Rowmania. Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle

1

Prima ediție a Festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle Rowmania, o iniţiativă semnată Ivan Patzaichin, începe vineri, 2 septembrie, la Tulcea cu o paradă a campionilor caiacului și canoei românești. Între 2 și 4 septembrie 2011, cei care vor să vadă “pe unde iese vara din țară” sunt invitați la Tulcea, în buza Deltei, să ia parte la un eveniment de relansare a turismului lent.

Vor fi trei zile de concerte și spectacole, competiții de vâslit, plimbări cu canotca (noua barcă de lemn, marca Ivan Patzaichin), dar și dezbateri despre viitorul zonei, duplex video Tulcea – Viena și un târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă. Cuvântul ‘lent’ n-a fost niciodată printre cuvintele mele preferate, dar ‘turismul lent’ este un model la care mă gândeam demult, de când traficul prin Deltă a ajuns să semene cu cel din orașele aglomerate, cu prea mult zgomot de motoare turate și miros de motorină”, spune Ivan Patzaichin, inițiatorul festivalului. Simțeam nevoia unui ‘traseu de biciclete’ prin Deltă, mai bine zis a unei ‘biciclete a apelor”, și așa s-a născut ideea unei bărci care să îmbine ce e mai bun de la lotcă (barca tradițională a locului) cu viteza și flexibilitatea canoei. I-am spus  canotca și, începând cu festivalul de la Tulcea, o lansăm la apă!.

Evenimentul începe vineri seara, cu defilarea pe Dunăre a lui Ivan Patzaichin, însoțit de doi dintre partenerii săi de competiție, Vasile Dîba și Toma Simionov, și de alți canotori romani medaliați în competiții internaționale, urmată de concertul trupelor Toulouse Lautrec și Travka. A doua zi, sâmbătă, va avea loc concursul de viteză canoe 10+1, iar doritorii vor putea încerca manevrabilitatea canotcii, prin plimbări pe lacul Ciuperca. Începând cu ora 10.00, se deschide târgul proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării, continuat de dezbaterea Antreprenoriatul rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări. Ziua se va încheia cu spectacolul comunităților locale și concertele susţinute de Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band.

Duminică vor avea loc cele mai importante momente ale festivalului: competiția de viteză Ivan Patzaichin (a 5-a ediție, reluată după o pauză de doi ani), întâmpinarea maratoniștilor din Tour International Danube, cele peste 100 de bărci ale căror echipaje au pornit de la izvoarele Dunării și care vor ajunge la Tulcea după un voiaj de două luni, și duplexul România – Viena, realizat cu ocazia Festivalului internaţional al Dunării, organizat în colaborare cu reţeaua DANUBEPARKS. Seara, din nou concerte: Mózes Tamara (Ungaria), Bandidos și VH2.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Aflaţi mai multe detalii pe www.rowmania.ro.


Un comentariu

  1. Superb si foarte interesant si …aproape unic, ;a noi! Felicitari tutuor organizatorilor si celor ce sustin o asa manifestare! Multumim, incaodata, lui Patzaichin!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger