Rusia a renunţat la acuzaţiile de piraterie aduse celor 30 de activişti Greenpeace arestaţi în luna septembrie după un protest la o platformă petrolieră din Oceanul Arctic, informează BBC, dar a înlocuit acuzaţiile retrase cu cele de huliganism, pentru care activiştii ar putea primi pedepse de până la 7 ani de închisoare (pedeapsa pentru piraterie putea ajunge la maxim 15 ani de închisoare).
Vasul „Arctic Sunrise” a fost reţinut acum mai bine de o lună de forţele ruseşti, după ce activiştii aflaţi pe el au încercat să plaseze o pancartă pe o platformă petrolieră rusească. Toţi cei 30 de membri ai echipajului, inclusiv doi jurnalişti freelance, au fost arestaţi, iar toate cererile de eliberare pe cauţiune au fost respinse. Săptămâna trecută, 11 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace i-au scris preşedintelui rus Vladimir Putin, cerându-i retragerea acuzaţiilor de piraterie la adresa membrilor Greenpeace. Reprezentanţii preşedinţiei ruse au declarat că Putin nu are nicio influenţă asupra justiţiei şi deciziei instanţelor de judecată. Acum, Vladimir Markin, şeful comisiei de investigaţii, a declarat pentru agenţiile de presă ruse că acuzaţiile au fost „reclasificate”, adică schimbate de la piraterie la huliganism.
Directorul Greenpeace Rusia, Ivan Blokov, a declarat, citat de agenţia de presă Interfax, că nici acuzaţiile de huliganism nu îşi au rostul. „Nu există niciun semn de huliganism, niciun fel de violenţă şi nici stricăciuni aduse proprietăţii”, a explicat acesta. Cei 30 de membri ai echipajului s-au plâns de duritatea condiţiilor din închisoarea unde au fost reţinuţi, în oraşul-port Murmansk.
Citiţi şi:
Petiţie Avaaz pentru eliberarea membrilor Greenpeace reţinuţi în Rusia sub acuzaţia de piraterie
Ana Paula este o tânără de 31 de ani din Brazilia, care nu voia decât să protesteze paşnic împotiva planurilor Rusiei de a fora în Arctic. Atât ea, cât şi ceilalţi 29 de membri ai echipajului navei Greenpeace “Arctic Sunrise” se află acum într-o închisoare rusă, fără speranţa de a fi eliberaţi. Împreună, le putem trimite un colac de salvare, arată mesajul petiţiei internaţionale pentru eliberarea membrilor Greenpeace acuzaţi de Rusia de piraterie.
Membrii echipajului Greenpeace ar putea fi condamnaţi la 15 ani de închisoare, sub falsa acuzaţie de piraterie, scria Avaaz înainte de retragerea acuzaţiilor de piraterie de către Rusia. “Unii dintre ei sunt ţinuţi deja în regim de izolare. Ce crimă au comis, de fapt? Au plasat o pancartă pe o sondă rusească pentru a protesta împotriva forării la mare adâncime într-una dintre cele mai frumoase şi mai fragile zone ale Oceanului Arctic. Guvernele mai multor ţări vestice au cerut deja eliberarea lor, dar e nevoie de un protest global masiv pentru a îi salva, iar Ana Paula (foto sus) şi Greeenpeace cer acum comunităţii Avaaz să le sară în ajutor”.
„Împreună îi putem convinge pe unii dintre cei mai puternici parteneri comerciali şi politici ai Rusiei – Brazilia, India, Africa de Sud şi Uniunea Europeană – să ceară eliberarea echipajului Arctic 30”. Când petiţia va atinge un milion de semnături, Avaaz va proiecta imagini cu chipurile lor în mai multe locuri publice importante, pentru a se asigura că povestea lor va rămâne pe prima pagină a ziarelor. Petiţia a depăşit, deja, 1.128.000 de semnături şi numărul celor care semnează este în creştere.
Avocaţii angajaţi de Greenpeace, experţi în astfel de cazuri, atrag atenţia asupra faptului că cei 30 au fost arestaţi în ape internaţionale, ceea ce face Rusia vinovată de încălcarea Convenţiei internaţionale asupra dreptului mării. Dar faptul că justiţia este de partea echipajului Arctic 30 s-ar putea să nu fie de ajuns pentru redobândirea libertăţii lor. Soarta celor 30 de e activişti şi jurnalişti ar putea fi în curând pecetluită, dacă Rusia nu va primi un mesaj clar din partea comunităţii internaţionale privind implicaţiile acestui scandal şi hotărârea de a îi salva pe cei 30.
Avaaz reprezintă, prin numeroşii săi membri, o voce puternică în multe dintre aceste comunităţi. De aceea, a iniţiat petiţia pentru salvarea echipajului Arctic 30, pe care o puteţi semna aici.
Detalii despre această situaţie găsiţi mai jos:
Rusia acuză activişti Greenpeace de piraterie
Cinci activişti Greenpeace, acuzaţi oficial de piraterie
Solidaritate la Bucureşti pentru eliberarea activiştilor Greenpeace reţinuţi în închisoare în Rusia