27% dintre români declară că sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului, 34% sunt mai degrabă de acord, 29% sunt împotrivă sau mai degrabă împotrivă, iar 10% încă nu au o opinie. Acestea sunt datele culese de Fundaţia Soros România în iunie 2011, în cadrul cercetării Religie şi comportament religios.
În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru construcţia Catedralei Neamului, cei mai mulţi dintre respondenţi – 32% – au ales răspunsul „Catedrala ar trebui să fie construită doar cu banii Bisericii”, iar alţi 26% spun că cea mai mare parte a fondurilor ar trebui să fie din banii Bisericii.
De cealaltă parte, doar 20% sunt de părere că majoritatea finanţării ar trebui să fie publică, în timp ce numai 10% dintre români cred că proiectul ar trebui să fie integral finanţat de stat.
Proiectul Catedralei are mult mai mulţi susţinători în mediul rural decât în cel urban, iar sprijinul pentru proiect creşte odată cu creşterea vârstei şi scade semnificativ dacă nivelul de educaţie este mai ridicat.
Bucureştiul găzduieşte cel mai mare număr de indecişi cu privire la construirea Catedralei, precum şi un număr de susţinători mult mai mic decât la nivel naţional: doar 49% se declară de acord (total sau mai degrabă) cu proiectul, în timp ce 25% sunt împotrivă, iar 26% nu au încă o opinie conturată. 24% dintre respondenţi bucureşteni cred că proiectul ar trebui construit exclusiv din banii Bisericii, iar 26% spun că majoritatea fondurilor ar trebui să vină de la BOR. Aici găsim însă şi cel mai mare procent de indecişi cu privire la sursele de finanţare pentru construirea Catedralei Neamului: 31% dintre bucureşteni se află în această situaţie.
În ansamblu, părerea românilor despre sursele generale de finanţare ale Bisericii Ortodoxe a suferit modificări consistente în ultimul deceniu: dacă în anul 2000, 74% dintre români erau de părere că Biserica Ortodoxă trebuie finanţată din bani publici, în iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, parţial sau total, cu această modalitate de finanţare.
Cercetarea Religie şi comportament religios a fost realizată de o echipă de sociologi pe un eşantion de 1.204 persoane.
Puteţi citi şi:
2 comentarii
Sunt curios, banii care vor fi incasati de biserica ortodoxa romana pe locurile de veci din subsolul catedralei, si sunt fooooaaarte multi bani, unde se vor duce?! Sunt convins ca la oamenii saraci.Cititi-l ba pe Eminescu.Acest geniu, singurul al nostru a scris urmatoarea strofa intr-o poezie:
Religia – o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?
Bineinteles pentru idioti Eminescu nu e un geniu. Si pentru cei interesati de averi, of course !
Total de acord omule…..biserca sau mà rog ,politica iserici are in mare parte darul de a imbobina omul de rind si monopoliza ceea ce este ,,Dumnezeu,,….