Românii ar putea învăța de la iranieni cum să-și trateze heroinomanii

5

Iran e una dintre acele țări la care ne-am obișnuit să ne raportăm ca la un etalon negativ, un model prost, inuman, de societate. Dar cum se poartă iranienii cu consumatorii lor de droguri, în comparație cu politicile statului nostru european și liberal?

Să comparăm un raport din revista Foreign Policy despre atitudinea guvernului iranian față de consumatorii de heroină cu realitățile românești. În Teheran sunt peste 1 milion de dependenți de heroină. Guvernul folosește tactici brutale în combaterea traficului de droguri. În schimb, dependenții sunt tratați cu grijă, rațional. Dependența e văzută ca o boală, cei afectați ca niște pacienți. Prevenirea bolilor, prin împărțirea seringilor printre consumatori, e luată foarte în serios. La fel de important e şi tratamentul cu metadonă.

Românii nu au lagăre pentru heroinomani, ca Vietnamul sau Cambogia, dar nici nu consideră că ar trebui să facă eforturi mai mari decît superficialele afişe şi broşuri de conştientizare. Pentru comparaţie, vedeţi aceste raporturi. E adevărat că Iran are o lungă tradiție a consumului de opiu, e parte din cultura locală şi au învăţat să-l manevreze. În acelaşi timp, ca să facem o paralelă nu neapărat inegală, consumul de alcool e la noi tradiţional şi cu toate astea nu s-ar zice că avem un sistem strălucit de tratare a tulburărilor provocate de alcool.


5 comentarii

  1. Si unde e articolul?
    Sa nu va fie cu suparare, insa cind am dat click pe link, ma asteptam sa gasesc ceva ce se cheama informatie. Asa cum ne obisnuise TOTB cindva. Ce se intimpla cu voi? Si cine e Captain Planet?
    Mai bine un articol bun decit zece proaste, va spun, si nu o spun cu rautate, ci cu dezamagire. Mesajul de fata are o latura constructiva, desi poate nu pare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger