Roșia Montană, la București, timp de o săptămână

6

Expoziția de fotografie Patrimoniul din Roşia Montană în imagini poate fi vazută săptămaâna aceasta și în Bucuresti, la Casa Ion Mincu! Bucureștnii sunt invitați să treacă pragul uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu ale Bucureştiului, casa memorială în care a trăit şi a lucrat arhitectul Ion Mincu, pentru a descoperi pe fundalul oferit de monumentul restaurat cu o grijă exemplară o altă dimensiune a patrimoniului – Roşia Montană văzută prin lentila artiştilor fotografi.

 


Fotografiile cuprinse în expoziţie au fost realizate în cadrul unui atelier desfăşurat în Roşia Montană în perioada iunie – august 2012, cu participarea fotografilor: Ştefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Sălcudean, Călin Şuteu şi Daniel Vrăbioiu.

“Proiectul a avut ca obiectiv o documentare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană, o documentare profesională în imagini. (…) Expoziţia este realizată cu imagini care redau Roşia Montană într-un fel în care de cele mai multe ori nu se vede în public. În media românească, la ziare sau la televiziune, când se discută despre Roşia Montană ilustraţia este făcută cu imagini catastrofale, care arată distrugerea, arată ruinare. Într-adevăr există aşa ceva în Roşia Montană dar există şi multe alte lucruri şi noi am vrut să arătăm şi toate lucrurile acestea pe care cei care nu au fost acolo nu au de unde să le cunoască şi, bineînţeles, avem norocul să arătăm imagini făcute de nişte profesionişti”, a declarat Ştefan Bâlici, vicepreşedintele a|r|a – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, şi, totodată, unul dintre organizatorii evenimentului.

Prezenţi la vernisaj, doi dintre autorii lucrărilor, Daniel Vrăbioiu şi Ştefan Angelescu, au declarat că nu se aşteptau să găsească la Roşia Montană atâtea locuri frumoase şi i-au îndemnat pe toţi cei care răspund de zonă să oprească distrugerile care au început în timpul regimului trecut şi continuă în prezent.

“Când am ajuns acolo am descoperit o zonă de vis, o zonă superbă şi nişte oameni absolut superbi, primitori, calzi, ceea ce m-a făcut să-mi schimb cu totul părerea despre ceea ce se întâmplă acolo. (…) Sper să ajungeţi acolo şi să vedeţi tot ceea ce am văzut şi noi acolo. (…) Sper ca această expoziţie să ducă la un lucru foarte bun şi anume stoparea distrugerilor care se întâmplă în zonă”
, a declarat fotograful Ştefan Angelescu.

Proiectul “Patrimoniul din Roşia Montană în imagini” îşi propune creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia. Proiectul are la baza realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artişti fotografi şi prezentarea acestuia în cadrul unei expoziţii itinerante în ţară şi străinatate.

Expoziţia a fost prezentată iniţial în cadrul festivalului FânFest desfăşurat în luna august la Roşia Montană, iar ulterior, în luna septembrie, la Cluj în Bastionul Croitorilor. După prezentarea din Bucureşti, expoziţia urmează să fie itinerată pentru aproximativ o lună la Viena şi apoi din nou în ţară.

Programul de vizitare al expoziţiei este 9 – 14 octombrie, luni – sâmbătă între orele 10,00 – 17,00, şi duminică între orele 10,00 – 14,00.

foto: Edmond Kreibik, Clopotul Bisericii Unitariene din Roşia Montană


6 comentarii

  1. o sa merg si eu la aceasta expozitie. e o initiativa interesanta, dar nu salveaza patrimoniul, care trebuie sa fie admirat si in realitate, nu doar in poze si nu doar azi, maine, ci si peste ani. fie ca ne convine, fie ca nu, o investitie serioasa in acest sens este necesara. RMGC a bagat deja 11 milioane, au mai pus umarul si cativa activisti, lucrurile par sa mearga pe drumul cel bun…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger