Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară

16

Cu ocazia împlinirii a 1881 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation vă invită pe 6 februarie 2012 la “Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Clubul Ţăranului Român.

de Alburnus Maior

“Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.

La a doua ediţie a evenimentului, propunem publicului o selecţie de filme documentare atât despre Roşia Montană, cât şi despre situaţiile altor comunităţi din lumea întreagă în care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe această temă şi de o expoziţie de fotografie reflectând istoria afişelor campaniei Salvaţi Roşia Montană, programul urmând a se încheia cu un concert. Dintre filmele care vor fi proiectate, menţionăm All that Glitters/Tot ceea ce străluceşte (r. Tomáš Kudrna, 2010) şi Alethea – Amintiri din viitorul Roşiei Montane (r. Petra Holzer şi Ethem Ozguven/2007).

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat pe tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. “Ziua Roşiei Montane” se va desfăşura pe 6 februarie, la Clubul Ţăranului Român, str. Monetăriei, nr. 3, Bucureşti. Intrarea este liberă.

 


16 comentarii

  1. Daca nu se face acest proiect, patrimoniul e in risc de a nu mai exista, ca pana acum nu s-au alocat fonduri pentru salvarea sa. Proiectul insa, din ce am auzit, aloca 70 milioane de dolari tocmai pentru conservarea si restaurarea sa.

  2. @Valer: sa stii ca ai dreptate! Daca mai lasam combinatia saracie+poluare, nici eu nu stiu cat timp o sa mai putem vorbi de RM. chiar nu vreau sa lasam 1881 de ani de istorie si traditie sa se duca pe apa Sambetei, doar fiindca nu vrem sa profitam de o investitie!

  3. Ar fi bine daca nu ar fi doar mult si ata, ci mult si bun. Degeaba sunt atatia ani daca oamenii o duc greu, sporta saracia, poluarea sau pleaca spre alte locuri.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger