Românii, intoleranţi faţã de minoritãţi etnice sau religioase

5

1 din 6 romani nu ar dori sã aibã vecini musulmani, evrei şi maghiari, iar mai mult de jumãtate din populaţia României nu ar dori sã aibã vecini homosexuali, se arãtã în studiul „Religie şi comportament religios” realizat de Fundaţia Soros România.

Fundaţia Soros România

Grupul etnic majoritar (românii) este mai intolerant decât grupurile etnice minoritare. Raportat la religie, datele indicã o similaritate surprinzãtoare a nivelului de intoleranţã între douã grupuri extrem de diferite: respondentii de religie ortodoxã şi ateii sunt cei mai intoleranţi.

Romii şi sectanţii sunt respinşi de o treime din romani, fiind a doua mare categorie respinsã de romani. Romii sunt singura minoritate respinsã de persoane cu educaţie superioarã, persoanele cu cel puţin câţiva ani de facultate fiind mult mai intoleranţe decât media cu aceastã minoritate.

Analiza profilului celor care resping minoritãţi arata o tendinţã îngrijorãtoare: persoanele sub 30 de ani sub mai intoleranţe decât cele peste 30 de ani.

În geografia intoleranţei Moldova şi Capitala sunt cele mai intoleranţe regiuni. Cea mai tolerantã regiune a ţãrii este Banat-Crişana-Maramureş.

Datele studiului arata ca romanii au tendinţa de a respinge tot ceea ce este diferit, fie cã vorbim de preferinţe sexuale, de etnie sau de religie,sugerând o societate închisã şi cu o disponibilitate redusã de a accepta minoritãţile.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” a fost realizatã de o echipã de sociologi compusã din Raluca Popescu, Mirel Palada şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania Internaţional Brand Consultants. Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele şi fisa tehnicã a anchetei se află pe pagina de internet a Fundaţiei Soros.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” este prima analizã completã a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupa valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţa politicã la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

 

 

 


5 comentarii

 1. Romanii sunt toleranti pana la vecini, da. Probabil ca daca intrebarile erau puse altfel, sondajul ar fi iesit diferit. La o intrebare: aveti ceva impotriva tiganilor/evreilor/ungurilor/homosexualilor DACA nu va sunt vecini, probabil ca marea majoritate ar fi raspuns negativ.
  Deja sondajele soros au inceput sa ma plictiseasca, cat de groaznici sunt romanii.

  • Eu as zice că cei care au vecini de etnie, religie sau orientare sexuală diferită de majoritari sunt mult mai toleranţi. Cel puţin la capitolul etnie pot spune că exită o diferenţă majoră intre “nu am nimic cu ungurii, vecinul meu, István, e de treabă” (Tg. Mureş) şi “Unguri? marş în Ungaria!” (Bucureşti). Restul punctelor cred că se pot expica uşor cu ajutorul religiei majoritare. Ultraconservatismul ortodox nu lasă loc nici celorlalte culte nici celor care aleg să trăiească fără un prieten imaginar. Foarte probabil tot religia este răspunzătoare şi pentru intoleranţa sexuală (deşi, homosexualismul a fost observat la cel puţin 350 de specii, homofobia doar la una singură… atunci, care-i mai natural?:P)

   • Mda. Sudistii ii urasc pe unguri dar majoritatea n-au vazut un ungur in viata lor. Iar majoritatea ardelenilor prefera sa traiasca impreuna cu maghiari decat cu sudisti 🙂

 2. Cred ca cei intoleranti sunt doar dobitoci.
  Am fost foarte surprins sa ma inteleg foarte bine si usor cu vecinul meu arab si cu vecinul meu indian cand am vrut sa-mi montez centrala deapartament in timp ce vecinii mei ortodocsi romani au facut un scandal de care s-ar fi rusinat si un tigan autentic.
  “Neam de ipocriti care suntem!”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger