România va decide dacă delfinii vor avea drepturi egale cu oamenii

0

Deputatul Remus Cernea a înaintat spre dezbatere o propunere legislativă pentru a oferi delfinilor drepturi egale cu ale oamenilor. Propunerea activistului vizează recunoaşterea acestor mamifere drept “persoane non-umane”, în virtutea coeficientului ridicat de inteligenţă, a personalităţii şi comportamentului de care dau dovadă delfinii, precum şi a structurilor sociale extrem de elaborate documentate la cetacee.

 

Common Bottlenose Dolphins jumping in sea, Roatán, Bay Islands, Honduras

 

Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii în cursul săptămânilor următoare. “Această lege ne cere să facem un pas uriaş, din punct de vedere filosofic, pentru a înţelege şi a accepta că există o altă specie extrem de asemănătoare cu noi,” spune Cernea, citat de Reuters.

Dacă legea va fi acceptată, delfinii vor avea drepturi egale cu oamenii în faţa legii, iar ucigaşii de delfini vor primi aceleaşi pedepse cu cei care omoară oameni. Totodată, legea ar duce şi la interzicerea folosirii delfinilor în scopuri legate de divertisment. Cernea intenţionează să atragă cu această ocazie şi un semnal de alarmă la adresa delfinilor din Marea Neagră şi să conecteze România la vocea globală care militează pentru drepturile animalelor. Pentru a-şi susţine cauza, Remus Cernea beneficiază de susţinerea regizorului american Louie Psihoyos, care a realizat în 2009 celebrul documentar The Cove, în care investighează vânătoarea de delfini din Japonia.

Ideea potrivit căreia delfinii ar merita drepturi egale cu oamenii nu este recentă, în ultimii ani comunitatea ştiinţifică susţinând în numeroase rânduri această cauză. În urmă cu patru ani, o comunitate de oameni de ştiinţă şi cercetători în etică a elaborat la Helsinki aşa-numita Declaraţie a Drepturilor Cetaceelor, prin care se afirmă că toate cetaceele, asemenea persoanelor, au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare. Anul trecut, India a votat pentru această lege, conferind mamiferelor statutul de “persoane non-umane”.

Sursa: Reuters

Foto: HDWallpapers

Puteţi citi şi:

Delfinii au cea mai bună memorie între speciile non-umane

Delfinii se strigă pe nume

Drumul spre libertate al unui delfin


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger