Roșienii au venit la București pentru a cere libertate

8

Așteptând cu înfrigurare, la propriu și la figurat, acordul de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană, roșienii au venit, sâmbătă, la București pentru a protesta față de nedreptatea care li se face prin distrugerea localității natale pentru îmbogățirea unei companii canadiene. Mai mulți locuitori din Roșia Montană, dar și clujeni, arădeni, timișoreni s-au alăturat protestatarilor de la București, în Piața Constituției, pentru a opri proiectul minier din localitatea apuseană. “Nu ne pot scoate din Roșia Montană decât dacă ne omoară” sau “Aș merge până la capătul lumii ca să salvez ce îmi aparține” s-a auzit din mulțime.

 

de Roxana Bucată

Pe un ger care i-a descurajat pe majoritatea să iasă din casă, susținătorii Campaniei Salvați Roșia Montană s-au strâns în Piața Constituției în număr impresionant de mare pentru o cauză care se află la sute de kilometri de capitală, în munții Apuseni. La fel de izolată a fost și manifestarea de sâmbătă – poate doar un ecou nedeslușit al “Vrem cianură pentru dicatatură” să fi ajuns în interiorul Casei Poporului sau la Ministerul Mediului, unde, oricum, s-ar fi oprit în urechile unei femei de serviciu care face curățenie sâmbăta dimineața.

Dacă cele câteva sute de protestatari nu-și mai simțeau degetele de la picioare de frig, roșienii își simțeau of-ul mai tare ca niciodată. “Pe la Roșia Montană nu se trece, așa spunem și noi. Nu ne pot scoate din Roșia Montană decât dacă ne omoară. Poate vor face din noi martiri, dar nu vrem să fim martiri, vrem să ne creștem copiii liniștiți, să trăim în satul nostru natal. Acolo este viața mea, acolo trăiesc fericit, cu copiii mei, cu nevasta”, spune Zeno Cornea, unul dintre primii oponenți ai proiectului, care luptă de 12 ani împotriva distrugerii satului.  “Am devenit imun. Dacă înainte am avut foarte multe nopți nedormite gândindu-mă cum să fac să opresc acest proiect, acum sunt imun. Puterea asta o am de la Dumnezeu, pentru că Roșia Montană este un loc sacru și vreau să transmit celor care au trădat și au plecat din Roșia Montană că vor fi urmăriți de blestemul aurului, care spune așa: ‘cei care au trădat sunt blestemați să nu-și găsească liniștea nici în mormânt’. Din cei care au plecat din Roșia Montană, ieri a fost înmormântat al 172-lea roșian, a murit cu dorul de satul natal și a spus că a făcut prostia vieții lui când și-a vândut proprietatea”.  Primul lucru pe care vrea să-l facă e să renunțe la abonamentul la TVR pentru că televiziunea națională nu își face datoria de a trasmite ce vrea poporul, ci “e alături de hoți și de bandiți”.

Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, care ține piept companiei Roșia Montană Gold Corporation, a venit și el la București. “Eu niciodată nu am fost naiv să cred că printr-un protest voi rezolva tot, dar trag un semnal de alarmă să știe că vor avea în continuare de luptat cu mine. Oricând pregătit pentru alte proteste”, spune Eugen, care luptă de 12 ani împotriva companiei. El a vorbit sutelor de protestatari din Piața Constituției și le-a spus că vrea libertate. “. Lupt de 12 ani pentru libertate, singur sau cu mai mulți. Mă duc și în Piața Universității unde sunt și alții, în grupul oamenilor liberi din țara noastră. Am programat mitingul împotriva aprobării acordului de mediu de ministrul mediului care este ilegal înainte de a începe manifestările din țară,”, a explicat el. “La Roșia e o atmosferă de subjugare a oamenilor, a celor care sunt dependenți care și-au vândut proprietățile, nu mai au din ce trăi, îmi pare rău de ei, nu eu i-am adus în situația asta, i-am avertizat să țină de case, de proprietăți că eu nu plec, proiectul nu se va realiza. Dar, de asta suntem în economia de piață, fiecare doarme cum își așterne”.

Alexandra are 19 ani și este nepoata lui Eugen. Locuiește și ea la Roșia Montană și face naveta la liceu la Câmpeni. Roșia este casa ei și e convinsă că nu se va distruge. “Aș merge până la capătul lumii ca să salvez ce îmi aparține, să salvez demnitatea unor oameni care au lucrat pentru ceva ca să avem noi. Eu protestez față de oamenii care vor să distrugă ce ne aparține nouă. Nimeni nu va distruge nimic la urma urmei, sunt sigură de asta. Uite câți oameni luptă, vin oameni din străinătate să lupte pentru asta. Nu o să se distrugă Roșia dacă luptăm și dacă o să fim uniți”, spune Alexandra.

În Piața Constituției au venit și oameni care nu sunt direct implicați în Campania Salvați Roșia Montană. Printre aceștia s-a numărat și un domn care a atras privirile manifestanților cu ajutorul celui mai mare steag din mulțime. Steag pe care îl flutură și în Piața Universității, în fiecare seară, unde oamenii se adună pentru a protesta față de clasa politică. Se auto-intitulează  “un vot” și vrea eliberarea României. El se declară împotriva proiectului minier pentru că implică distrugerea mediului și își dorește, în schimb, adevărul care aduce, după sine, libertatea.

Asociația Alburnus Maior  din Roșia Montană cere Ministerului Mediului și Guvernului României să nu emită acordul de mediu solicitat de Roșia Montană Gold Corporation, pas necesar companiei miniere pentru a începe proiectul de exploatare a aurului cu cianuri în Munții Apuseni. Asociația Alburnus Maior este inițiatoarea campaniei Salvați Roșia Montană. Asociația a fost fondată în anul 2000 de către locuitorii și proprietarii din Roșia Montană care nu doresc proiectul minier peste casele, terenurile, bisericile și cimitirele lor. În lupta împotriva proiectului minier s-au alăturat, de-a lungul celor peste 10 ani, numeroși susținători. Azi, campania Salvați Roșia Montană reunește sute de organizații și foruri științifice și zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roșiei Montane și dezvoltarea durabilă a zonei, fără distrugerea provocată de un eventual  proiect minier.


8 comentarii

 1. La Rosia Montana sunt aproximativ 314 tone aur si f multe tone de argint. Ei bine, dupa ce se vor distruge complet 4 munti si se va folosi cianura, Romania se va alege cu doar 20% din acest aur restul ajungand la compania evreiasca Deva Gold Corporation(cautati pe google cine sunt actionarii ei). Indiferent cine va fi preseditnele Romaniei este imperativ sa se renegocieze contractul. Daca am exploata NOI 80% (la fel cum au facut norvegienii cu petrolul descoperit in marea nordului) am avea o alta tara. Am restitui banii la FMI, si am avea loc de reimpaduriri masive, bani pentru a construi 4-5 mega autrostrazi, bani pentru educatie si spitale, si nu in ultimul rand bani pentru un FISC puternic. ROMANIA TREZESTE-TE…aurul e al nostru si al copiilor nostri nu al evreilor !!!

 2. Pingback: Activiștii Greenpeace au ocupat biroul ministrului mediului | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. Sunteti niste destepti cu totii . Cati dintre voi au fost la Rosia sa vada ce este acolo si ce se vrea sa se faca acolo . Pentru inceput interesati-va si apoi vorbiti . Despre mitingul de la Rosia de ce nu spuneti nimic . Acolo au fast sambata peste 1500 de persoane care stau in zona Rosiei si stiu ce se intampla acolo .
  Vlad , asa pentru cultura ta , statul roman din cantitatea de aur extrasa are 60%.
  De unde sa mai aiba statul bani pentru a investi in minerit , cand el saracul nu are bani nici pentru salarii si pensii ?
  In rest …. sanatate maxima sa ai si tu si ceilalti care se impotrivesc proiectului

 4. bai, taca-taca…
  1500 de neuroni singuratici in arealul tau pe care restul lumii il numeste cerebel ?
  Eu n-am vazut decat o mana jalnica de oameni si aia platiti de corporatia de kkt jadaneasca: RMGC, printre care si looser-ul ala de 33 de ani care face reclama la TV. Si ca faceau ei… ? Si-au creat ei lozincile lor? Si-au creat ei pancartele lor ? Transmiteau ei mesajul lor ?
  Iti spun eu tradatorule de neam si tara, ca NU. Spuneau ce au fost platiti sa spuna si afisau un banner publicitar al RMGC.
  Daca te dai asa istet, puneti mah fratzika un vas cu cianuri dizolvate pe caloriferul din camera in care dormi si mai vorbim peste o luna de zile. Sa vezi tuh iritatii ale tegumentului, inceput de cancer si alea, alea…
  Da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma.

 5. Pingback: Opozanții și susținătorii proiectului minier de la Roșia Montană, față în față la televiziunea națională | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger