Rusia îi acuză pe activiștii Greenpeace de piraterie

4

Activişti ai Greenpeace care au protestat pe o platformă petrolieră a OAO Gazprom în Marea Barent, împotriva operaţiunilor petroliere din oceanul Arctic, au fost reţinuţi de autorităţile ruse şi procurorii ruşi intenţionează să îi acuze de piraterie, anunţă BBC şi Wall Street Journal.

 

 

Vasul „Arctic Sunrise” al Greenpeace (sub pavilion olandez) avea la bord un echipaj format din 30 de membri, iar autorităţile ruse au decis că, indiferent de cetăţenia activiştilor, aceştia vor fi toţi „aduşi în faţa justiţiei” din Rusia. Echipajul are membri din Australia, Brazilia, Canada, Danemarca, Franţa, Noua Zeelandă, Rusia, Marea Britanie şi SUA. Întreg echipajul vasului a fost reţinut pentru interogări, iar vasul a fost adus în portul Murmansk. „Când un vas străin, plin de echipamente electronice al căror scop nu este clar şi cu oameni care se autointitulează ecologişti, încearcă să atace o platformă petrolieră, intenţiile lor sunt puse sub semnul îndoielii”, a declarat Vladimir Markin, purtător de cuvânt al comisiei care investighează incidentul. Conform legii din Rusia, pedeapsa pentru piraterie este de până la 15 ani de închisoare şi amendă de până la 15.000 de dolari.

Greenpeace a respins acuzaţiile formulate de comisie şi calificarea protestului sub această formă. „Orice acuzaţie de piraterie la adresa unor activişti paşnici nu are bază în legislaţia internaţională. Nu ne vom lăsa intimidaţi sau reduşi la tăcere de astfel de acuzaţii absurde şi solicităm punerea imediată în libertate a activiştilor noştri”, a declarat Kumi Naidoo, director al Greenpeace International. Potrivit acestuia, autorităţile ruse nu aveau niciun drept legal de a reţine vasul „Arctic Sunrise”, deoarece acesta s-ar fi aflat la trei mile nautice distanţă de platforma petrolieră, adică în afara apelor teritoriale ale Rusiei. Ruşii susţin că vasul s-ar fi aflat într-o „zonă exclusiv economică a ţării”, unde se aplică legile ruse, nu cele internaţionale.

Protestul Greenpeace a survenit pe fondul intenţiei Rusiei de a-şi extinde operaţiunile petroliere în regiunea arctică. Platforma în cauză ar urma să devină productivă în cursul acestui an. Greenpeace a avertizat că activitatea acesteia va cauza probleme pentru habitatul urşilor polari, al focilor şi al altor specii, mai ales în eventualitatea unui accident şi a pus sub semnul îndoielii capacitatea Gazprom de a reacţiona rapid şi eficient în cazul unei scurgeri de ţiţei. În timpul protestului, susţin ruşii, doi dintre activiştii Greenpeace ar fi încercat să urce pe platforma petrolieră. Pe 19 septembrie, soldaţi din trupe speciale, înarmaţi, au coborât din elicoptere direct pe vasul activiştilor şi l-au reţinut. Timp de patru zile, echipajul a fost ţinut la bord, până când vasul a fost adus în port. Potrivit Greenpeace, doar cinci dintre membrii echipajului au fost interogaţi până acum.

„Protestul nostru a fost paşnic şi a urmat principiile care ghidează organizaţia. Activiştii noştri nu au făcut nimic care să provoace reacţia pe care o vedem la autorităţile ruse”, spune o declaraţie a Greenpeace. De cealaltă parte, Vladimir Markin susţine că protestul ar fi fost, de fapt, o tentativă de „abordaj”. Platforma petrolieră în cauză a mai fost ţinta protestelor şi înainte de acest incident. În august 2012, un grup sosit cu acelaşi vas, „Arctic Sunrise”, a reuşit să urce pe platformă şi a desfăşurat un baner pe care era scris mesajul: „Nu ucideţi Arcticul!”. După 15 ore, protestatarii au plecat de bună-voie de pe platformă. Aceiaşi protestatari s-au legat, apoi, cu vasul, de lanţul ancorei unui vas care ducea muncitori pe platformă.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Wall Street Journal, BBC

 


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger