Roșia Montană, în Gara de Nord. Fotografii care surprind spiritul locului

0

Roșia Montană încă respiră, pe alocuri, liniștit. Asta vrea să ne arate fotograful Mircea Struțeanu prin expoziția sa, “Roșia – aur ruginit” care poate fi văzută de vineri până duminică la Train Delivery, evenimentul prin care Gara de Nord devine din punct de tranzit în spațiu pentru cultură, ecologie, ateliere pentru copii și altele.

Prin cele 44 de fotografii realizate în perioada 2012-2013, Mircea Struțeanu a surprins ceva din energia locului, sau cum spune el, “din Roșia așa cum am simțit-o eu, ca pe un animal mitic, cu trup ți suflet”.

“Aș vrea ca seria asta de imagini să atingă locuri încă noi, din noi, dacă e posibil așa ceva, după așa zbateri lungi și extenuante. Am sperat să pot transmite puțin din emoțiile trăite printre casele pustii de acolo, printre copaci și excavatoare, munți, văi și cratere. Nu pot spune că mi se pare Roșia Montană cel mai frumos loc unde am fost sau cel mai special, dar cu siguranță este unic, așa cum și noi suntem, fiecare-n parte. Nu cred că ar trebui să poată hotărî cineva ce se întâmplă cu un spațiu de magnitudinea asta, nici localnicii și nici statul. Eu n-am simțit că Roșia este a locuitorilor de acolo, de oricâte milenii ar fi ei acolo sau, cu atât mai puțin, a statului. Pe mine m-a impresionat energia pământului, a muntelui, a copacilor și a vieții de acolo și nu de puține ori m-am simțit emoționat încercând să aduc și aparatul în starea mea”, spune Mircea.

Între 28 și 30 iunie, peronul 14 din Gara de Nord va fi rezervat publicului, iar aici va fi adus un tren scos din uz din Remiza Specială Mogoșoaia, folosit ca spațiu de expoziție și performance, și transformat în ”pânză” pentru o istorie a Gării de Nord în sepia. Intrarea e gratuită și neîngrădită pentru toți cei care își iubesc orașul. Programul complet este disponibil pe site-ul oficial.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger