România și bunele maniere

0

Tu cum oferi o carte de vizită? Cum reacţionezi când cineva te ajută? Ştefana învaţă românii să fie mai buni cu ajutorul bunelor maniere. Are 27 de ani, un copil de câteva luni şi crede că putem avea o societate mai bună dacă învăţăm şi aplicăm bunele maniere. Ştefana Mireţ este preşedintele şi unul dintre fondatorii asociaţiei Manieres, o organizaţie neguvernamentală care îi învaţă pe copii şi tineri cum să se comporte frumos în societate.

de Liviu Florea (Al Treilea Sector)

Ideea Manieres a apărut pe când Ştefana avea 18 ani, făcea voluntariat pentru diverse ONG-uri şi călătorea în Danemarca, Suedia, Cehia sau Franţa. Organizaţia pe care a înfiinţat-o în 2010 trebuia să se cheme, iniţial, 4U şi să facă „proiecte de educaţie non-formală, combinate cu bunele maniere”, pe zona de tineret. „În cei cinci ani de existenţă nu ne-am depărtat de ideea iniţială de a promova bunele maniere către tinerii din şcoli, licee şi facultăţi prin intermediul instrumentelor provenite din educaţia non-formală, precum jocuri de rol şi animaţie socio-educativă. Este adevărat că publicul ţintă a devenit mai numeros.”

Bunicul Ştefanei, general de corp de armată, a fost cel care a învăţat-o, încă de la patru ani, cum să vorbească şi să se comporte manierat.

Am vorbit cu Ştefana Mireţ atât despre cât de manieraţi sunt românii, cât şi despre programele pe care le derulează asociaţia Manieres.

ATS.ro: Care a fost primul proiect al organizaţiei?

Ş.M.: După ce în vara lui 2010, anul în care am înfiinţat asociaţia, am susţinut o serie de de ateliere în parcuri, mi s-a părut normal ca iarna să le promovez în mall. Aşa că i-am trimis un e-mail directoarei de marketing de la un centru comercial din Capitală, în care îi spuneam că ne dorim să organizăm ateliere de bune maniere în mall, şi am primit imediat un răspuns afirmativ. Astfel s-a născut evenimentul „Bunele maniere la mall”, în cadrul căruia am susţinut o serie de ateliere pe subiecte precum „cum să mănânci frumos”, „ţinuta” la diferite evenimente şi „salutul”. Marea reuşită a fost că am ajuns la un public care nu ar participa in mod normal la atelierele noastre, dar care s-a arătat interesat. A urmat o serie de ateliere în şcoli, susţinute în timpul orelor de dirigenţie, ateliere în comunităţile defavorizate şi în centrele de plasament.

ATS.ro: Cine formează publicul vostru ţintă?

Ş.M.: Copiii şi tinerii de până în 21 de ani, din Bucureşti şi Ilfov. Este vorba atât de persoane care nu au niciun fel de problemă, fizică sau socială, cât şi despre persoane din grupuri vulnerabile: hipoacuzici, romi şi copii şi tineri din centrele de plasament.

ATS.ro: De ce aţi decis să vă preocupaţi şi de cei care fac parte din anumite grupuri vulnerabile?

Ş.M.:  Mi s-au părut cei mai interesaţi de astfel de cursuri. Când reuşeşti să-i captezi într-un proiect de genul ăsta, efortul lor va fi mult mare decât în cazul unor persoane care nu au probleme.

ATS.ro: Care sunt principalele direcţii de acţiune ale organizaţiei pe care o conduci?

Ş.M.: Avem patru direcţii principale. Prima este reprezentată de atelierele pe care le organizăm atât în şcoli particulare, cât şi în comunităţi dezavantajate sau în orfelinate. Apoi, avem programele pentru zona corporate, pe care le organizăm sub formă de cursuri invidivuale sau de grup, cu circa 10-15 persoane. Cea de-a treia direcţie este alcătuită din cursurile de animaţie socio-educativă – prin care le arătăm copiilor cum să-şi dezvolte, prin intermediul jocurilor, partea de comunicare şi de lucru în echipă, incluzând aici şi bunele maniere. Iar cea de-a patra direcţie constă în organizarea de activităţi în cadrul căminului de vârstnici „Nicolae Cajal”, din Bucureşti, prin intermediul cărora copiii interacţionează cu bătrâni şi, prin poveştile pe care le află de la aceştia, învaţă şi depre bunele maniere.

ATS.ro: Cum sunt percepute bunele maniere în societatea românească?

Ş.M.: Consider, în primul rând, că este o problemă de poziţionare. Modul în care sunt prezentate bunele maniere le face să pară perimate, ajungând chiar la stadiul de „mici stăpâni” care ne limitează libertatea. Ar trebui accentuată latura lor pozitivă, bunele maniere ne ajută să construim relaţii de lungă durată, sunt un ghid care ne scoate din încurcături şi pune în valoare ce este mai frumos din noi.

În societatea noastră, depinde foarte mult de „norocul” pe care îl ai. Poţi să călătoreşti cu un autobuz şi să vezi cinci persoane care se oferă să îi dea locul unei doamne mai în vârstă sau un chelner care să ştie exact când să îţi ia farfuria în funcţie de modul în care ţi-ai pus tacamurile. Atâta timp cât tratăm cu diplomaţie situaţiile neplăcute, cu siguranţă că ele se vor diminua. Din păcate, comportamentele neadecvate sunt accentuate prin sancţionări verbale. Prin agresivitate nu vom reuşi să îndreptăm aceste comportamente. Fiind proaspătă mămică mă uit în jur şi, în România, această categorie continuă să fie protejată. Oriunde mă duc, oamenii mă ajută cu căruţul sau se opresc pe trotuarele înguste pentru a mă lăsa să trec.

De asemenea aş vrea să menţionez că respectarea bunelor maniere nu ţine de clasa socială, vârstă sau de etnie. Mai mult, cred că am ajuns să avem prea clar întipărită ideea că, în Romania, oamenii nu mai ţin cont de bunele maniere, încât uităm să fim prezenţi la ce se întâmplă în jur, să ne bucurăm de micile atenţii şi să le comunicăm mai departe, promovând astfel bunul simţ şi bunele maniere.

ATS.ro: Cine ar trebui să-i înveţe pe copii bunele maniere?

Ş.M.: Toată lumea. Cred că ar trebui să le arătăm copiilor încă de când se nasc cum să se comporte civilizat.

ATS.ro: Poţi să-mi vorbeşti despre primele comportamente manierate pe care ar trebui să le învăţăm?

Ş.M.: Prima oară ar trebui să învăţăm cum să salutăm şi cum să legăm primele relaţii. Totodată, ar trebui să învăţăm să spunem „mulţumesc!”. Să spui „mulţumesc!” mi se pare cheia tuturor lucrurilor. De multe ori, oamenii îşi văd problemele rezolvate şi uită să mai spună „mulţumesc!”.

 

ATS.ro: Ce rol ar trebui să aibă şcoala referitor la răspândirea bunelor maniere?

Ş.M.: Cred că şcoala ar trebui schimbată cu totul, ca sistem, pentru că, în momentul de faţă, creează nişte mici monştrii cu handicapuri emoţionale. Nu sunt încurajate lucrul în echipă, comunicarea sau sinceritatea, toate acestea fiind aspecte care ţin de bunele maniere.

ATS.ro: Ce greşeli fac angajaţii din companii în materie de bune maniere?

Ş.M.: Una dintre cele mai frevente greşeli ţine de felul în care primesc şi oferă o carte de vizită. De multe ori, cei care oferă cărţile de vizită le aruncă „peste masă”, iar cei care le primesc nici nu se uită pe cărţile de vizită şi acţionează doar ca nişte colecţionari de cărţi de vizită. O altă greşeală ar fi ca, la finalul unei întâlniri, să dai mâna doar cu bărbaţii şi nu şi cu femeile. Într-o astfel de situaţie, femeile se simt o „cantitate neglijabilă”.

ATS.ro: Ce planuri aveţi pe termen mediu şi lung?

Ş.M.: În urmatorii doi ani ne dorim să încheiem o serie de parteneriate cu primăriile şi consiliile judeţene şi să predăm bune maniere în cadrul cât mai multor şcoli, licee şi centre de plasament din ţară. De asemenea, vrem să recrutăm tineri din facultăţi şi licee care să se dezvolte ca formatori şi să se întoarcă în comunităţile de unde provin pentru a promova bunele maniere prin intermediul unor filiale ale asociaţiei noastre.

Totodată, dorim să continuăm şi programul de ateliere de bune maniere din centrele de plasament şi din comunităţile defavorizate, deoarece am observat că acest program îi ajută pe tineri să se integreze mai uşor la şcoală şi le creşte gradul de angajabilitate. În rândul acestui public ţintă impactul este mai repede vizibil, deoarece tinerii sunt avizi să afle noi informaţii, dacă ştii să le captezi interesul. Noi le vorbim despre salut, îi învăţăm să se prezinte la un interviu şi să îşi redacteze CV-ul şi, astfel, le creştem încrederea în ei.

Sperăm că şi mediul privat va fi mai receptiv şi astfel vom putea oferi mai multe ateliere de imagine personală în cadrul companiilor, pentru că ne dorim ca mediul de lucru să devină profesionist şi oamenii să vină cu plăcere la serviciu. La baza unui astfel de mediu stau, însă, bunele maniere.

Nu în ultimul rând, ne dorim să realizăm proiecte internaţionale pe subiectul regulilor de etichetă, să vedem ce avem în comun şi ce ne diferenţiază,  bunele maniere constituind un limbaj universal.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul publicației Al Treilea Sector


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger