media controlate de stat.

Wikipedia are diverse pagini dedicae Rusiei (inclusiv pe zone sau oraşe), dar biblioteca de stat consideră că nu este de ajuns. “Analiza acestei resurse arată că nu este capabilă să ofere informaţie suficient detaliată despre regiuni şi stiluri de viaţă din Rusia”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. “Am început, deja, crearea unei Wikipedia alternative”, mai spun autorităţile, pentru care se vor utiliza “50.000 de cărţi şi documente de arhivă din 27 de biblioteci de pe tot teritoriul Rusiei”. Nu se ştie, însă, dacă asta va afecta în vreun fel accesul cetăţenilor ruşi la Wikipedia deja existentă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a catalogat internetul drept “un proiect special al CIA”, astfel că Rusia are “datoria” de a-şi proteja teritoriul virtual de ingerinţele vestice – aceasta este opinia oficialilor statului, mai cu seamă de la criza ucraineană încoace. Noi reglementări au fost introduse în acest sens: din luna august a acestui an, bloggerii ruşi care au mai mult de 3.000 de cititori declaraţi trebuie să fie înregistraţi de o agenţie de control a mass media ruseşti, din Moscova şi să se supună reglementărilor impuse de către aceasta altor mijloace de comunicare în masă. Iar din luna februarie, autorităţile statului au posibilitatea de a bloca site-uri prin obţinerea unui ordin judecătoresc în acest sens. Printre primele pagini blocate s-au numărat cele deţinute de doi critici virulenţi ai regimului de la Kremlin.

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Ucraina a început construcţia unui zid de oţel care să o separe de Rusia

La şase luni după Jocurile Olimpice, satul olimpic de la Soci este pustiu şi abandonat

Rusia pune la bătaie 100.000 de dolari pentru cine reuşeşte să spargă un sistem ce protejează anonimitatea utilizatorilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger