Roşii pentru Roşia Montană. Protest inedit, ieri, în Bucureşti

0

Carosabilul din faţa Palatului Victoria, sediul Guvernului, din Bucureşti, a fost pictat, ieri după-amiază, cu roşii. Protestul inedit a fost organizat pentru a sprijini Roşia Montană şi s-a născut, ca multe alte proteste, pe reţelele de socializare. Evenimentul a fost creat pe Facebook şi a adunat suficient de multe persoane şi roşii încât la faţa locului să fie trimişi jandarmi şi echipele de salubrizare, să facă imediat curat, după cum puteţi vedea în imaginile de mai jos.

 

 

Ieri la ora 16:00, în faţa Guvernului României, toţi cei împotriva proiectului minier de exploatare a aurului de la Roşia Montană au fost invitaţi să aducă măcar o roşie şi să o lase pe stradă. Nu s-au strigat lozinci, nu a fost un protest „clasic”, ci fiecare a lăsat roşia sau roşiile pe jos şi şi-a văzut de drum. Multe roşii au fost strivite de maşinile care treceau pe stradă, dar „cu atât mai bine”, au spus iniţiatorii evenimentului pe Facebook: „Vom avea o Piaţă a Victoriei însângerată”. Scopul protestului a fost de a crea o imagine grăitoare, cu mii de roşii în faţa Guvernului, care să atragă atenţia – măcar presei străine, dacă celei mainstream din România mai puţin.

Chiar dacă nu au fost mii de roşii şi nici sute de oameni, forţele de ordine şi de curăţenie au fost mobilizate extrem de prompt. La scurt timp după începerea acţiunii, mai mulţi utilizatori Facebook au scris că la Mega Image-ul din Piaţa Victoriei nu se mai vindeau, subit, roşii şi îi anunţau pe cei care doreau să vină la eveniment să îşi cumpere roşiile de pe drum, din altă parte. Tot pe pagina evenimentului se anunţa faptul că piaţa se umpluse de jandarmi şi poliţie şi că jandarmii obligau lumea să treacă strada şi nu lăsau oamenii să staţioneze pe trotuarul din faţa clădirii Guvernului. Ulterior, alt participant la acţiune a notat, ironic, că „Romprest dă proba de curling cu roşii în faţa Guvernului”.

 

stire 8 sept protest rosii 1

 

stire 8 sept protest rosii 2

 

stire 8 sept protest rosii 3

 

stire 8 sept protest rosii 4

 

stire 8 sept protest rosii 5

 

stire 8 sept protest rosii 6

 

stire 8 sept protest rosii 7

 

stire 8 sept protest rosii 8

 

stire 8 sept protest rosii 9

 

stire 8 sept protest rosii 10

 

Sursa imagini şi informaţii: Roşii pentru Roşia Montană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger