Rotterdam ar putea deveni primul oraş care-şi pavează străzile cu plastic reciclat

1

Olanda ajunge adesea în atenţia presei pentru inovaţii în spaţiile urbane sau, uneori, chiar şi în cele rurale, cum este cazul SolaRoad, prima pistă solară de biciclete din lume, deschisă cu succes într-un sat din apropierea Amsterdamului. Capitala olandeză, care construieşte parcări subacvatice pentru biciclete, a anunţat, printre altele, că va construi un pod din oţel pentru pietoni, imprimat 3D, dar şi că până în 2025 va avea numai autobuze electrice. Tot în Olanda, unde a fost dat în folosinţă primul drum care străluceşte în întuneric, se pregăteşte acum o posibilă revoluţie a pavării străzilor.

 

4387

 

Administraţia oraşului Rotterdam ia în calcul implementarea unui proiect-pilot, de pavare a străzilor cu un material considerat mai “verde” decât asflatul şi chiar mai eficient. Suprafaţa care ar putea acoperi străzile este realizată 100% din plastic reciclat şi, spun cei care au conceput-o, firma VolkerWessels, necesită mai puţină mentenanţă şi rezistă la temperaturi între -40 şi 80 de grade Celsius. Mai mult, pavarea cu ajutorul acesteui material este mult mai simplă şi durează semnificativ mai puţin decât cea tradiţională, cu asfalt, iar drumurile de plastic, mai uşoare şi goale pe dinăuntru, permit instalarea mai simplă a calburilor şi ţevilor.

În condiţiile în care cetăţenii au dat în judecată guvernul olandez pe tema schimbărilor climatice, iar instanţa judecătorească a decis obligarea statului să reducă emisiile de gaze cu 25%, în alegerea noului material intervine şi factorul de mediu, în condiţiile în care asfaltul generează anual 1,6 milioane de tone de dioxid de carbon, 2% din totalul emisiilor rutiere.

Deşi proiectul PlasticRoad se află încă în stadiul experimentul, compania producătoare speră să poată acoperi străzile cu noul material în următorii trei ani. Administraţia oraşului Rotterdam, care susţine tehnologiile verzi, s-a arătat deschisă să experimenteze noul pavaj, atunci când acesta va ieşi din laborator.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

“Noaptea înstelată” a lui Van Gogh a inspirat crearea unei piste inedite de biciclete în Olanda

Studenţi olandezi aleg să locuiască gratuit în aziluri de bătrâni, oferind la schimb companie rezidenţilor

De ce Olanda este printre cele mai fericite ţări din lume


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger