Roșia Montană – un loc la margine de prăpastie, proiecții pe 1 și 2 decembrie

14

Pe 1 și 2 decembrie 2012, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, orele 19:30 respectiv 19:00, au loc două proiecții eveniment ale documentarului Roșia Montană – un loc la margine de prăpastie, în prezența regizorului german Fabian Daub. Proiecția va fi urmată de discuții în prezența regizorului și a echipei care a particpat la realizarea filmului, dar și a invitaților acestora.

 

Roșia Montană -€“ cu toții am auzit de ea, dar ce știm cu adevărat despre ce se întâmplă acolo? Se pare că interesul a ajuns peste hotare la regizorului german Fabian Daub, care a decis să vină în România și să facă acest film documentar despre Roșia Montană.
Montate în stilul documentarului “observațional”€™, fără narațiune, acompaniate și discret €˜”comentate”€™ doar de muzică cu caracter folcloric și world music (Maria Tănase, trupa Zarada), interviurile, declarațiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine și îi dau ocazia publicului spectator să-și formeze propria opinie.

Despre Roșia Montană – un loc la margine de prăpastie regizorul Cristian Mungiu a declarat: ”Acuma (26 septembrie a€“ 5 octombrie) am fost la un festival la Hamburg. Mă duc foarte rar să văd filme într-un festival pentru că am propriile mele treburi acolo și nu am niciodată timp, dar am vrut să văd un documentar german despre Roșia Montană, l-am văzut, acum a fost și la Astra, la Sibiu, și mi s-a părut că cu ficțiunea e foarte greu să faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil și mai onest decât a făcut omul ăla, care nu e român și n-are niciun parti pris. Am luat legătura cu el pentru că mi s-a părut mai important să-i popularizez filmul înainte să-mi pun problema dacă eu voi face sau nu un film despre subiect.”

Roșia Montan㠀- un loc la margine de prăpastie și-a avut debutul în cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, în data de 30 septembrie 2012 și la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest unde a câștigat Premiul special pentru documentarul românesc.

 

 


14 comentarii

 1. pe langa atatea filme si discutii cred ca ar fi mai de apreciat niste masuri serioase care nu doar sa expuna probleme, ci sa le si rezolve. de aratat cu degetul poate oricine, mai greu e de rezolvat. la Rosia e nevoie de masuri

  • Elena are mare dreptate: regizorul german trebuia să lase naiba camera și să pună mâna pe sapă. Ce, filme ne trebuie nouă? RMGC a zis că proiectul lor e bun, președintele a confirmat, cum își permite un neamț să nu-i creadă și să îi întrebe pe moți ce se întâmplă la fața locului? Ba să-i mai și filmeze ce zic și să arate la toată lumea.

   Asta este curată nesimțire!

   • ai dreptate, Mihai. Somajul de 80% din Rosia Montana nu se rezolva prin crearea de locuri de munca, ci filmand oamenii care sunt in somaj. Poluarea din Rosia Montana nu se rezolva prin investitii in reecologizare, prin statii de epurare, ci prin filmarea celor care locuiesc in poluare. Dar nu conteaza, ca se va vedea ce vor rosienii, sa fie filmati sau sa aiba parte de investitii.

    • Și ce anume te deranjează, atunci, la acest film? L-ai văzut, măcar, înainte să-l contești?

     Din păcate, eu nu l-am văzut, dar am aflat de la persoane care l-au văzut (prieteni sau jurnaliști) în ce constă filmul: interviuri luate localnicilor, susținători sau opozanți ai RMGC, interviuri luate reprezentanților companiei. Deci, ce anume este greșit în popularizarea, printr-un documentar, a situației de la Roșia Montană?

     • zici ca nu l-ai vazut dar il ridici in slavi. orbeste. Si eu spuneam ca acolo e nevoie de solutii, de investitii, nu de filme peste filme. Din pacate solutiile se amana de ani de zile, in timp ce filme s-au tot turnat

     • Te faci că nu vezi întrebarea, așa că o repet: Ce anume este greșit în popularizarea, printr-un documentar, a situației de la Roșia Montană?

     • e gresit sa pui pe primul loc “popularizarea” in locul solutiilor concrete, a investitiilor. ceva de genul “hai sa vorbim hai sa vorbim, dar sa nu se faca nimic!”.

     • Am înțeles. Deci greșim că ne uităm în Roșia Montană, să vedem ce se întâmplă acolo, trebuie să-i lăsăm pe cei de la RMGC să facă ce vor acolo și să credem tot ce transmit ei prin presa cumpărată la ofertă.

 2. in timp ce unii stau in spatele camerei sau in salile de proiectii izolati de lumea ce este prezentata, oamenii din Rosia Montana traiesc in somaj de 80%, asteptand de ani de zile pornirea mineritului in zona pentru a avea o viata mai buna, nu doar vorbe goale si kilometri de film. Pacat ca unora chiar nu le pasa de acest aspect si continua sa profite de pe urma suferintei lor.

  • Regizorul german a investit timp, bani și dăruire într-un proiect pentru localnicii din Roșia Montană. A filmat mărturii ale lor. Reale, nu regizate, așa ca reclamele deșănțate ale RMGC. Și ale mai multor oameni, nu numai a celor cointeresați de companie să sprijine proiectul lor.

   Deplângi șomajul din Roșia Montană. Și ce-i cu asta? Dacă e șomaj acolo nu ar trebui să se mai facă filme? Sau nu ar trebui să mai mergem niciunul pe la Roșia Montană, să vedem cu ochii noștri sau să fotografiem / filmăm ce se întâmplă acolo și să zice și altora? Este cumva obligatoriu să luăm de bune articolele și reportajele cumpărate de RMGC în presa scrisă, la radio și TV?

   Tocmai mi-am amintit de un editorial al lui Cristian Tudor Popescu, în care concluziona foarte bine care este rolul campaniei publicitare a RMGC:

   „când cineva cheltuieşte aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ţi facă un mare bine, ţie, nu lui, mai mult ca sigur te aşteaptă un rău pe măsură.”

   • Documentarul a fost un proiect pentru localnicii din Rosia Montana? Se creeaza locuri de munca? Se reecologizeaza zona? Se investeste in patrimoniu? Nu, doar s-a filmat. E somaj acolo si asta inseamna ca nu ar trebui sa se mai amane pornirea mineritului, oricum la referendum se va vedea ce isi doresc oamenii, pornirea mineritului sau continuarea starii actuale din care profita doar unii care fac filme si festivaluri

    • Publicitate pentru care RMGC a plătit milioane de euro până acum a creat locuri de muncă? A ecologizat zona? A investit în patrimoniu?

     Cei care au făcut filmul nu au avut niciodată pretenția că salvează ceva. Ei au făcut un documentar și atât. Iar la cât s-a vorbit despre el înseamnă că au făcut și o treabă bună.

     Că RMGC și autoritățile prietene înțeleg că în Roșia Montană oamenii nu au voie să facă nimic în afară de minerit e una. Dar că ei vor să interzică până și unui neamț să facă filme, asta reflectă foarte bine cât sunt ei de deschiși.

     • Milioanele de euro pe care RMGC le-au bagat in reecologizare au ajutat, deja au dat drumul unei statii pilot de epurare, la fel milioanele de euro pe care RMGC i-au bagat in patrimoniu au ajutat. si investitiile astea vor continua si dupa pornirea proiectului. Deci da, RMGC a facut lucrurile astea si le va face in continuare.

     • Ce naiba a reecologizat până acum RMGC? Răspunde concret, nu mă lua pe mine cu stații „pilot” care ar putea funcționa dacă ar primi RMGC avizele necesare să polueze toată valea.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger