Roşia Montană şi politica murdară

0

Stephen McGrath este un jurnalist britanic care a scris despre protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană pentru The Independent sau The Huffington Post. Cel mai recent material al său face un istoric al situaţiei, pentru cei care nu sunt la curent cu ce anume înseamnă subiectul Roşia Montană şi de ce este acesta important, iar la final oferă câteva concluzii.

 

SONY DSC

 

Articolul integral în limba engleză, publicat de Huffington Post, vă invităm să îl parcurgeţi aici. La final, concluziile lui McGrath sunt că: „Povestea Roşia Montană este caracterizată de dispariţia unor documente, de cifre care ridică semne de întrebare, de politică murdară, ascunsă, iar românii s-au săturat de toate acestea. (…) Şeful SRI, George Maior, i-a catalogat pe protestatari drept „eco-anarhişti”, aparent pentru a crea o imagine de slabă calitate a acestora şi de desconsiderare faţă de întreaga mişcare la nivel global. Dar pare mai degrabă o reacţie instinctivă de subminare a unei mişcări de masă pe care cei însărcinaţi cu controlul nu au idee cum o pot controla.

Aceasta este povestea unui mic sat care a stat la baza declanşării celei mai mari mişcări de mase din România din 1989 încoace, cu protestatari care ies în stradă în 75 de oraşe din lumea întreagă, de la Bucureşti la Londra, New York sau Shanghai. Dar paşii care urmează de acum încolo în această poveste sunt cei importanţi şi guvernul simte lucrul acesta”, notează jurnalistul britanic. Vă invităm să îi citiţi integral articolul pe Huffington Post.

 

Iar mai jos puteţi urmări un film de la marea adunare a moţilor de la Câmpeni, de sâmbătă, 19 octombrie, film realizat de Ghid Video Turistic – Phantom Media – Tourism Advertising voluntar, strict pentru public şi nu pentru vreo organizaţie sau instituţie. Filmul îi este dedicat lui Eugen David, preşedintele Alburnus Maior şi simbol al rezistenţei din Roşia Montană de atâţia ani.

 

 

Imagine şi montaj video: Cosmin Giurgiu

Coloana sonoră: Audio Network şi Veta Biriş – Dac-am plecat Ardealule din tine


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger