Roşia Montană a fost în dezbatere pe TVR

10

Emisiunea “Judecă tu” de pe postul naţional de televiziune a atacat, ieri, 23 februarie, tema Roşia Montană şi proiectul minier de extragere a aurului cu cianuri propus de către compania RMGC. La dezbatare au participat atât reprezentanţi ai asociaţiei Alburnus Maior, cât şi ai companiei RMGC, dar şi istorici, voluntari, arhitecţi şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Culturii.

 

Timp de mai bine de o oră şi jumătate, invitaţii realizatorului Mihai Rădulescu au dezbătut diverse aspecte ale problemei Roşia Montană, fiind prezentate, totodată, opinii şi scurte reportaje realizate pentru emisiune sau extrase din arhiva istoriei acestui subiect. Au fost prezenţi în platou: Ştefan Bâlici (lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, Arhitect, Vicepreşedinte al Asociaţiei ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, membru al ICOMOS România), Eugen David (localnic, preşedinte al Asociaţiei Alburnus Maior), Ştefania Simion (consultant juridic Alburnus Maior, coordonator al acţiunilor în instanţă ale Alburnus Maior), Dragoş Tănase (director general RMGC), Marin Anton (secretar de stat în Ministerul Mediului), Vasile Timiş (secretar de stat în Ministerul Culturii), Alexandru Pătruţi (director Agenţia Naţională de Resurse Minerale), Cosmin Popa (istoric la institutul Nicolae Iorga).

Au mai fost invitaţi şi: Călin Caproş (localnic, vicepreşedinte al Alburnus Maior), Sanda Lungu (protagonistă a unuia dintre mesajele din campania RMGC „Scrisoare către România”), Bogdan Naumovici (specialist în comunicare şi publicitate, autor al mai multor campanii pentru RMGC), Mircea Toma (jurnalist şi reprezentant al Agenţiei de Monitorizare a Presei – Active Watch), Andreea Duminicioiu (voluntar Alburnus Maior). Potrivit unor informaţii care au apărut mai întâi în social media, reflectate şi pe blogul Lupta pentru Roşia Montană, unul dintre participanţii la emisiune, mai exact secretarul de stat Vasile Timiş, şi-a depus demisia astăzi dimineaţă (informaţia a fost, ulterior, confirmată de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, după cum arată VoxPublica). În cadrul emisiunii, acesta s-a exprimat, la un moment dat, cu cuvintele „colegii de la Gold”, referindu-se la reprezentanţii companiei RMGC.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită AICI, pe site-ul Televiziunii Române. Vă invităm să o priviţi şi să analizaţi poziţiile exprimate de către toţi cei invitaţi.

 

Sursa: TVR, grupul Save Roşia Montană / Facebook

Foto: TVR

 


10 comentarii

 1. am vazut emisiunea, a fost interesanta, chiar destul de echilibrata desi nu am inteles de ce domnul Eugen David simtea nevoia sa vorbeasca peste absolut toti invitatii si doar sa acuze. La un moment dat l-a acuzat pe moderator ca ridica mingea la fileu la cei de la RMGC in momentul in care moderatorul a adresat o intrebare pusa ceva mai devreme chiar de Eugen David (!!!).

 2. Felicitari pentru TVR pentru echidistanta! Felicitari moderatorilor ca au mai spalat rusinea postului PUBLIC care este platit din banii contribuabililor.

  Din cate stiu Eugen David nu a mai fost invitat de patru ani la o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca emisiunea “dezbatere” a lui Tatulici de pe Realitatea, a fost o mascarada totala. Poate din acest motiv s-a grabit sa spuna tot ce este pe sufletul lui in minutele acordate. Chiar daca a vorbit de cateva ori peste interlocutori, cred ca a punctat probleme la care ar merita sa reflecteze toti cetatenii Romaniei, nu de altceva, dar nu este exclus sa ajunga si altii in situatia lui.

 3. Am observat ca nimeni nu s-a atins de aspectul asta in toti anii astia nici macar “analistii” economici .
  Deci ce doresc eu sa va aduc la cunostiinta ,ca sa le mai dati o palma HOTILOR RMGC si celor politici ,
  e ca acele calcule “matematice” asupra valorii zacamintelor auro-argintifere facute de RMGC sunt total ERONATE si MINCINOASE.
  Conform celor spuse de dumnealor acele zacaminte au o valoare neta de 7.5 mld $ suma pe care ei o sustin si astazi 2012 ca valoare .
  Sa trecem la calculele RMGC(calculele lor sunt datate 31.12.2009 in care ei coteaza Au la un pret de 900$/uncie si Ag la 12,5$/uncie)
  reliefate de mine : se spune ca ar fi 1600 tone de argint care transformate in uncii inseamna 56.438.385 x 12,5$/uncie = 705.479.812,5$
  Scazand din 7.5 mld $ valoarea Ag ne ramane valoarea Au care este de 6.794.520.187,5 $ , impartind aceasta suma la 900$/uncie(cotatia RMGC)
  avem ca rezultat 7.549.466,875 uncii Au care convertite in tone rezulta o cantitate de 214,o2 tone Au.
  Acum calculul facut de mine la valorile reale de astazi 24.02.2012 :
  Astazi nu mai avem 214 tone de aur 🙂 , nici 250 cum sustinea Dragos Tanase in vara 2009 la TV, nici 300 cum se spunea prin 2010-2011,avem 314 tone Au.
  Deci cantitatea =314 tone Au care convertite in uncii = 11.076.033 x 1900$/uncie = 21.044.462.700 $
  Acum Ag avem tot 1600 tone care convertite la uncii = 56.438.385 x 22$/uncie = 1.241.644.470 $
  VALOAREA TOTALA A ZACAMINTELOR AURO-ARGINTIFERE ESTE DE 22.286.107.170 $
  In final daca sunteti foarte atenti o sa va dati seama cam cat minte RMGC asupra unor calcule minore si cum a evoluat cantitatea de aur pe cand cea de argint a fost aceeiasi
  de cand s-a deschis subiectul acesta 🙂
  “Analistii citati de Reuters sustin ca pretul aurului ar putea depasi in curand 2000 de dolari/unice si sunt voci care mizeaza chiar pe o evolutie si mai spectaculoasa, de pana la 3000 de dolari/uncie, pana la sfarsitul anului.”
  V-am dat si o nota dintr-un articol legat de cum evolueaza pretul unciei de aur in viitor
  Sper ca v-am vost de folos cu acest mic calcul , si sa stiti ca sunt destui romani care inca mai sunt romani si nu se vand pe un pumn de galbeni
  , mult succes in continuare si daca mai descoper ceva legat de HOTII RMGC o sa va aduc la cunostiinta imediat 🙂

 4. Ma bucur ca s-a realizat aceasta dezbatere, pe de o parte pentru ca TVR si-a putut demonstra obiectivitatea, iar pe de alta parte ca s-au lamurit, o data pentru totdeauna, neclaritatile legate de proiect si il vom vedea inceput mai repede, ca de 15 ani il tot asteptam, dar e amanat, fara rost.

  • Și eu mă bucur că s-au lămurit lucrurile. Am văzut ce urmărește secretarul de stat de la Ministerul Mediului: să facă un proiect de minerit cu cianuri, că doar el este specialist în chimie și în cianuri, asta știe să facă.

   Altceva chiar nu mai contează, în afară de părerea RMGC. Și președintele companiei a fost mult mai puțin lipsit de bun simț comparativ cu reprezentanții statului.

   Mă bucur că în stângăcia lui, secretarul de stat de la cultură, pe lângă memorabila expresie „colegii de la Gold”, a recunoscut că decizia în privința exploatării este una politică. Dar, în același timp, miniștrii care păstoresc cele două domenii vor răspunde politic în toamnă, mai ales având în vedere că au câștigat ultimele alegeri cu un program în care promiteau interzicerea mineritului cu cianuri.

 5. @bencze miklos: emisiunea lui Tatulici…mascarada? intr-un fel,da. la cum zici si de David, vorbeste peste interlocutori, asa a fost si la Tatulici, opozantii vorbeau peste, erau cu gura mai mare, asta nu inseamna ca au dreptate. Cred ca i-a deranjat ca s-a pus punctul pe i si a aflat toata lumea ca doar RMGC are in plan restaurarea si conservarea patrimoniului.

 6. David a deschis gura peste ceilalti numai cand mancau cacao , ca sa le aduca aminte ca anumite chestii despre care vb ei sunt in conflict de interese cu functia detinuta ca si faimoasa fraza “colegii de la Gold”

 7. @un roman: mie mi s-a parut ca dorea doar ca el sa vorbeasca. Tot timpul zicea ca ar o replica si vrea sa si-o spuna. Cand nu era randul lui, oricum vorbea in fundal. Asa discuta cei de la Alburnus Maior. Nu e nicio noutate.

 8. Anda , ia si citeste calculul meu si apoi deschide gurita ok? ca sa vezi cum RMGC da de pamant cu RMGC si cu toti latracii lor si app MEMORABILA FATA “CHIMISTULUI” DE LA MEDIU CAND L-A INTREBAT DAVID CINE A PLATIT IN URMA DEZASTRULUI DE PE TISA :)) HAHAH SARACU` A FOST FACUT PRAF DE INTREBAREA AIA :))

 9. Pingback: Pro bono publico. Despre oameni care luptă pentru binele mai mare | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger