Ruinele Titanicului de pe fundul oceanului vor fi doar amintireîn 20 de ani

0

Ruinele Titanicului de pe fundul oceanului vor deveni doar o pată de rugină în 15-20 de ani, avertizează cercetătorii care au descoperit o nouă specie de bacterie mâncătoare de rugină care înghite încet, dar sigur cele 50.000 de tone de fier din Atlantic, informează Daily Mail.

Experţii cred că grupul invaziv de micro-organisme va determina descompunerea completă a vasului de pe fundul oceanului. Bacteria a fost identificată folosindu-se tehnologia ADN în rugina care acoperă imensitatea de fier care zace în Atlantic din 1912, când s-a scufundat.

Halomonas titanicae consumă în ritm alert rugina şi fierul, astfel că experţii se aşteaptă ca în 20 de ani, Titanicul, care se află în două secţiuni separate, să dispară complet.

Descoperirea este rezultatul a două decenii de cercetare a unui grup de specialişti de la Dalhousie Univeristy din Halifax şi University of Sevilla. “A supravieţuit deja 100 de ani, dar nu va mai exista nimic pe fundul Atlanticului, eventual”, spune dr Henrietta Mann.

Bacteria a fost descoperită într-o mostră colectată de specialişti în 1991. Aceasta distruge rugina şi fierul care se vor dezintegra în particule fine în apa sărată.

“Ruinele Titanicului sunt acoperite de mai multe micro-organisme care le mănâncă, dar bacteria pe care am descoperit-o acum este mare consumatoare de fier”, explică cercetătoarea.

Deşi conservarea Titanicului este imposibilă, spun specialiştii, descoperirea poate auta la conservarea altor structuri din fier. “Din păcate pentru Titanic doar filmul va mai păstra istoria, dar sperăm ca prin această descoperire să conservăm alte structuri de fier din ocean, precum conducte sau platforme”.

Citiţi şi:

Bancomatele din marea Britanie, la fel de murdare ca toaletle publice

Misterul Cousteau: Pentru ce nu a fost pregătită omenirea?

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger