Rulourile cu viermi – o alternativă la carne, benefică pentru sănătate şi mediu

4

Ce are gust de alună, este bogată în proteine, săracă în grăsimi, emite foarte puţin gaz cu efect de seră şi nu transmite boli la oameni? Răspunsul – o insectă. Potrivit unui grup de cercetători olandezi, insectele vor ajunge să înlocuiască, în curând, carnea din farfuriile noastre, fiind o sursă de proteine bună pentru sănătatea noastră şi pentru mediu, informează Le Monde.

“Va veni ziua când un Big Mac va costa 120 de euro, iar un Bug (gândac) Mac va costa 12 euro”, prezice entomologul Arnold van Huis, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Universitatea din Wageningen, unde a prezentat ultimele rezultate ale cercetării sale.

El spune că se va ajunge ca oamenii care mănâncă insecte să fie mai numeroşi decât cei care consumă carne.

Walinka van Tol, o stundetă olandeză care s-a oferit voluntară pentru studiul cercetătorilor, spune, mâncând dintr-o ciocolată din care iese un vierme, că insectele au un gust asemănător alunelor. Ea a încercat rulouri cu lăcuste, ghenache cu larve şi prăjitură cu viermi.

Marcel Dicke, şeful departamentului de entomologie al universităţii, spune că viermele trebuie îngropat în ciocolată pentru a schimba mentalitatea occidentală. “Problema este că oamenii cred că aceştia sunt murdari”, spune cercetătorul, în faţa unei expoziţii de ţânţari, viespi, furnici şi bucuruze, unele dintre cele 1.400 de specii de insecte comestibile.

Potrivit agenţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), planeta va număra 9 miliarde de locuitori în 2050, iar suprafaţa terenurilor agricole a început deja să scadă. Cu zece kilograme de plante, se produc între şase şi opt kilograme de insecte, dar un singur kilogram de carne.

“Întrebarea care se pune este ‘de ce să nu mâncăm insecte?’”, spune Marcel Dicke, citând un studiu care arată că fiecare, fără să-şi dea seama, mănâncă 500 de grame de insecte pe an, strecurate în dulceţuri sau pâine. Aproximativ 500 de varietăţi de insecte sunt consumate în Mexic, 250 în Africa şi 180 în China, unde sunt considerate delicatese.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Omenirea are resurse tehnologice pentru a susține 9 miliarde de oameni

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Futurologul Michio Kaku: Va trebui, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Tags:Advertisment ad adsense adlogger