Românii și bulgarii nu fac mișcare

0

Un studiu lansat recent de Comisia Europeană, “Sport și activitate fizică”, arată că scandinavii nu sunt doar fericiți, ci și foarte sănătoși, scrie qz.com; doar 9%, 14% și 15% dintre suedezi, danezi și, respectiv, finlandezi nu fac deloc mișcare. La polul opus, un procent mare din bulgari (78%), maltezi (75%), portughezi (64%), români (60%) și italieni (60%) susțin că nu fac niciodată exerciții fizice. Media la nivelul Uniunii Europene (în ceea ce-i privește pe oamenii care nu fac sport) e de 42%.

La nivel general, oamenii din nordul Europei sunt cei mai activi din punct de vedere fizic. În Suedia, pasiunea pentru mișcare și activitate în general merge mână în mână cu o viață mai lungă și sănătoasă. Suedezii trăiesc, în medie, circa 80 de ani, potrivit Comisiei Europene, cea mai mare speranță de viață din toate țările incluse în studiu. Prin comparație, românii și bulgarii, de exemplu, trăiesc, în medie, 71 de ani, a treia cea mai scăzută speranță de viață. Cu toate acestea, lipsa de mișcare nu este întodeauna corelată cu o speranță mai mică de viață. Maltezii, portughezii și italienii care nu merg la sală pot depăși media de vârstă de la nivelul Uniunii Europene: 78,6, 77,3 și, respectiv, 79,8.

Există totuși un indicator favorabil oamenilor din Portugalia, Malta și România. Potrivit studiului, pasionații de mișcare au tendința să petrească mare parte din zi așezați pe scaun – 25% dintre danezi, 25% dintre olandezi și 21% dintre suedezi șed mai mult de 8,5 ore pe zi, probabil din cauza faptului că au joburi de birou. La polul opus, portughezii, maltezii și românii stau așezați 2,5 ore pe zi sau mai puțin. Bulgarii, în schimb, sunt chitiți să nu facă mișcare și nici să-și părăsească scaunele. Aflați mai multe detalii accesând studiul.

Puteți citi și:

Sportul, la fel de bun ca pastilele

Viața sedentară ne face anxioși

Copiii de azi sunt într-o formă fizică mai proastă decît cei din generația trecută


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger