România, ”un teritoriu de luptă” în războiul dintre industria farmaceutică și organizațiile pro remedii alternative

3

 

Bătălia dintre industria farmaceutică, dominantă pe piața mondială și organizații care militează pentru tratamente alternative (naturiste, prin suplimente alimentare, vitamine etc.) se duce, mai nou, și în România. Organizația ”Fundația de Sănătate Dr. Rath” a susținut recent un seminar pe tema dominației medicamentelor și a dreptului la alternativă.

Deși cu un public sub așteptări, organizatorii sunt convinși că, în timp, vor ajunge să trezească interesul pentru cauza lor și, mai cu seamă, pentru ”Referendumul European pentru Remedii Naturale”, o petiție care propune garantarea accesului liber la remedii naturale fundamentate științific.

TOTB a stat de vorbă cu Paul Anthony Taylor, director executiv al Fundației de Sănătate ”Dr. Rath”, prezent la seminarul de la București (primul de acest fel al fundației în România). Un muzician pasionat, auto-convertit la lupta pentru vitamine și stil de viață sănătos, Paul călătorește în toată lumea în numele fundației, ținând seminarii, discursuri, pregătind strategii de comunicare, alegând modalitățile de transmitere a mesajului și încercând să convingă oamenii să se alăture mișcării, fie și numai printr-o simplă semnătură. Fundația se prezintă drept o organizație care dorește ”implementarea unui nou sistem global de asistență medicală, pornind de la descoperiri științifice revoluționare în domeniul cercetării asupra vitaminelor și sănătății celulare”. Pe lângă inițierea referendumului european pentru remedii naturale, organizația a lansat și campania ”Mișcarea Vieții”, care are drept scop ”conștientizarea dominației industriei farmaceutice și a posibilității noastre de a pune capăt acestei afaceri bazate pe întreținerea bolilor populației” și apărarea drepturilor oamenilor la sănătate naturală și alimentație fără organisme modificate genetic.

Foto: Paul Anthony Taylor, la seminarul din România (sursa: Mișcarea Vieții)

Cum ai ajuns să lucrezi pentru fundația Dr. Rath și să fii implicat în această mișcare?

Paul Anthony Taylor: Eu am fost muzician profesionist în Londra, timp de aproape 20 de ani, am cântat la orgă și pian. Asta mi-am dorit să fac de când eram adolescent. Dar, la un moment dat, cam pe la jumătatea carierei mele muzicale, m-am îmbolnăvit. Mi s-a spus că aveam oboseală cronică, eram foarte slăbit, am pierdut multe kilograme, mă simțeam groaznic și niciun sfat medical primit la vremea respectivă nu m-a ajutat. De la un prieten, am auzit despre nutriție și suplimente alimentare, despre importanța unei diete adecvate și am analizat cum stăteam la acest capitol: nu mâncam cum și ce ar fi trebuit, nu făceam mișcare, nu dormeam suficient, pe scurt spus, făceam totul greșit. Așa că am încetat să mai merg la medici, am adoptat un alt stil de viață și m-am refăcut, mai ales după ce am început să iau suplimente (aveam deficiențe mari la anumite vitamine în sânge, de asta am ales să suplinesc alimentația, pentru că am realizat că, în cazul anumitor persoane, oricât de corect ar mânca, organismul trebuie ajutat). Faptul că, după refacere, eram mai sănătos decât înainte de perioada de oboseală cronică m-a marcat profund. Mi-a schimbat percepția asupra alimentației, dar și asupra sistemului de sănătate și a funcționalității lui. Am început să studiez, pe cont propriu, din cărți, foarte multe cărți, apoi pe internet, când a apărut. Eram în continuare muzician, dar și preocupat de adevărurile ținute departe de noi, de populație. S-a întâmplat ca atunci să îl cunosc pe Dr. Rath, iar el m-a întrebat dacă nu vreau să lucrez pentru fundația lui. Am spus da, asta era prin 2003 și de atunci sunt aici.

În discursul tău (de fapt, în mai multe discursuri și lucrări) te referi adesea la Codex Alimentarius, acest set de norme cu aplicabilitate asupra alimentației populației. Cum îl percepi, mai exact?

Paul Anthony Taylor: Codexul este un instrument global, sub controlul a două organizații ale Națiunilor Unite, eu îl menționez în relație cu Europa, pentru că, da, se poate spune că este cadrul prin care Uniunea Europeană își exercită influența în domeniul hranei și alimentației. Așa că eu mă aplec mai degrabă asupra lucrurilor care se întâmplă în Europa, cu scurte referiri la codex în sine, ca ansamblu de reguli. Dar ca să analizăm puțin codexul în sine, singurul motiv pentru care a ajuns ceea ce este, în istoria sa de aproape 50 de ani, este anonimitatea aproape deplină în care a fost dezvoltat și dus către implementare. Mai ales înainte de apariția internetului, nimeni nu prea știa mare lucru sau mai degrabă nu știa nimic despre el. Internetul a schimbat totul: cele mai puternice arme ale omenirii sunt informația și educația. Iar, odată cu internetul, informațiile nu au mai rămas secrete. Faptul că tot mai mulți oameni știu despre el și sunt avertizați îngreunează aplicarea lui și îndeplinirea scopurilor celor care l-au creat. Singura modalitate să-și ducă planurile la capăt este abordarea unui regim totalitar sau a unei atitudini de acest tip – și aici vorbesc în termeni generali, de ceea ce este cunoscut sub numele de ”Noua Ordine Mondială”: sunt pregătiți să facă acest pas? Suntem în punctul în care oamenii devin mai conștienți de ce se întâmplă, se trezesc, se educă, sunt îngrijorați și devin mai atenți. Așa că toți cei din spatele codexului și noii ordini sunt, cred eu, mai precauți acum, știind că sunt urmăriți, nu mai pot să se ascundă în anonimat.

În România, la nivelul majorității, se știu puține lucruri despre codex și reglementări similare, dar apar temeri de genul ”interzicerea” cultivării unor plante sau cerința unor certificări scumpe ale produselor medicinale naturale, cum ar fi ceaiurile… oamenii se întreabă ce se va întâmpla?

Paul Anthony Taylor: Aici trebuie să înțeleagă faptul că separăm mâncarea, hrana, de ierburi medicinale, pentru că sunt supuse unor reglementări diferite. Usturoiul, spre exemplu, este văzut ca hrană, la fel și suplimentele alimentare, de care spuneam eu mai devreme. Directiva privind ierburile medicinale se referă exclusiv la astfel de plante, utilizate ca și tratamente principale sau adjuvante, deci vorbim de un set diferit de norme. Dar oricum ar fi împărțite legile, tot ar fi foarte dificil pentru Uniunea Europeană, să zicem, să interzică un aliment. Aș fi surprins să aflu că s-ar întâmpla așa ceva! Apoi, generalizând puțin în privința produselor cum sunt ceaiurile, dacă le-ai dat exemplu, ideea de bază aici este dacă producătorul pretinde că produsul său vindecă sau are un anumit efect asupra unei boli și pune asta pe etichetă. Dacă avem o cutie cu ceai de mușețel, pe care scrie ceai de mușețel, simplu, atunci nu se poate interzice. Dacă eticheta spune că acest ceai face aia și cealaltă, deja vorbim de asumarea unei acțiuni medicinale și asta te aduce într-o zonă într-adevăr cam restricționată, deci trebuie să fii foarte atent cum te poziționezi (în funcție de poziția asumată, apare și setul de legi care se aplică). Eu personal aș sfătui producătorii din zona ceaiurilor, mai ales, să urmărească îndeaproape ce se întâmplă în acest domeniu la nivel de reguli și directive europene, pentru că discuția există și pericolul este așa cum l-am depistat și noi: dacă se dă câștig de cauză apărării intereselor unei industrii de miliarde de dolari precum cea farmaceutică, atunci orice altă alternativă utilizată de populație va constitui o amenințare.

Mișcarea și acțiunile inițiate de fundația voastră nu constituie o amenințare, la rândul lor, pentru industria farmaceutică? Cum vă descurcați în fața atacurilor, în fața celor care vă acuză că aveți un interes ascuns?

Paul Anthony Taylor: Am fost supuși atacurilor, da, de multe ori și de multă vreme. Vin fără încetare, aș putea spune. Dar noi le folosim oarecum să ne ghidăm: natura atacului și direcția de unde vine îți pot spune multe despre efectele acțiunilor tale, despre intențiile oamenilor. Practic, dacă suntem atacați, înseamnă că suntem pe direcția bună, am ”deranjat” ceva ce nu trebuia deranjat. Dr. Rath chiar spune asta în discursurile lui, el însuși, în ultimii 20 de ani, a avut de-a face cu nu mai puțin de 100 de procese. Deci, se poate spune că avem ceva experiență în domeniu!

Ce reprezintă România pentru fundație, un teritoriu ”virgin” până acum în această luptă contra industriei farmaceutice?

Paul Anthony Taylor: Avem o părere foarte bună despre România. Țările est-europene încă nu au fost ”poluate” atât de tare ca și cele vest-europene de interesele multinaționalelor farmaceutice sau conexe. Aș putea spune că e o zonă de luptă pentru informație, unde noi sperăm să putem arăta oamenilor realitatea.

Și în următorii 5 – 10 ani ce sperați (ca organizație, ca mișcare internațională) să se întâmple (nu mă refer doar la România, desigur), care sunt predicțiile?

Paul Anthony Taylor: Cred că mișcarea va continua să crească, asta am văzut în fiecare an, creșteri chiar mai spectaculoase decât anticipam sau decât mă așteptam. Dar miza este ajungerea în punctul în care, tot crescând, să avem de partea noastră majoritatea. Asta se poate întâmpla numai prin informare și educare, iar în condițiile agitate ale vieții prezente, cu crize de tot felul, sunt mereu factori care distrag atenția oamenilor. Este logic că dacă te lupți să ai ce pune pe masa familiei, alte lucruri devin complet neimportante. Acesta este genul de presiune care ne apasă. Dar dacă atingem acel punct în care avem majoritatea oamenilor de partea noastră, cred că lucrurile se vor schimba foarte repede. Este categoric o luptă, ca să ajungem acolo. Trebuie să atingem fiecare om în parte și nu avem mass-media de partea noastră. Marile trusturi de presă, prin definiție, sunt deținute de oameni care dețin și restul (resurse naturale, industrii etc.). Nu suntem naivi să credem că vor fi vreodată de partea noastră și că ne vor ajuta. Deci și acesta este un obstacol, de asta organizăm astfel de întâlniri directe cu oamenii, ca să ducem mesajul noi înșine. Depindem de metode primare de comunicare. Dar în final eu consider că oamenii decid ce vor să se întâmple. Am încredere că oamenii vor înțelege lucrurile și își vor schimba atitudinea. Până și în marile corporații (în media, farmacie, politică și altele) sunt oameni care, neoficial, ne spun că ne susțin și ne înțeleg, dar că nu pot face asta public.

Și crezi că, la un moment dat, veți convinge și acești oameni să își declare public sprijinul?

Paul Anthony Taylor: Cred că ei vor decide să își declare public suportul atunci când balanța va înclina în favoarea noastră, a mișcării pe care o reprezentăm. Spre exemplu, dacă ești politician, te duci acolo unde simți că sunt voturile. Și dacă vor simți că această direcție aduce voturile care să le câștige un loc în parlament, vor veni public alături de noi. De aceea este atât de necesară mișcarea populară, este necesar ca oamenii, cât mai mulți, să fie informați și să își poată modela atitudinea în cunoștință de cauză. Este important să putem să luăm singuri deciziile, să fim conștienți pentru noi înșine, învățând și descoperind lucrurile așa cum sunt, nu așa cum ne sunt ”induse”. Nu ar trebui să ne bazăm atât de mult pe ce ni se spune să gândim și să facem. Fiecare dintre noi are un creier propriu pe umeri. Gândiți pentru voi înșivă! În fond, aceasta este esența democrației, așa cum o văd eu.

 

Surse foto: awesomealternativeremedies.com, nativeremedies.com


3 comentarii

  1. Pingback: Blog Delicii Bio » Ce am mai citit zilele astea..

  2. Industria asa-ziselor “remedii alternative” e o mare, gigantica escrocherie. Medicamentele cel putin, chiar daca sunt platite de 10-100 ori pretul real, macar te mai ajuta. In schimb “remediile alternative” sunt apa chioara – simplu efect placebo.

  3. Paraschiv Cornel on

    Contrazic afirmația predecesorului , probabil este farmacist sau medic și are interes personal. Nu cunoaște un principiu fundamental al vieții, sau nu-l acceptă dar se știe din vremuri antice, de milenii că, Dumnezeu a lăsat pe pământ cel puțin o plantă pentru remediul sau vindecarea bolilor. Personal mă tratez pentru așa zisa boală incurabilă a secolului, cu leacurile băbești cum se spune, folosite de generații întregi , și care m-au vindecat . Retine-ti: m-am vindecat. Am înțeles mecanismul bolii, deși bine ascuns de medicină, și am mers pe calea naturală nu neapărat cu preparate naturiste de la firme profitoare. Mi-am preparat singur de ce aveam nevoie.
    Am citit de curând și CARTEA CARE NU VA APARE ÎN LIBRĂRII și adevărul demonstrat acolo nu-l pot tăgădui fiind foarte logic și lesne de urmărit de-a lungul istoriei. UE și ORDINEA MONDIALĂ vrea pieirea omenirii de pe fața pământului pentru a-și umple buzunarele FIARELE FEROCE, nesătule de bani și lipsiți de minim respect pentru viață, lipsiți de elementarul bun simț sau frică de Dumnezeu. Dumnezeul lor este BANUL, nu-i pot numi oameni ci fiare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger