Romii au nevoie de măsuri economice

0

Livia Jaroka, o antropoloagă care a studiat romii și e singurul membru al Parlamentului European de origine romă, susține că deceniile de discriminare economică au dus la șomajul endemic, sărăcia extremă, educația proastă, segregare, traficul de oameni, abuzul de substanțe și mortalitatea ridicată a cetățenilor de origine romă.

 

 

Livia Jaroka a declarat într-un interviu că explicația culturală pentru criminalitatea romilor e un nonsens: E vorba de economie.

În Spania, spune ea, sînt 750 000 de romi, jumătate sub 25 de ani. Aproape toți au terminat școala generală dar numai o mică minoritate a terminat liceul. În 1978, trei sferturi dintre romii spanioli locuiau în case sub standarde; astăzi numai 12% mai locuiesc așa. Isidro Rodriguez, directorul fundației Secretariado Gitano din Madrid, spune că aceste schimbări s-au produs datorită accesului la educație și sănătate gratuită și la locuințe sociale, acțiuni făcute pentru a compensa anii de dictatură franchistă, cînd cetățenii roma erau oprimați.

Jaroka, care a crescut într-o comunitate săracă de romi, a mai spus: Trebuie ca și noi romii să învățăm să ne emancipăm.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger