Roșia Montană este obiectiv turistic, chiar dacă autoritățile locale nu vor să recunoască

18

La Roșia Montană vin turiști în fiecare weekend, români și străini, iubitori de natură. Autocare din Ungaria sosesc în piața centrală frecvent. În trecere sau cu scopul de a sta câteva zile în cea mai veche localitate minieră din România, turiștii ajung să descopere patrimoniul excepțional al Roșiei Montane, atât cultural, cât și natural. Cei mai mulți dintre ei sunt impresionați de cadrul natural, a cărui frumusețe uimitoare îi face să plece încântați – plăcintele roșiene cu brânză din producție locală își spun și ele cuvântul.

 

de Roxana Bucată


Deși autoritățile locale se împotrivesc, Roșia Montană este deja un obiectiv turistic, spune Andrei Mihail, membru al Campaniei Salvați Roșia Montană, care se ocupă de promovarea turistică a localității. În prezent, pregătește o nouă ediție a FânFest-ului și observă cum cultura turismului prinde tot mai mult în rândul localnicilor.

Vin turiști la Roșia Montană?

Am organizat excursii de 1 Mai și de Revelion în ideea de a aduce oameni la Roșia Montană, oameni care sunt interesați să vadă realitatea de la fața locului. De 1 Mai am rezervat două cazări și am avut un pachet turistic care a cuprins cazare plus masă plus vizite la galeriile romane și tot ce e de văzut la Roșia Montană. A durat patru zile, au fost 17 locuri rezervate, pe lângă însă au fost oameni care au venit și pe cont propriu.  S-au adunat vreo 60 de persoane numai în mini-vacanța de 1 Mai, iar cu cei care era doar în trecere numărul a fost și mai mare. Au venit oameni diverși, deși turismul tipic la Roșia Montană este mai mult romantic, practicat de persoane care nu vor niște condiții de cazare de cinci stele. Sunt familii care caută liniște și natură. Au început să apară și unii care nu sunt neapărat adepții acestui gen de turism, oameni care ar merge și la Mamaia, de exemplu. Turiștii s-au diversificat un pic în ultimul an, iar numărul lor este în continuă creștere.

De 1 Mai am avut și un eveniment special, Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior, și-a lansat pensiunea din localitate, ocazie cu care a avut loc un concert, a făcut plăcinte cu brânză de la el din gospodărie, am stat la foc și oamenii s-au simțit bine.

Câte pensiuni sunt în Roșia Montană, în prezent?

Există hostelul lui Andrei Gruber din 2008 care are două camere cu 6 și, respectiv, 3 paturi, există pensiunea lui Florea care apare în reclamele Goldului în care se plânge că nu sunt turiști, dar și-a extins pensiunea, și pensiunea lui Eugen David, pensiuneaȚarina pe care a inaugurat-o duminica trecută. Anularea, în urmă cu 3-4 săptămâni, a planului urbanistic care prevedea că Roșia Montană este zonă monoindustrială a permis acest lucru. La fel a făcut și Andrei Gruber, în 2008, care a prins un moment de câteva luni în care PUZ-ul a fost anulat.

 

 

Ce are de oferit Roșia Montană turiștilor?

Roșia Montană are multe de oferit, din punct de vedere al patrimoniului e un loc excepțional în Europa, e o diversitate etnică în Roșia, mai multe grupuri etnice stabilindu-se aici de-a lungul vremii pentru a exploata aurul. Este ceva ce nu vezi în România, deși Roșia e oarecum tipică pentru localitățile miniere din zona Apusenilor, are ceva în plus. Pe lângă asta, cadrul natural este superb, dacă ești genul de turist are seplimbă pe munte și căruia îi place natura, Roșia Montană este perfectă. Și localnicii – mulți turiști au păstrat legătura cu localnicii. Gazde ospitaliere se găsesc și în alte locuri, e adevărat, dar dacă facem o sumă iese ceva special.

Roșia e deja obiectiv turistic, chiar dacă lucrul ăsta nu e recunoscut de autorități. În fiecare weekend sunt turiști. Nu e foarte cunoscut lucrul că există posibilități de cazare, iar oamenii tind să includă Roșia într-o excursie mai largă prin Munții Apuseni, dar ca destinație turistică este foarte populară. Sorin Jurcă este un localnic care are magazinul din centrul localității și vede cam tot ce mișcă pe acolo și el spune că vin oameni în fiecare weekend, cu autocarele din Ungaria, dar și din România. Tot scandalul din ultimii 12 ani a creat o notorietate. În sensul ăsta, sper ca după ce o să se termine toată povestea cu proiectul să exploatăm notorietatea asta, să ne dezvoltăm turistic.

În ce măsură sunt deschiși localnicii către turism?

Unul dintre lucrurile adevărate pe care le zice Goldul este că acolo s-a trăit din minerit, până în 2007 când s-a închis mina de stat. Ce nu mai este adevărat e ceea ce susțin mai departe, deoarece mineritul pe care îl propun ei va distruge tot. Din cauza asta nu există o cultură a turismului, chiar și informal cum e, de exemplu, la Bușteni, unde găsești femei cu pancarte cu “Cazare” în gară și poți să te duci. La Roșia Montană abia acum se dezvoltă cultura asta pentru că au văzut oamenii că au cazat turiști și a mers bine și vor și ei. Inițial în 2010, când s-a mutat festivalul în localitate, am dat o șansă fiecărui localnic să cazeze pentru a câștiga ceva din FânFest și am avut 14-15 gospodării care au cazat, deja anul trecut am avut 25. Anul ăsta sunt și mai mulți. Puterea exemplului a funcționat. Și-au dat seama că turistul nu e dracu’, sunt oameni care apreciază natura.

 

 

Cine susține turismul la Roșia Montană?

Mai nou, și Goldul. Compania Roșia Montană Gold Corporation deschide hotel în Roșia Montană, în fosta primărie, care a fost și brutărie. Acum o renovează, ei zic că o restaurează, dar nu e așa, o renovează. În urmă cu doi ani spuneau că nu se poate face turism la Roșia Montană și acum deschid hotel. Părerea mea e că fac asta ca să atragă turiștii de la localnici și să le spună povestea lor.

Inițiative sunt, sunt câteva persoane care au făcut cursurile și au atestatul care le permite să-și deschidă pensiune, dar nu fac demersurile mai departe pentru că există o nesiguranță a viitorului la Roșia Montană. Dacă ar dispărea proiectul, sunt destui care într-un an-doi și-ar deschide pensiune.  E important și ca autoritățile să susțină acest lucru, să facă linii de creditare foart avantajoase pentru turism.

Dar, autoritățile nu susțin turismul la Roșia Montană.

Autoritățile locale sunt cele care au dat PUZ-ul care prevede că localitatea este zonă monoindustrială, lucru care împiedică orice dezvoltare a localității. Ei zic că nu se poate face turism, că Roșia Montană nu vrea să intre pe lista UNESCO, caz care cred că e unic în lume, primăria să spună că nu vrea, deși intrarea pe listă îți aduce turiși, acces la finanțări etc. Am avea vizibilitate mult mai mare și nu se va permite alterarea imaginii Roșiei Montane, nu se vor permite construcții din aluminiu, în diverse culori. Riscul există deja și ar îndepărta genul de turiști pe care vrem să-i aducem acolo. Intrarea în patrimoniul UNESCO obligă la o dezvoltare conformă cu dezvoltarea tradițională a localității.

În România e o problemă majoră lipsa perspectivei pe termen lung. Pentru autorități, proiectul minier e o soluție călduță, dar când va dispărea vor fi obligați să găsească altceva, se vor pune în mișcare să găsească altceva. Deocamdată cât e RMGC acolo, autoritățile locale nu vor propune altceva.

 

 

În acest an are loc FânFest din nou, principalul eveniment de promovare a localității. Care e programul?

Anul ăsta, FânFest e pe 17,18 și 19 august. O să avem multe concerte, partea de literatură, tururi ghidate prin localitate și prin împrejurimi, partea de piață țărănească unde se vor găsi produse locale, precum și dezbateri și proiecții. Tururile au fost gândite pe tematici – turul localității care înseamnă o plimbare prin Roșia Montană, ce cuprinde bisericile Greco Catolică, Romano Catolică, Ortodoxă, Unitariană și Reformată, casele de patrimoniu, clădirile oamenilor care au făcut avere din minierit înaintea comuniștilor, strada Siciliană, din piața centrală spre Tău Brazi unde sunt numai clădiri de patrimoniu, casa parohială a Bisericii Unitariene, restaurată de ARA. Turul mineritului – la galeriile romane și la Muzeul Mineritului, precum și la cariera Cetate din masivul Cetate, o carieră de suprafață din anii 70. În 2010 am urcat și la Roșia Poieni  în turul ăsta ca să vadă oamenii ce înseamnă o carieră de suprafață imensă. Acum nu ne mai dau voie. De asemenea, facem și turul naturii care cuprinde tăurile, lacuri artificiale făcute prin bararea unor cursuri de apă pentru acționarea ștampurilor care măcinau piatra pentru scoaterea minereului.

Roșia Montană este departe de București, Constanța, zona sudică, dar se ajunge ușor cu mașina, drumul e bun. Dar pentru Transilvania este accesibilă, fiind în centru se ajunge ușor de oriunde, de la Timișoara pe la Abrud, de la Cluj pe la Câmpeni, de la Brașov, Sibiu, Alba Iulia, la fel. 7-8 ore faci de la București. Cu trenul e mai greu, ajungi până la Alba Iulia și de acolo cu un autobuz spre Câmpeni, care te lasă la Gura Roșiei, de unde mai sunt câțiva kilometri până la Roșia Montană. Oricum, Roșia Montană nu e o localitate izolată.

 

Foto: Leona Gem


18 comentarii

 1. si care e problema daca se face si turism si minerit? oamenii din localitate vor acest lucru, sa se deschida proiectul minier si prin asta se rezolva si marea problema a poluarii din Rosia Montana. Deci?

  • nu-i nici o problema sa se faca amandoua, cu conditia ca mineritul sa se integreze in peisaj, nu sa-l distruga si, odata cu asta, sa distruga si turismul. Nu-i nimeni absurd, toti vor sa traiasca mai bine, dar nu cu orice pret: nu cu pretul distrugerii in cativa ani a ceea ce s-a acumulat in mii de ani, nu cu pretul otravirii pentru generatii de acum incolo a mediului, nu cu pretul alungarii oamenilor de pe terenurile lor si din casele lor. Oamenii sunt mintiti si impinsi ca oile la strunga, nu li se lasa decat alternativa mineritului cu cianuri si a distrugerii intregii zone. Exista alternative; daca Gold e atat de milostiva si grijulie, trebuie sa prezinte oamenilor si alternativele la mineritul cu cianuri. Turismul (ecoturism, agroturism, turism cultural), zootehnia, industria alimentara si forestiera/mobilier, etc. astea sunt alternative foarte bune si produc locuri de munca.

 2. @Sorin
  “Prin asta se rezolva si marea problema a poluarii”…
  Hai, nu zau?!… Cui pe cui se scoate, sau?… Aducem cateva sute de tone de cianura ca sa rezolvam problema poluarii. Ba, da’ stiu ca crapi de inteligenta…

  • de fapt problema poluarii o sa o rezolve prin programul de reecologizare, care va incepe dupa ce se da drumul la proiectul asta. Si in felul asta Rosia Montana, pamanturile si apele din jur nu o sa mai fie poluate in fiecare zi cu ape acide. chiar nu e asa de complicat.

 3. sunt multi care vor sa viziteze cel mai mare lac cu cianura din Europa. si mai ales sa isi imagineze ca acolo candva au fost 4 munti plini de vestigii care au fost dinamitati si otraviti de niste tembeli…multi turisti. poate doar astia din industria sci-fi or sa vina sa sa traga niste filme low budget acolo.

  • nu stiu cum sa-ti spun, dar la Rosia Montana a exploatat statul in cariera inca din anii 70, a dinamitat muntii insa a si lasat gropi in pamant si halde de steril si ape acide. lucruri care vor fi curatate. intreaba-i pe localnici daca e placut sa locuiasca si in poluare si in saracie si in incertitudine. asta cu 4 munti care dispar e un bullshit, se vede ca e un bullshit si daca te uiti pe googlemaps, daca ti-e lene sa mergi pana acolo.

   • Sorin, nu stiu cum sa iti spun, dar faptul ca altii s-au facut prostii acolo nu inseamna ca trebuie sa mergem mai departe in aceeasi directie. De asemenea, nu stiu cum sa iti spun, dar vorbesti niste prostii imense cand spui de gropi, halde si ape lucide. La Rosia exista munti, padure, apa cristalina. Inca ceva ce nu mai stiu cum sa iti zic: discursul cu poluarea, saracia si incertitudinea vad ca e la moda pe la voi anul asta. Acum ceva vreme parca nu era posibil turismul, dar de cand goldul a anuntat ca deschide hotel toti postacii au trecut la turism si minerit. Incertitudinea despre care tu vorbesti la Rosia Montana cred ca vi se aplica voua celor care nu stiti ce va va pune seful sa latrati peste 2 zile.

    • Andrei, faptul ca altii au facut prostii pe acolo nu inseamna ca trebuie lasat asa. cei de la RMGC vor reecologiza inclusiv zona abandonata in poluare de stat, e un lucru bun. Iar in zona exista munti, padure, apa cristalina, insa in localitate e poluare, sunt ape acide care polueaza raurile din zona. de ce sa fie lasate asa?

 4. Da, unii se cred dumnezei si cred ca pot sa distruga cand vor natura pe care nu ei au creat-o. Sa le aratam ca sunt doar simpli oameni! Ar fi frumos ca fan fest-ul sa aiba un program mai variat, sa fie invitati mai multi oameni din zona literaturii a teatrului… Felicitari celor cate si-au pastrat de-a lungul timpului pozitia vizavi de proiect.

 5. Am ajuns de 1 mai la Rosia si din pacate nu am putut sta decat 2 zile. Aveam multe planuri, de vizitat masivele Cetate si Carnic, Detulatele, Poiana Narciselor. Din cauza timpului scurt ne-am ales doar cu cateva plimbari scurte locale. La vara planuim sa revenim si sa stam cel putin o saptamana, sa vedem tot ce e de vazut prin zona. Eu ma aflu in poza a 2-a din articol, deasupra focului in stanga d-lui Eugen David.

 6. cu cateva zeci de vizitatori nu se prea poate spune ca e obiectiv turistic, dar poate ca dupa ce se va curata poluarea lasata de stat acolo si dupa ce or termina reabilitarile cladirilor de patrimoniu probabil ca o sa vina mai multi oameni. Si parca se spunea ceva de galeriile romane de acolo, ca sunt in curs de reabilitare…

 7. Sorin, in 2007, Ministerul Mediului a alocat 30 de milioane de euro pentru reecologizarea intregii Comune Rosia Montana (nu doar a satului Rosia Montana). Firma a inceput activitatea, pe care si-o duce (ma rog, un termen nepotrivit pt. stilul de melc in care face lucrarile) si astazi. E, din cauza Planului Diabolic Goldist, statul roman a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa INCETINEASCA activitatea firmei de reecologizare (prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe). Asadar, satul a gasit banii pt. reecologizare, i-a alocat, insa firma respectiva se misca cu ochii mortului. Care o fi cauza… OARE? Oare acea activitate de reecologizare stagneaza din cauza unui nene… Gabriel? Un Gabriel.. cu.. Resurse?

  • tu ai citit macar ce ai postat? Planul Diabolic Goldist? Pe bune? :)))))) Imediat o sa spui ca tot din cauza Planului (ce ma distreaza, e cu P mare!!! :))) ) stagneaza lucrarile la autostrazi sau la pasaje, ca doar e Diabolic :))))

 8. Cea mai buna metoda de a face sa fie lasata Rosia Montana in pace e sa se demonstreze ca in muntele ala nu se pot gasi acele sute de tone de aur.Incercarea de a deschide acolo o mina de aur si alte metale miroase a megaexcrocherie de la o posta.O zi buna !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger