Roșia Montană, într-o expoziție la București

13

Casa Ion Mincu, recent restaurată, și Grădina OAR sunt începând de marți – 9 octombrie – ora 19:00 – gazda expoziției de fotografie “Patrimoniul din Roșia Montană în imagini”.

 

Organizatorii vă invită să treceți pragul uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului, casa memorială în care a trăit și a lucrat arhitectul Ion Mincu, pentru a descoperi pe fundalul oferit de monumentul restaurat cu o grijă exemplară o altă dimensiune a patrimoniului – Roșia Montană văzută prin lentila artiștilor fotografi.

Fotografiile cuprinse în expoziție au fost realizate în cadrul unui atelier desfășurat în Roșia Montană în perioada iunie – august 2012, cu participarea fotografilor: Ștefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Salcudean, Călin Șuteu și Daniel Vrăbioiu.

Expoziția a fost prezentată inițial în cadrul festivalului FânFest desfășurat în luna august la Roșia Montană, iar ulterior, în luna septembrie, la Cluj în Bastionul Croitorilor. După prezentarea din București, expoziția urmează să fie itinerată la Viena și apoi din nou în țară.

Programul de vizitare al expoziției este: 9 – 14 octombrie, luni – sâmbătă între orele 10.00 – 17.00, duminică între orele 10.00 – 14.00.

Proiectul “Patrimoniul din Roșia Montană în imagini” își propune creșterea vizibilității patrimoniului cultural de la Roșia Montană, în sprijinul unei mai bune conștientizări a valorii excepționale a acestuia. Proiectul are la bază realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artiști fotografi și prezentarea acestuia în cadrul unei expoziții itinerante în țară și străinătate.

Proiectul este derulat de Asociația Alburnus Maior și partenerii: a|r|a – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, EXTRAART și FORMATEST, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).


13 comentarii

 1. Felicitari pentru expozitie. Dar nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. Patrimoniul trebuie sa poata fi admirat si in realitate, multi ani de acum inainte, si pentru asta e nevoie de investitii. Importante.

  • Tot datorita investitiilor avem si ce vizita acum, de la galeriile romane la muzeu sau case monumente istorice si pentru ingrijirea lor e nevoie intr-adevar de investitii constante

   • Elena, galeriile romane pot fi vizitate de câțiva ani datorită efortului dezinteresat al câtorva salariați ai Roșiamin. Dacă pe lângă efortul și pasiunea investită de acești localnici ar fi pus și statul niște bani, măcar suma care se plătește pentru bordurile unui bulevard bucureștean, am fi putut avea până acum cel mai interesant muzeu al mineritului din Europa.

    Dar nu este târziu nici acum. După ce RMGC își va termina banii cu care a plătit politicieni din toate partidele, se vor găsi investitori adevărați care să investească în turism în cea mai veche localitate a României.

    • nu stiu ce investitori mai “adevarati” poti gasi. rmgc a bagat deja vreo 11 milioane in patrimoniu si mai are alocati inca 59. exista investitori mai adevarati decat astia? da, era bine daca statul se implica si aloca bani pentru Rosia, dar uite ca nu a facut-o. Si atunci sa ne para rau ca au intrat bani in patrimoniul din Romania? de ce? doar pentru ca sunt adusi de o firma si nu de stat?

 2. Nu poate nega nimeni importanta patrimoniului de la Rosia si o buna parte din acest patrimoniu e legata de minerit, o traditie care pentru a ramane traditie, ar trebui continuata

  • La o concentrație de câteva grame de aur / tona de minereu, cea mai mare bogăție a Roșiei Montane nu o mai constituie acest metal, ci urmele celor care l-au căutat, de-a lungul a 2000 de ani.

   Tocmai de aceea șansa localității este valorificarea vestigiilor istorice. O mână de voluntari, atât din Roșia Montană, cât și din țară sau chiar din Europa, ne demonstrează că se poate. Să le urăm succes!

   • Mult succes sa aiba! bravo lor ca s-au implicat, dupa ani de zile in care dau au protestat, si au pus mana sa faca ceva! dar, cum zici si tu, sunt doar o mana de voluntari si nu cred ca dispun de destule finante, ca sa reabiliteze tot patrimoniul. Pentru ca nu doar Biserica Unitariana reprezinta patrimoniul din Rosia. La Rosia Montana, e nevoie de investitii serioase, pe care doar companiile mari le pot sustine

 3. @Papuc: daca nu ar fi dovedit ca are cu ce sa finanteze acest proiect, nu ar mai fi fost in proces de avizare la Ministerul Mediului, de 6 ani incoace. este evident ca totul e in regula, atata timp cat proiectul nu este anulat, ci doar amanat. si cred ca va porni cand vor decide jocurile politice, mai ales ca vin alegeri in curand. din pacate, tot rosienii sunt cei mai afectati. amanarea constanta nu le e de bun augur!

  • Uite ce zice documentul propriu al Gabriel Resources (pag. 32):

   „As at June 30, 2012 the Group had no sources of operating cash flows and does not have sufficient cash to fund the development of the Project and therefore will require additional funding which, if not raised, would result in the curtailment of activities and Project delays.”

   Ca să nu te chinui să traduci, îți fac eu rezumatul: Gabriel Resources (implicit RMGC) nu are bani pentru a face proiectul, dar mai are încă bani să-și plătească postacii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger