România, vice-campioană la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare 2013

1

Echipa Universităţii Babeş ­Bolyai, formată din Radu Cotarcea şi Octavian Buta, a ajuns până în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare de la Chennai, India, la categoria limba engleză ca a doua limbă vorbită (ESL). A fost prima prezenţă românească la acest nivel în ultimii cinci ani, după ce, în 2009, o altă echipă a aceleiaşi universităţi, formată din Dan Cristea şi Nicoleta Lupea, a câştigat Campionatul Mondial de la Cork, la aceeaşi categorie. În acest an, echipa UBB a concurat în finală împotriva echipelor Berlin A, Lund A și Belgrad B, titlul mondial fiind câştigat de către echipa Berlin A,celelalte echipe obţinând titlul de vice­campioane mondiale. De asemenea, Radu Cotarcea a ocupatlocul 6 în clasamentul individual ESL al competitiei, după ce în decembrie a fost desemnat cel mai bunvorbitor în cadrul Turneului Campionilor în Dezbateri 2013 ­ competiția ce­i pune față în față pe cei mai buni debateri români.

 

Finaliștii Campionatului Mondial de la Chennai

 

Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare (World Universities Debating Championship ­WUDC) organizat, în acest an, la Chennai (India), este cea mai amplă competitie de dezbateri la niveluniversitar din lume, cu peste 350 de echipe participante. Cele două echipe oficiale ale Universităţii Babeş­Bolyai au reușit, după 9 runde preliminare, desfăşurate în perioada 27 decembrie­31 decembrie,performanţa de a se califica în fazele eliminatorii ale competiţiei, la categoria ESL. În fazele eliminatorii,competiţia se desfăşoară pe trei niveluri de participare, în functie de nivelul de utilizare a limbii engleze:limbă nativă, a doua limbă sau limbă străină. Mai mult, ambele echipe, respectiv Babes­BolyaiUniversity A, formată din Radu Cotarcea şi Octav Buta, precum şi Babeş­Bolyai University B, formatădin Ioana Stupariu şi Călin Mureşanu, au reusit să se califice în semifinalele ESL, universitatea clujeană fiind singura care a avut două echipe în semifinalele competiţiei, indiferent de categoria de limbă. Următoarea ediţie a Campionatelor Mondiale de Dezbateri va avea loc în Malaiezia, la finalul anului2014.

 

Radu Cotarcea

 

De 20 ani, mișcarea de debate din România s­-a coagulat în jurul Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) și a multor generații de tineri care practică dezbaterile academice în peste 100 de cluburi din licee și universități din România. Reprezentanții României la campionatele internaționale, fie ele europene sau mondiale, câștigă în fiecare an locuri importante în competițiile dedezbateri care, pentru admiterea la facultate sau obținerea unui job, prevalează ca importanță față de concursurile de cunoștințe. ARDOR face parte din rețeaua internațională a asociațiilor de debate ­ IDEA, și a fost distinsă cu premiul I pentru educație la Gala Societății Civile, Premiile Radio România Cultural și Gala Premiilor în Educație.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger