Rudolf cel cu nasul roşu. Şi radioactiv

0

Un studiu recent realizat de oameni de ştiinţă din Norvegia a indicat niveluri de radioactivitate surprinzător de mari în rândul renilor norvegieni – în fapt, nivelurile din acest an sunt mai mari decât au fost ani la rând. Deşi au trecut 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl, efectele acestuia încă se simt, afectând, iată, populaţia de reni, scrie Inhabitat.

 

 

Oamenii de ştiinţă norvegieni au măsurat nivelul radiaţiilor în rândul renilor din centrul ţării şi au descoperit că acesta este de cinci ori mai ridicat faţă de ultima măsurătoare, care a avut loc în 2012. Cercetătorii au măsurat şi nivelul radioactivităţii în rândul oilor şi au descoperit şi aici cifre de aproape opt ori mai mari decât limita indicată pentru ca această carne să poată fi consumată de oameni. “Anul acesta este unul extrem. Dar cauza nu este una misterioasă”, explică Lavrans Skuterud, de la Norwegian Radiation Protection Authority.

Cauza acestui nivel ridicat de radiaţii în rândul animalelor constă în avalanşa de ciuperci care au apărut în acest an. Ciupercile sunt un aliment preferat al animalelor, astfel că este bine să fie din abudenţă, dar problema este că absorb multă radioactivitate, transmiţând-o, apoi, animalelor care le consumă. Accidentul nuclear de la Cernobâl este văzut drept principală cauză a radioactivităţii încă existente în valori ridicate, chiar şi după 30 de ani. Din fericire, spun cercetătorii, odată cu iarna, aceste valori ridicate radioactive vor scădea, atât în cazul oilor, cât şi în cel al renilor.

Mai multe detalii: The Local

 

 

Sursa: Inhabitat

Foto: Flickr

 

Puteţi citi şi:

Ultimele zone sălbatice din Europa de Nord, în pericol din cauza mineritului

Renul care se crede câine

Omizi cocainomane şi reni pe ciupercuţe. Cu ce se droghează animalele


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger