Românii şi diversitatea religioasă în cuplu

0

45% dintre românii care se declarã atei provin din familii religioase şi mai mult de jumãtate dintre atei au parteneri de religie ortodoxã sau de altã religie, relevă studiul Religie şi comportament religios, efectuat în cadrul programului Studii electorale româneşti de cãtre Fundaţia Soros România.

Fundaţia Soros România

O toleranţã mare faţã de religia partenerilor au şi romano-catolicii. Peste un sfert dintre aceştia au parteneri de religie diferitã de a lor. La polul opus se situeazã cuplurile ortodoxe şi musulmane. 98% dintre ortodocşi, respectiv 90% dintre musulmani formează cupluri omogene.

Doar 2% dintre românii intervievaţi au trecut la altă confesiune. În schimbarea religiei, destinaţiile predilecte sunt neo-protetantismul şi greco-catolicismul. Motivele schimbãrii confesiunii sunt fie dispariţia interdicţiilor din perioada comunistã, fie cãsãtoria, ori raţiuni de ordin religios.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” a fost realizatã de o echipã de sociologi compusã din Raluca Popescu, Mirel Palada şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Romaneşti al Fundaţiei Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania Internaţional Brand Consultants . Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele şi fişa tehnicã a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundaţiei Soros.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” este prima analizã completã a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupa valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţa politicã la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Pe pagina de internet a Fundaţiei, găsiţi analize asemănătoare:

 

Foto: Italianlakeswedding.com

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger