Într-un efort de a controla alcoolismul în creștere, guvernul Rusiei a declarat oficial berea băutură alcoolică, informează Livescience. Deși eticheta este evidentă pentru unii, berea și alte băuturi care conțin mai puțin de 10% alcool au fost catalogate până acum ca alimente. Berea putea fi cumpărată la fel ca sucul din chioșcurile de pe stradă, iar rușii se delectau adesea cu o doză dimineața, în drum spre serviciu.
“Să bei bere fără votcă e ca și cum ai arunca banii de pomană”, e o vorbă din popor a rușilor, care arată cât de slabă e berea pentru ei în comparație cu alte băuturi alcoolice. În 2011, însă, președintele Dmitri Medvedev, care a catalogat consumul excesiv de alcool drept “calamitate națională”, a stabilit că berea nu va mai fi disponibilă în stațiile de autobuz, în gări sau în benzinării și că nu va mai putea fi cumpărată între orele 11 seara și 8 dimineața, restricții intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Rușii consumă, în medie, 15 litri de alcool pur anual, iar țara se confruntă cu 500.000 de morți pe an de pe urma alcoolului, dintre care 30.000 sunt cauzate de condusul în stare de ebrietate iar câteva mii sunt cazuri de înec.
Opozanții noilor măsuri spun că acestea ar putea duce la creșterea consumului de alcool, și asta pentru că rușii ar urma să consume mai multă votcă. Adunarea de rezerve de bere este mai problematică decât în cazul votcii, spune președintele Sindicatului Producătorilor de Bere din Rusia, Isaac Sheps, cu precizarea că berea e mai voluminoasă și ocupă mai mult spațiu în locuințele mici, rușilor fiindu-le astfel mult mai la îndemână să cumpere două sticle de votcă decât mai multe sticle sau doze de bere pentru a-și satisface nevoia de alcool.
Foto: Flickr/Dinner Series