Roşia Montană din Congo

1

Republica Democrată Congo a respins o încercare a Soco International de a căuta petrol în celebrul Parc Naţional Virunga, casa gorilelor de munte.

Ministrul Mediului Jose Endundo a declarat că a respins o ofertă a firmei şi concluziile unui raport al acesteia despre zonă. Specialiştii în mediu susţin că forarea după petrol în parc ar putea să distrugă ecosistemul acestuia şi să crească tensiunile în zonă. În raportul Soco, aceste afirmaţii au fost contrazise.

În Virunga mai trăiesc 200 din cele 700 de gorile de munte rămase în întreaga lume. Unesco s-a opus în mai multe rînduri oricărei exploatări petroliere a zonei, care se află în estul ţării, unde sunt numeroase grupuri înarmate atrase de resurse de minerale.

Directorul executiv al Soco, Roger Cagle, a declarat că exploatarea petrolului va continua pe partea ugandeză a frontierei, indiferent de decizia Congoului.

Pe de o parte, activiştii ecologişti se tem că exploatarea petrolului ar putea distruge peştii din Lake Edward, aflat în apropiere, peşti care sunt hrana a 500 000 de familii. Pe de altă parte, sunt politicieni congolezi care spun că petrolul va crea mai multe joburi în regiune.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger