Roşia Montană, în fotografii, la Sibiu

13

Teatrul Gong din Sibiu va găzdui, în perioada 24 februarie – 20 martie, o expoziţie de fotografii semnate Sebastian Florian, pe tema Roşia Montană – cea mai veche localitate minieră atestată documentar din România. Locuitorii Sibiului sau cei aflaţi în trecere se vor putea bucura, astfel, de imagini inedite, surprinse de către fotograf pe durata mai multor luni petrecute în Roşia Montană.

 

 

În fotografiile expuse se vor regăsi trei anotimpuri, fiecare cu specificul său, aşa cum se petrec ele pe dealurile şi prin văile Roşiei Montane. Autorul imaginilor face fotografie din pasiune, după ce a lăsat în urmă, în 2011, o carieră de aproape 10 ani în IT (software) şi a pornit într-o altfel de călătorie de cunoaştere a lumii – prin intermediul aparatului de fotografiat.

“Roşia Montană are o magie specială… casele vechi, brazii, bisericile, tăurile, oamenii simpli şi direcţi, toate astea te pot face să te îndrăgosteşti de acest loc, dacă-ţi deschizi sufletul… Roşia Montană ne cheamă într-un “colţ de rai pe pământ” (…) şi ne cheamă să nu cedăm din nou Şarpelui care vrea să distrugă acest paradis, oferindu-ne în schimb iluzia prosperităţii. Fără munţi, fără brazi, fără lacuri, fără istorie, cum ar arăta lumea, cum am arăta noi înăuntrul nostru? Să lăsăm RMGC să distrugă toate astea pentru un pumn de arginţi? Nu! Niciodată!”

“Te invit să vezi imaginile ce le-am adus din Roşia şi apoi să-ţi faci timp să mergi acolo, să vorbeşti cu oamenii, să baţi cu piciorul locurile, să te odihneşti pe iarbă în umbra unei biserici şi apoi să-ţi citeşti sufletul şi să vezi ce-ţi spune… Roşia Montană te cheamă!” – astfel sună invitaţia lansată de fotograful autor al imaginilor de la Roşia. Detalii puteţi găsi pe Facebook, la pagina evenimentului.

 

Sursa: Lupta pentru Roşia Montană / Facebook

Foto: Sebastian Florian / Facebook

 


13 comentarii

 1. Foarte faina Rosia Montana in fotografii. Sper ca fotograful nu a omis si craterele lasate in munte de exploatarile statului si care ar putea fi revegetate si reimpadurite, o data cu ecologizarea rmgcului.

 2. @Anda – pentru craterele lasate in urma de statul roman exista bani alocati pentru ca Romania a fost obligata sa aloce sume pentru reecologizare odata cu inchiderea minei in 2006. cei de la rmgc blocheaza aceasta ecologizare de mai bine de 5 ani pentru ca nu este in concordanta cu planurile lor. mai insista cu informarea si doar apoi exerseaza-ti ironia.

  • si tot rmgc-ul blocheaza si ecologizarile statului pentru restul de mine inchise de prin tara? ca rosia montana nu e singura mina lasata in plata Domnului, de stat. sau statul doar pt mina din rosia montana a fost obligat sa aloce bani de ecologizare?

 3. @Alexandru: dar de ce nu ne spui cine se afla in spatele celor care semneaza “pipi” (vezi mai sus) sau cine esti tu. Adica postaci ONG-isti, care nu pot intelege ca exista romani care au alta parere si sunt de acord cu proiectul.

 4. @pipi: asa cum tot rmgc blocheaza alte investitii acolo pt ca in doar 20% din suprafata comunei este zona industriala, nu? tot zvonuri raspandite de voi. Statului nu i-a pasat de ecologizare niciodata, nicaieri, nu ii opreste nimeni sa o faca, bani sa fie.

 5. @Alexandru: sincer, pe mine nu m-ai vazut pe Facebook, pt ca nici nu am cont, ca nu am timp de asemenea pierdere de vreme. Mai comentez pe unde ma intereseaza, de exemplu aici, cand am timp, pentru ca eu calatoresc prin Romania si am fost si in Rosia Montana si nu-mi place deloc ce am vazut. Mi-a parut bine cand am auzit de acest proiect ca vizeaza si ecologizare, si salvarea patrimoniului si locuri de munca, pt ca pt oricine merge in RM este clar ca zona are nevoie de ajutor. Concret. Imi pare rau ca sunt oameni care vin doar sa-i acuze pe altii, nu pot accepta ca exista si alta opinie.

  • chestia asta nu o sa o inteleg niciodata, de ce ii deranjeaza pe cei care se opun ca cei de la RMGC o sa reecologizeze zona, o sa reabiliteze patrimoniul si o sa creeze locuri de munca? Ma depaseste…

 6. @Anda
  Inventiile tale pline de calatorii or fi credibile pentru cititorii de Antene sau Realitatea. Dar aici e totb. Realizezi ca nimeni – chiar nimeni – de aici nu te crede, da?

 7. @Alexandru: ma crezi, nu ma crezi, e problema ta. Nu e o inventie ca am fost acolo. In 2007, daca chiar vrei sa stii. Eu imi spun parerea, ca nu ma opreste nimeni, asa cum ti-o spui si tu.Da, aici e Think Outside the Box, dar tu nu te incadrezi profilului.Te opui sansei ca Romania sa aiba minerit de ultima generatie, cu o tehnologie folosita in aproape toate exploatarile de aur din Romania, nedorind ca si noi sa ne modernizam.Nu ai minte deschisa, daca te opui progresului. Deci, nu gandesti in afara cutiei.

 8. @Nicu: ecologizarea nu se face cu cianura.aceasta substanta se foloseste exclusiv in circuit inchis.Ecologizarea e facuta ca sa se stopeze poluarea deja existenta si incercarea de a readuce peisajul la frumusetea de altadata, prin reimpaduriri si revegatari.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger