Rusia interzice prin lege înjurăturile în artă și media

0

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice înjurăturile în filme, transmisiuni TV, piese de teatru și media, scrie BBC News. Cei care nu se vor supune noii măsuri riscă amenzi de până la 50 000 de ruble (1 400 de dolari) în cazul organizațiilor și de până la 2 500 de ruble (70 de dolari) pentru indivizi.

Legea va intra în vigoare de la 1 iulie și nu va fi aplicată retroactiv înjurăturilor din media și artă “comise” până atunci. Cărțile și produsele autovizuale comercializate care conțin cuvinte urâte vor avea avertismente pe copertă, iar cei care nu respectă această normă riscă să-și piardă licenșa. Acolo unde vor exista contestații, un comitet de experți va decide exact ce este și ce nu este înjurătură. Potrivit unei cercetări sociologice, înjuratul este o practică uzuală în două treimi din companiile rusești, ceea ce deranjează autoritățile de la Moscova.

Unul dintre inițiatorii legii anti-înjurat a fost Stanislav Govorukhin, parlamentar și regizor de film pro-Putin. Inițiativa lui trimite la conservatorismul perioadei soviectice, scrie publicația britanică, când Partidul Comunist le impunea artiștilor și scriitorilor autohtoni să ocolească trendurile occidentale “decadente” și să se limiteze la valorile tradiționale rusești.

 

Puteți citi și:

Vladimir Jirinovski vrea să scoată o literă din alfabet pentru că strică imaginea Rusiei în Europa

Ce înțelege guvernul rus prin propagandă gay

Parlamentarii ruși vor să interzică cuvintele străine

Un bărbat cu o singură mână a fost arestat în Belarus pentru aplaudat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger