Românii sunt printre cei mai conservatori cetățeni din UE

0

Peste 80% dintre români consideră homosexualitatea și prostituția ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arată noi date ale cercetării Religie și Comportament Religios, realizată de Fundația Soros România. Procentul celor care au aceeași opinie despre pedeapsa cu moartea este de 76%.

Chestionați cu privire la gradul de acceptare față de comportamente precum sinuciderea, pedeapsa cu moartea, avortul, minciuna, prostituția, homosexualitatea, relațiile sexuale extraconjugale, relațiile sexuale premaritale sau divorțul, românii afișează un conservatorism extrem.

Dacă în cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenți o consideră justificată și 16% au o atitudine neutră, în ceea ce privește sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre români consideră că decizia de a-ți lua viața nu poate avea nicio justificare, în timp ce doar 2% consideră că pot există motive întemeiate în astfel de cazuri.

În ceea ce privește comportamentele din sfera familiei și vieții de cuplu, divorțul este cel față de care se manifestă rata de respingere cea mai scăzută, cu un procent de 39% dintre români care nu-i pot găsi nicio justificare, 18% aflați la polul opus și o majoritate de 43% care se declară a avea o atitudine neutră.

Din aceeași sferă a familiei, relațiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetățeni, în timp ce mai mult de jumătate dintre români acceptă relațiile sexuale premaritale.

Șase din zece români consideră că minciuna nu poate fi niciodată justificată.

Deși vârsta, veniturile sau educația influențează gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternică relație de asociere este cea dintre opiniile față de aceste comportamente și frecvența cu care respondenții merg la biserică: cu cât o persoană merge mai des la biserică, cu atât respingerea comportamentelor analizate este mai mare.

Comparativ cu date similare obținute în alte țări europene, românii sunt printre cei mai conservatori cetățeni din Uniunea Europeană:

– Sinuciderea este respinsă în mai mare măsură doar în Cipru.
– Homosexualitatea este respinsă în mai mare măsură doar în Lituania.
– Divorțul este respins în mai mare măsură doar în Malta și Polonia.

Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se află atât religiozitatea ferventă a românilor, cât și perioada îndelungată de dictatură comunistă.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viața politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Foto: Flickr / Guillaume Paumier

Sursa: Fundația Soros


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger