Rozul salvează rinocerii

1

Proiectul Rhino Rescue Project a propus o idee neobişnuită pentru salvarea rinocerilor de la a fi braconaţi, care se pare că funcţionează. Activiştii implicaţi în proiect au folosit un tip de vopsea roz pentru a “altera” cornurile rinocerilor, ca să le facă inutilizabile pentru braconieri (aceştia nu le mai pot vinde dacă sunt conţin substanţe chimice).

 

 

Proiectul a pornit în anul 2011 şi a fost implementat, iniţial, în rezervaţia Sabi Sand din Africa de Sud. 100 de rinoceri au fost supuşi procedurii de vopsire a cornului, cu un amestec de vopsea şi substanţe chimice; mai puţin de 2% dintre aceştia au fost braconaţi, până în prezent. Pentru că s-a dovedit de succes, metoda urmează să fie aplicată şi în alte rezervaţii. Fotografia de mai sus este modificată digital, pentru a sublinia ideea proiectului; în realitate, vopseaua nu se vede aşa cu ochiul liber, pentru că se injectează în corn; aşadar, nu există o frăţie a cornurilor roz care aleargă prin rezervaţie.

 

 

stire 2 iul rinoceri 3

 

Un aspect foarte important în acest demers este faptul că vopseaua nu este dăunătoare pentru rinoceri, chiar dacă vorbim de un compus chimic. Însă, dacă oamenii ating cornul astfel injectat, se pot îmbolnăvi; în plus, cocteilul chimic injectat face cornul imposibil de folosit pentru scopuri medicinale (principalul motiv pentru care rinocerii sunt braconaţi). În amestec se folosesc, spre exemplu, chimicale care ucid paraziţii de pe animalele rezervaţiei: nedăunătoare animalelor, dar cu potenţial toxic pentru oameni. Vopseaua se vede cu aparatura de scanare din aeroporturi, iar asta ajută la identificarea comercianţilor ilegali şi a braconierilor.

Pe pagina de Facebook a Rhino Rescue Project apar imagini reale, nu trucate, cu rinoceri care au fost supuşi procedurii de injectare; urmele lăsate de injecţie sunt acoperite cu bandaje, care protejează cornul pe durata perioadei de refacere.

 

 

Surse, foto şi mai multe detalii: True Activist, Rhino Rescue Project

 

Puteţi citi şi:

Cât costă să ucizi un animal pe cale de dispariţie

Cum ar putea fi salvaţi rinocerii cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D

Ultimul mascul de rinocer alb din lume e păzit non-stop de paznici înarmaţi

Un milionar român a plătit 90.000 de dolari pentru a ucide, împăia şi transporta un elefant din Africa de Sud

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna


Un comentariu

  1. Eu nu inteleg ceva si nu mi-e clar nici dupa ce m-am uitat la fotografii. Daca rozul ala nu e chiar un roz vizibil, cum stie un braconier ca nu-i e de folos cornul? Ca sunt convinsa ca nu-i echipat cu tehnica de aeroport. Probabil ca solutia se aplica in cazul braconierilor care tranchilizeaza rinocerul, ii taie cornul si apoi il lasa prada infectiei – da, aici merge, il tranchilizeaza, vede de aproape ca a fost tratat cornul si il lasa in pace. Dar in cazul celor care mai intai ucid exemplarul?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger