Procesul de cartografiere, realizat cu mijloacele clasice, implică mult timp, efort şi poate dura ani la rând până să fie complet. Arheologii care desfăşoară această activitate în Peru primesc un ajutor important: un aparat de zbor (încă fără nume), care va accelera colectarea de date din siturile istorice.
Noua tehnologie zburătoare a fost concepută de către ingineri şi arheologi de la Universitatea Vanderbilt (SUA) şi va fi testată la situl Mawchu Llacta în cursul acestei luni. Aparatul are camere de luat vederi, tehnologie GIS (Geographic Information System), zboară după algoritmi programaţi şi a fost dezvoltat de către Aurora Flight Sciences. Cu ajutorul său, arheologii speră să obţină o hartă tridimensională a unui sit arheologic. „Pentru a putea emite observaţii despre societăţi din trecut trebuie să punem toate urmele şi mărturiile fizice pe care le avem în context. Cartografierea face acest lucru, fiind nucleul cercetării arheologice”, explică profesorul Steven Wernke. Documentarea la faţa locului a unui sit durează între 6 luni şi câţiva ani, de regulă, pentru o cartografiere corectă. Aparatul va reduce acest interval la câteva minute, odată ce funcţionarea sa va fi perfectată, în funcţie de testele făcute pe viu în această lună.
„Mawchu Llacta se află la altitudinea de 4.100 de metri, ceea ce îl face un sit perfect pentru testarea abilităţilor de zbor ale aparatului. Iar, din perspectivă arheologică, cartografierea sitului ne va ajuta să înţelegem zona, care a fost, cândva, scena uneia dintre cele mai mari relocări forţate din istorie, în anii 1570, făcută de către coloniştii spanioli”, a spus Wernke. Dincolo de culegerea rapidă a datelor, aparatul va oferi informaţii pentru crearea de versiuni 3D digitale ale siturilor şi, totodată, va ajuta echipele de arheologi şi în procesul de conservare a acestora. „Practic, cu ajutorul lui vom avea o arhivă digitală a acestor situri, care sunt atinse de o rată îngrijorătoare de distrugere, la nivel global”, a completat şi profesorul Julie Adams. Aparatul de zbor are şi avantajul dimensiunii, fiind suficient de mic încât să încapă într-un rucsac, ceea ce îl va ajuta să se strecoare uşor pe oriunde.
Sursa şi foto: BBC